TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Blixtsnabbt nätverk på en helt ny frekvens

WiFi 6E ger internet på 6 GHz, och det första – och dyraste – nätverket heter Netgear Orbi RBKE960.

forfatter
Publicerad 2021-12-17 - 06:59

Netgear har precis lanserat mesh-nätverket RBKE960 som öppnar upp för en helt ny frekvens: 6 GHz. För ännu snabbare internet.

Netgear Orbi 960 RBKE960 RBKE963 white hero
Orbi RBKE963. Foto: Netgear

Problem med 2,4 och 5 GHz

I dag har vi trådlöst internet på två frekvenser: 2,4 GHz och 5 GHz. Den första är äldst och har klart sämst bandbredd – men också längst räckvidd. Med 5 GHz går det mycket snabbare, och i teorin går det att uppnå gigabithastigheter.

Problemet är att antalet smarta prylar hela tiden ökar och därmed också kravet på bandbredd.

Läs också 6 GHz internet: nu går det snart ännu fortare Är Wi-Fi 6 redan föråldrat, innan det ens har slagit igenom?

 

Netgear Orbi RBKE963 black
Förutom den vita standardfärgen kommer RBKE960-serien att vara de första Orbi-produkterna som även finns i svart. Foto: Netgear

WiFi 6E

Det är med andra ord dags att öppna upp ett nytt band igen, och nu håller flera länder i världen på att öppna upp 6 GHz-bandet för internet. Därför lanserar Netgear det första nätverket med 6 GHz: RBKE960. Det bygger på den nuvarande toppmodellen RBK850-serien, men är förbättrar på ett antal punkter.

Läs också Vad i hela friden är mesh? Dina förväntningar på att alla trådlösa prylar ”bara ska fungera” infrias bara om du har ett ordentligt mesh-nätverk.
Mesh maskenett spread

Den nya WiFi-standarden heter WiFi 6E, som är en vidareutveckling av WiFi 6. Anledningen till att den inte heter WiFi 7 är att det inte är en ny plattform, till skillnad från vad WiFi 6 var i förhållande till WiFi 5.

Netgear Orbi RBKE963 white lifestyle
Foto: Netgear

Allt går 30 procent snabbare

6 GHz-bandet har fler frekvenser än 5 GHz och kan äntligen ge multi-gigabit-hastigheter trådlöst. Netgear hävdar att även de prylar som är anslutna till 2,4 och 5 GHz kommer att få upp till 30 procent snabbare anslutning med RBKE960. Detta beror på systemets uppgraderade WiFi-radio och antennkonstruktion

Netgear Orbi RBKE963 white lifestyle(4)
Foto: Netgear

10 Gigabit-anslutning

För att leva upp till den ökade WiFi-hastigheten har internetuppkopplingen även uppgraderats med stöd för upp till 10 gigabit, vilket är den högsta internethastigheten som finns idag. Dessutom har både routern och satelliterna 2,5 Gigabit Ethernet-portar, så kunder med nyare multi-Gigabit Ethernet-enheter kan dra full nytta av dem.

Läs också Smart-TV: Därför suger nätverkskabeln Ethernet-kabeln är ofta den idiotsäkra lösningen för en stabil nätverksanslutning. Men dagens smarta TV-apparater kan få problem.

Lite utbrett stöd – ännu så länge

Hittills har det inte kommit så många enheter med stöd för WiFi 6E, men antalet förväntas öka snabbt. Bland dagens enheter som stöds finns mobiltelefonerna Samsung Galaxy S21 Ultra och Z Fold 3, ett par bärbara datorer från Dell och Lenovo samt Samsung Neo QLED 8K-TV (QN800A och QN900A). Dessutom finns Intels PCIe-kort Wi-Fi 6E AX210, som också är på väg till vissa stationära WiFi-adaptrar.

Netgear Orbi RBKE963 white
Foto: Netgear

Orbi RBKE960: System och priser

Orbi-systemet finns som trepacket RBKE963, alltså med två satelliter (noder), som ger WiFi 6-täckning på upp till 800 kvadratmeter (Netgear säger ingenting om 6E-täckningen) för 1500 dollar. Har du en mindre bostad klarar du dig med tvåpacket RBKE962 med en nod, för 1100 dollar.

Läs pressmeddelandet här

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Följ Ljud & Bild