TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Maserati Spyder MC20 Cielo får Sonus faber Premium audiosystem

Anpassar ljudet när taket tas av.

forfatter
Publicerad 2022-05-30 - 23:48

Första gången Sonus faber tillverkade ett ljudsystem för bil, var det en Pagani Huayra som fick äran av att få den exklusiva ljudanläggningen. Det förstås, en Huayra är ju i sig ganska så exklusiv. Den producerades i 100 exemplar, plus några specialversioner; så som den ännu mer exklusiva Imola som de tillverkade sex stycken av, och den ytterligare mer exklusiva Tricolore. Endast fyra exemplar gjordes av den.

Denna kommer nog bli en mycket vanligare syn, i den grad man kan kalla en Maserati för en vanlig bil. Den får i alla fall ett ovanligt audiosystem. Återigen är det Sonus fabers specialister på billjudssystem som har skräddarsytt en anläggning till den kompakta tvåsätaren Spyder MC20 Cielo. Som levereras med avtagbart tak och kan konverteras till öppen roadster.

222640M 2048x1329 1
Spyder MC20 Cielo (Foto: Maserati)

Själva bilen är byggd på den centralmotoriserade MC20, också den med Sonus faber-anläggning, men i MC20 Cielo är ljudsystemet utrustat med en väsentlig skillnad:

De 12 högtalare som varsamt har placerats runt omkring i den kompakta cockpiten, och som har ett eget öppet-tak-läge.

222650M 2048x1450 1
MC20 Cielo cockpit (Foto: Maserati)

Enligt Mario Passarelli, Sonus fabers Manager of Research and Development, som det står i pressmeddelandet, ändras akustiken när taket tas av. Därför har de anpassat viktiga faktorer, som ljudnivån, tonbalans och delfrekvenser, så att ljudet man ska få ger lite live-känsla när taket är av, och en mer omslutande ljudupplevelse när taket är på.

222720M 2048x1536 1
Sonus faber högtalare (Foto: Maserati)

Var har då alla högtalarna placerats? Två diskantelement sitter i dörrpanelen. Två till har placerats bakom sätena, samt ett i mitten av instrumentbrädan. Så finns det två mellantonselement som har placerats i dörrarna, två är placerade bak, samt ett tillsammans med det ena diskantelementet mitt på instrumentbrädan.

Två baselement har installerats längre ner i dörrarna.

Och på detta vis har Sonus faber lyckats omsluta föraren och passageraren med ljud.

Elektrisk redan i 2022

222660M 2048x1536 1
Spyder MC20 Cielo (Foto: Maserati)

MC20 Cielo – himmel på italienska – kommer till en början levereras med Maseratis nya 630 hk starka V6:a, men Maserati har annonserat att de ska påbörja elektrifieringen redan i 2022. Först i den mellanstora Gran Turismo Folgore, senare i SUV:en Grecale Folgore och därefter i MC20.

Mycket att se fram emot för musikintresserade bilentusiaster då alltså.

222360M 2048x1802 1
Cielo (Foto: Maserati)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den bästa elektriska SUVen BMW iX xDrive40 är en skön plats att vara på, både på korta och långa resor.
Alla elbilars dragvikt, bagageutrymme och taklast En del elbilar kan inte ha dragkrok, andra kan inte ha takräcke. Se vilka som kan vad här.
Nu vet vi hur Polestar 5 ser ut Det finns goda skäl att tro att den kommande Polestar 5 kommer att se ut så här.
Kompakt komfort för stilmedvetna Lite lyx har aldrig skadat någon, tycker franska DS Automobiles. Och de har helt rätt.
Vacker och elektrisk med bra räckvidd Peugeot e-408 är en stor crossover med bra räckvidd.
Här är Volkswagens första elektriska sedan Designskisser ger en smygtitt på en framtida modell designad för den övre medelklassen i Kina. Bilen kommer också till Europa och USA.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend