Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Fyra elektriska SUV från Jeep

Jeep är inte tidigt ute med elbilar, men fyra stadsjeepar kommer snart att finnas tillgängliga.

Av / 2022-09-12 - 18:32
Fyra elektriska SUV från Jeep

Fram till 2025 kommer Jeep att lansera inte mindre än fyra SUV-modeller. Jeep Avenger kommer att visas på Pari Motor Show i oktober och lanseras i början av nästa år. Dessutom får vi Recon och Wagoneer S, och kronan på verket blir den stora Grand Wagoneer i helelektrisk version, tillgänglig med en räckvidd på hela 800 kilometer!

I Europa har Jeep stora planer på att sälja 100 procent elbilar innan 2030.

Jeep Recon scaled 1
Jeep Recon. Illustration: Jeep

Jeep Recon – bara som elbil

Jeep Recon är byggd från grunden som en ren Jeep 4×4 – men eftersom den är helelektrisk kommer den att ge en speciell terrängupplevelse i nästan total tystnad. Vi förväntar oss att den kommer ha ett uppgraderat ljudsystem från Harman Kardon, för att komplettera upplevelsen.

För att säkerställa bästa möjliga framkomlighet har Recons axlar en elektronisk differentialspärr (E-Locker). Med elkraft låses axlarna så att alla hjul har 100 procent framdrivning. Detta är värt sin vikt i guld när du ska ta dig ur en snödriva, ett lerhål, över en jordvall eller andra extrema situationer.

Som vi känner igen från Wrangler och Gladiator kommer Recon också att ge möjlighet att köra utan både tak, dörrar och fönster. Jeep Recon kommer däremot bara att levereras som elbil. Bilen kommer att visas nästa år och produktionen startar i USA 2024.

Jeep Wagoneer scaled 1
Jeep Wagoneer S. Illustration: Jeep

Elektriska Wagoneer-medlemmar

Nu får även premiumfamiljen Wagoneer nya, helelektriska tillägg. En modell med kodnamnet Wagoneer S ska ha aerodynamisk design och fyrhjulsdrift, som kan ta sig fram även under de svåraste förhållanden.

Wagoneer S kommer bara som elbil, med en angiven räckvidd på 640 kilometer. Med 600 hästkrafter går den från stillastående till 100 km/h på 3,5 sekunder. Det får sägas vara bra!

Liksom Recon kommer Wagoneer S också att visas 2023 med produktionsstart 2024.

Jeep Grand Wagoneer elecric scaled 1
Jeep Grand Wagoneer. Illustration: Jeep

Men självklart får vi inte bara en ”liten” Wagoneer, utan även toppmodellen – Grand Wagoneer. Den kommer i en helelektrisk version med upp till 800 kilometers räckvidd. Var det någon som sa räckviddsångest?

Låt oss också hoppas att vi får se ett rejält ljudsystem från McIntosh i elektriska Grand Wagoneer!

Jeep Avenger 4 scaled 1
Jeep Avenger. Foto: Jeep

Avenger kommer först

Den allra första modellen vi får se på vägen kommer att vara Avenger. Med en mer måttlig räckvidd på 400 kilometer lovas vi dock att den är ”klassledande i markfrigång och angreppsvinklar, samtidigt som den har gott om plats för både passagerare och bagage.”

Storleksmässigt ligger den ett snäpp under Jeep Renegade.

”Nya Avenger passar perfekt för den skandinaviska marknaden. En modern kompakt SUV som ska locka kunder som söker en elbil som sticker ut från dagens konkurrenter, säger Shant Håndstad, Brand Manager Jeep på Bertel O. Steen.

Produktionen av den elektriska Avenger startar mot slutet av året.

Vi har inte fått några priser än.

Läs hela pressmeddelandet här

JEEP Electric

Har garanterat fyrhjulsdrift.

Läs mer
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Rulla till toppen