Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

BMW utmanar Model 3 med i4

Concept i4 visar hur BMW:s nästa elbil ser ut.

Tesla har skaffat sig ett stort försprång medan resten av fordonsindustrin har blivit anklagade för att skynda långsamt. Det tar tid att vända en så stor och tung skuta som bilproduktion kan vara – och marknaden har trots allt inte direkt köat efter elbilar på alla ställen i världen.

Men detta kommer att förändras snabbt, det är åtminstone vad BMW tror. Samtidigt som de visar upp Concept i4 – som vi skulle ha fått se på bilmässan i Genève i mars – läser vi att de tänker elektrifiera sin bilpark med minst 25 laddningsbara modeller under de kommande tre åren.

BMW i3 känner vi redan till, den har funnits längre än exempelvis Tesla Model 3, och längre fram i år kommer den kinesisk-tillverkade el-SUVen iX3, fast bara med bakhjulsdrift.

När kommer den?

Annons

Ungefär samtidigt – mot slutet av 2020 eller i början av 2021 – kommer produktionsversionen av Concept i4, som vi visar de första officiella bilderna av här. i4 blir BMW:s utmanare till försäljningssuccén Tesla Model 3 och bygger på samma plattform som BMW 4-serien Gran Coupé.

Fyrhjulsdrift, räckvidd?

i4 är helt elektrisk och har fyrhjulsdrift, 530 hästkrafter och ett batteripaket på 80 kWh. BMW hävdar att den gör 0–100 km/h på fyra sekunder och att topphastigheten är 200 km/h.

Räckvidden anger BMW till 600 km, vi antar att den sträckan gäller enligt den nya WLTP-normen.

Annons

Aerodynamik

Designen skiljer sig från 4-seriens genom utbredd användning av kolfiber – precis i som i3 – och en ganska distinkt grill, smalare strålkastare och diffusorer för aerodynamisk tweaking längst bak där avgasrören skulle ha suttit.

Fälgarna täcker nästan hela hjulen på Concept i4, och fronten är mycket mer sluten eftersom det inte finns någon förbränningsmotor som behöver avkylning.

Invändigt då?

Annons

På insidan har BMW satsat på hållbara material. BMW-entusiaster kommer att känna igen iDrive-konsolen i mitten och BMW har sträckt ut skärmen från föraren till mittkonsolen (eller tvärtom).

Som i andra BMW-modeller kan man ändra färgerna på interiörbelysningen. Enligt BMW kan föraren också välja mellan tre färgalternativ, Sport som byter till röd belysnin, samt Core och Efficient. Vi antar att detta också är kopplat till bilens chassi, där Sport betyder hårdare stötdämpning och tightare styrning.

Skulle bara fattas annat. Det är ju en BMW.

Här är fler bilder:

BMW-Concept-i4-10-989x557 BMW-Concept-i4-8-989x557 BMW-Concept-i4-11-989x557 BMW-Concept-i4-9-989x557 BMW-Concept-i4-16-989x557 BMW-Concept-i4-18-989x557 BMW-Concept-i4-14-989x557 BMW-Concept-i4-19-989x557
<
>

 

Annons

 

 

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Concept i4 visar hur BMW:s nästa elbil ser ut.

Concept i4 visar hur BMW:s nästa elbil ser ut.

Concept i4 visar hur BMW:s nästa elbil ser ut.

Concept i4 visar hur BMW:s nästa elbil ser ut.

Concept i4 visar hur BMW:s nästa elbil ser ut.

Concept i4 visar hur BMW:s nästa elbil ser ut.

Concept i4 visar hur BMW:s nästa elbil ser ut.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.