Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Audi activesphere-koncept utan ratt

Renodlad tuffing för en aktiv livsstil.

Av / 2023-01-29 - 14:54
Audi activesphere-koncept utan ratt

Du kommer knappast att kunna beställa den här snart, men Audi föreställer sig att activesphere, som konceptbilen kallas, kan bli den första bilen som kombinerar verkliga och virtuella omgivningar i förarens synfält.

Med interaktiva element och 3D-visning kan föraren se körstatus, navigering, topografi och få varningar visade i Augmented Reality (AR eller förstärkt verklighet). Om den börjar produceras blir den förmodligen också den första där ratt och pedaler fälls in från kupén och försvinner helt när föraren överlåter körningen till bilen.

Audi activesphere concept d64469b4-e82e-49ba-997e-a63a55ef551f-989x742 Audi activesphere concept
<
>
Interior (foto: Audi)

En av de mest spännande sakerna med just den här konceptbilen är hur augmented reality integreras som en del av körupplevelsen och kombinerar verkliga och virtuella miljöer för både förare och passagerare, säger Audi Norges chef Elin Sinervo.

Med en knapptryckning kan Activesphere förvandlas till en pickup med en lastbädd, där du kan slänga in leriga mountainbikes eller kasta in dagens fångst utan rädsla för att smutsa ner det konverterade bagageutrymmet.

Med ett enda knapptryck kan den bakre delen av bilen omvandlas till en lastbädd. Foto: Audi

Activesphere har stora hjulhus med plats för robusta 22-tumsdäck och Audis elektriska quattro-teknik, som ger bilen fyrhjulsdrift och gör den lämplig för terrängkörning. Markfrigången kan höjas och sänkas med hela 40 millimeter från den normala markfrigången på 208 millimeter, och den har ett snyggt skidställ integrerat i mitten av taket, som fälls ner och blir osynligt när det inte används.

Design Sketch
Design Sketch

Konceptbilen är 4,98 meter lång, två meter bred och 1,60 hög. Ungefär som en A6 Allroad, bara något högre. Hjulbasen är 2,97 meter och borde ge mycket bra benutrymme för baksätespassagerare.

Interior

Bilen är tillverkad på Audis elektriska PPE-plattform, och activesphere har en räckvidd på över 600 km och effektiv laddningstid med 800-voltsteknik och laddningskapacitet upp till 270 kW.

Static photo, Colour: Arctic Teal
Static photo, Colour: Arctic Teal

Audi Skysphere Concept

Audis nya elektriska roadster kan dra in ratten, aktivera autopiloten och underhålla dig med livekonserter under tiden den kör dig vart du vill.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen