TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Klassiker Rogers LS3/5A monitorhøyttaler

Rogers LS3/5A monitorhøyttaler

Utan kommersialiseringen av den här oansenliga högtalaren hade den förblivit en välbevarad hemlighet bland BBC:s ljudtekniker.

forfatter
Publicerad 2022-08-21 - 07:14

Högtalaren utformades av ingenjörer på BBC i England i mitten av 70-talet, som behövde en liten monitor för radioinspelningar och sändningar, och konstruerades efter BBC:s dåtida krav på en modern monitorhögtalare.

Hela den tekniska konstruktionen byggde på närfältslyssning, men kommersialiseringen ledde till att så många som 60 000 par såldes till kunder över hela världen. Och de hade minsann inga planer på att ställa högtalarna på mixerbord. De små högtalarnas kvaliteter var så uppenbara att folk som provlyssnade på dem genast ville ha ett par egna.

Fler än Rogers hade för övrigt licens från BBC att bygga LS3/5A. KEF, Audiomaster, Spendor, Chartwell, Stirling och Harbeth var några av de som gjorde sina egna versioner av BBC-monitorn.

Rent tekniskt var inte LS3/5A någon imponerande skapelse. Den bestod av en skumplastdämpad trälåda med tygfront som dolde ett par relativt enkla element från KEF, men på insidan satt ett mycket påkostat delningsfilter som bestod av 26 delar. Och som gav högtalaren en systemimpedans på 15 ohm (i några versioner 11 ohm) och en effektivitet på beskedliga 82,5 dB.

Ljudtrycksgränsen gick vid 95 dB. Det lilla baselementet från KEF hette B110 och var 4 tum stort, medan diskanten var en 19-mm KEF T27. Delningsfiltret var optimerat för ett neutralt och tydligt mellanregister, även om många ansåg – och anser – att mellanregistret lät en smula nasalt.

rogers ls35a 1
Rogers LS3/5A

Basåtergivningen justerades av delningsfiltret så att ljudet fick lite fyllighet, men djupare frekvenser än 70–80 Hz (–3 dB) fick de aldrig fram.

Senare versioner av LS3/5A uppgraderades naturligtvis, rent designmässigt är kanske JR149 den roligaste, men de flesta höll sig till BBC:s grundkoncept.

Linn Kan byggde faktiskt på ursprungsdesignen till LS3/5A och många anser att den är bättre än originalet. Hur som helst är Rogers LS3/5A den mest kända av ”originalen” och den som samlare är villiga att betala för – trots högtalarens ovilja att spela högt, den tama basen, det nasala mellanregistret och den väl återhållsamma diskanten.

De som älskar LS3/5A – och dem finns det gott om – har ofta fler än ett par. De uppskattar den strålande tredimensionaliteten och den snart 50 år gamla men mycket naturtrogna röståtergivningen.

Andrahandsmarknaden svämmar inte precis över av Rogers-högtalare, men det är inte svårt att hitta ett snyggt och välfungerande par för 8-10 000 kr, mycket mer för Limited Editions och klarlack och lite mindre för mindre snygga exemplar.

Verkligen en legendarisk högtalare, oavsett om man gillar klangen eller inte.

Läs också Rogers gör subwoofers till de legendariska LS4/5A Nu kan du få bas i Rogers-högtalare.
Rogers AB3a
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Här är de artiklar som lästes mest 2022 Det handlade om smarta hem, elbilar, hi-fi och naturligtvis Elon Musk!
Linn Sondek LP12 - klassikern vi inte glömmer Grammofonen framför alla är skotsk, introducerades 1972 och tillverkas fortfarande.
Sony CDP-101 – klassikern vi aldrig glömmer De första CD-skivorna såg dagens ljus 1982, den historien känner de flesta till. Men många har nog glömt den första spelaren.
Rogers LS3/5A – en klassiker vi aldrig glömmer Utan kommersialiseringen av den här oansenliga högtalaren hade den förblivit en välbevarad hemlighet bland BBC:s ljudtekniker.
Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier Tandberg och andra får ursäkta. Är det någon historisk norsk förstärkare som verkligen tronar över alla andra så är det den här.
Följ Ljud & Bild