Högtalaren utformades av ingenjörer på BBC i England i mitten av 70-talet, som behövde en liten monitor för radioinspelningar och sändningar, och konstruerades efter BBC:s dåtida krav på en modern monitorhögtalare.
Hela den tekniska konstruktionen byggde på närfältslyssning, men kommersialiseringen ledde till att så många som 60 000 par såldes till kunder över hela världen. Och de hade minsann inga planer på att ställa högtalarna på mixerbord. De små högtalarnas kvaliteter var så uppenbara att folk som provlyssnade på dem genast ville ha ett par egna.
Fler än Rogers hade för övrigt licens från BBC att bygga LS3/5A. KEF, Audiomaster, Spendor, Chartwell, Stirling och Harbeth var några av de som gjorde sina egna versioner av BBC-monitorn.
Rent tekniskt var inte LS3/5A någon imponerande skapelse. Den bestod av en skumplastdämpad trälåda med tygfront som dolde ett par relativt enkla element från KEF, men på insidan satt ett mycket påkostat delningsfilter som bestod av 26 delar. Och som gav högtalaren en systemimpedans på 15 ohm (i några versioner 11 ohm) och en effektivitet på beskedliga 82,5 dB.
Ljudtrycksgränsen gick vid 95 dB. Det lilla baselementet från KEF hette B110 och var 4 tum stort, medan diskanten var en 19-mm KEF T27. Delningsfiltret var optimerat för ett neutralt och tydligt mellanregister, även om många ansåg – och anser – att mellanregistret lät en smula nasalt.
Basåtergivningen justerades av delningsfiltret så att ljudet fick lite fyllighet, men djupare frekvenser än 70–80 Hz (–3 dB) fick de aldrig fram.
Senare versioner av LS3/5A uppgraderades naturligtvis, rent designmässigt är kanske JR149 den roligaste, men de flesta höll sig till BBC:s grundkoncept.
Linn Kan byggde faktiskt på ursprungsdesignen till LS3/5A och många anser att den är bättre än originalet. Hur som helst är Rogers LS3/5A den mest kända av ”originalen” och den som samlare är villiga att betala för – trots högtalarens ovilja att spela högt, den tama basen, det nasala mellanregistret och den väl återhållsamma diskanten.
De som älskar LS3/5A – och dem finns det gott om – har ofta fler än ett par. De uppskattar den strålande tredimensionaliteten och den snart 50 år gamla men mycket naturtrogna röståtergivningen.
Andrahandsmarknaden svämmar inte precis över av Rogers-högtalare, men det är inte svårt att hitta ett snyggt och välfungerande par för 8-10 000 kr, mycket mer för Limited Editions och klarlack och lite mindre för mindre snygga exemplar.
Verkligen en legendarisk högtalare, oavsett om man gillar klangen eller inte.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser