Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Klassiker

Rogers LS3/5A monitorhøyttaler

Utan kommersialiseringen av den här oansenliga högtalaren hade den förblivit en välbevarad hemlighet bland BBC:s ljudtekniker.

Av / Uppdaterad: 2024-04-02 - 09:00 // Först publicerad: 21 aug 2022
Rogers LS3/5A monitorhøyttaler

Högtalaren utformades av ingenjörer på BBC i England i mitten av 70-talet, som behövde en liten monitor för radioinspelningar och sändningar, och konstruerades efter BBC:s dåtida krav på en modern monitorhögtalare.

Hela den tekniska konstruktionen byggde på närfältslyssning, men kommersialiseringen ledde till att så många som 60 000 par såldes till kunder över hela världen. Och de hade minsann inga planer på att ställa högtalarna på mixerbord. De små högtalarnas kvaliteter var så uppenbara att folk som provlyssnade på dem genast ville ha ett par egna.

Fler än Rogers hade för övrigt licens från BBC att bygga LS3/5A. KEF, Audiomaster, Spendor, Chartwell, Stirling och Harbeth var några av de som gjorde sina egna versioner av BBC-monitorn.

Läs också Små magiska högtalare De mer än 50 år gamla högtalarna har aldrig varit bättre än nu, de gör något som få andra klarar av.

Rent tekniskt var inte LS3/5A någon imponerande skapelse. Den bestod av en skumplastdämpad trälåda med tygfront som dolde ett par relativt enkla element från KEF, men på insidan satt ett mycket påkostat delningsfilter som bestod av 26 delar. Och som gav högtalaren en systemimpedans på 15 ohm (i några versioner 11 ohm) och en effektivitet på beskedliga 82,5 dB.

Ljudtrycksgränsen gick vid 95 dB. Det lilla baselementet från KEF hette B110 och var 4 tum stort, medan diskanten var en 19-mm KEF T27. Delningsfiltret var optimerat för ett neutralt och tydligt mellanregister, även om många ansåg – och anser – att mellanregistret lät en smula nasalt.

rogers ls35a 1
Rogers LS3/5A

Basåtergivningen justerades av delningsfiltret så att ljudet fick lite fyllighet, men djupare frekvenser än 70–80 Hz (–3 dB) fick de aldrig fram.

Senare versioner av LS3/5A uppgraderades naturligtvis, rent designmässigt är kanske JR149 den roligaste, men de flesta höll sig till BBC:s grundkoncept.

Linn Kan byggde faktiskt på ursprungsdesignen till LS3/5A och många anser att den är bättre än originalet. Hur som helst är Rogers LS3/5A den mest kända av ”originalen” och den som samlare är villiga att betala för – trots högtalarens ovilja att spela högt, den tama basen, det nasala mellanregistret och den väl återhållsamma diskanten.

Läs också De här måste du höra Alla som tvivlar på att en 40 år gammal högtalarkonstruktion kan låta fräscht borde provlyssna på Rogers LS5/9 Classic.

De som älskar LS3/5A – och dem finns det gott om – har ofta fler än ett par. De uppskattar den strålande tredimensionaliteten och den snart 50 år gamla men mycket naturtrogna röståtergivningen.

Andrahandsmarknaden svämmar inte precis över av Rogers-högtalare, men det är inte svårt att hitta ett snyggt och välfungerande par för 8-10 000 kr, mycket mer för Limited Editions och klarlack och lite mindre för mindre snygga exemplar.

Verkligen en legendarisk högtalare, oavsett om man gillar klangen eller inte.

Läs också Rogers gör subwoofers till de legendariska LS4/5A Nu kan du få bas i Rogers-högtalare.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bärbara högtalare du kan ta med dig när du reser bort

5 tips: Så låter din soundbar bäst

En ganska ovanlig högtalare

Ljud & Bild
Rulla till toppen