Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Vinterviken

Konstlat konstruerad såpopera

Sötsliskigt tonårsdrama utan antydan till verklighetsförankring.

Av / 2021-09-08 - 07:00
Vinterviken
Tor Aavatsmark

Mats Wahls roman Vinterviken har filmats förut. 1996 kunde vi se Lina Englund och David Tainton i huvudrollerna som det svenska ”Romeo & Julia-paret” som försöker hålla ihop den omöjliga kärleken.

 

Undertecknad har tyvärr inte sett originalfilmen, men jag tvivlar på att den känns lika lösryckt från verkligheten som årets version.

Filmen berättar historien om invandrarsonen John-John (Mustapha Aarab) från en sliten Stockholmsförort som faller pladask för rikemansdottern Elisabeth (Elsa Öhrn). Det omaka paret får en milt sagt tuff start på sitt förhållande.

Läs också Ett oanständigt förslag ... Härligt, charmerande samtidsdrama med välbekanta konflikter och utmaningar.

De unga tu träffas när John-John räddar Elisabeths syster från en badolycka vid familjens förnäma sommarstuga i Stockholms skärgård. Ett liv så långt från hans förfallna höghus – och tvivelaktiga vänner – som man väl kan komma.

Kort därefter börjar de i samma dramaklass, och John-John försöker ställa sig in hos Elisabeth – som sakta men säkert låter sig charmas.

Problemet är att vi varken blir engagerade eller tror på den konstruerade ”omöjliga” kärlekshistorien, eller parets miljöer. Allt är för stereotypt, konstlat och klyschigt.

Vinterviken (Foto: Netflix)

”Naturligtvis” har Elisabeth en nästan frånvarande, rik pappa som jobbar dygnet runt. Hon kommer inte heller överens med sin farmor, där hon växer upp i sin lilla bortskämda rikemansbubbla. Hennes fascination för John-John går också för fort, hennes tunna motiv hänger inte riktigt ihop.

John-John, å andra sidan, prickar in alla fördomar man kan tänkas ha mot invandrare från tredje världen. Han bor i sliten lägenhet med sin ensamstående mamma, som dejtar hopplösa, pillerknaprande, halvvåldsamma män. Alla hans (invandrar)vänner är uppenbart kriminella gangsters som stjäl, rånar och ger blanka fan i samhällets normer och regler – på samma gång som de drömmer om att få en blond, svensk ”brud”. Så fort han känner sig pressad tappar han förtroendet för sina närmaste.

Vinterviken Vinterviken Vinterviken Vinterviken Vinterviken_8 Vinterviken_7
<
>
Vinterviken (Foto: Netflix)

Nej bevare oss väl, en sådan konstruerad smörja! Dessutom är handlingen pinsamt förutsägbar och slutscenen ett enda stort antiklimax. Om det är ett äkta ungdomsdrama, med bas i Norden, du är på jakt efter så titta hellre på den mycket bättre serien Threesome (Viaplay). Vinterviken ska du hålla dig långt borta från.

Läs också Hur lyckas man ha en trekant? Norden bekräftar än en gång att vi skildrar det komplicerade tonårslivet så mycket bättre än amerikanska serier.
Karakter
Vinterviken

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 8 september 2021
  • Regi: Alexis Almström
  • Med: Elsa Öhrn, Mustapha Aarab, Jonay P. Skallak, Magnus Krepper, Simon Mezher, Elsa B. Terent
  • Genre: Drama
  • Land: Sverige
  • År: 2021
  • Längd: 1:30
  • Betyg: 2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen