TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Vinterviken

Konstlat konstruerad såpopera

Sötsliskigt tonårsdrama utan antydan till verklighetsförankring.

forfatter
Publicerad 2021-09-08 - 07:00
Karakter
Drama
Vinterviken

Mats Wahls roman Vinterviken har filmats förut. 1996 kunde vi se Lina Englund och David Tainton i huvudrollerna som det svenska ”Romeo & Julia-paret” som försöker hålla ihop den omöjliga kärleken.

 

Undertecknad har tyvärr inte sett originalfilmen, men jag tvivlar på att den känns lika lösryckt från verkligheten som årets version.

Filmen berättar historien om invandrarsonen John-John (Mustapha Aarab) från en sliten Stockholmsförort som faller pladask för rikemansdottern Elisabeth (Elsa Öhrn). Det omaka paret får en milt sagt tuff start på sitt förhållande.

Läs också Ett oanständigt förslag ... Härligt, charmerande samtidsdrama med välbekanta konflikter och utmaningar.

De unga tu träffas när John-John räddar Elisabeths syster från en badolycka vid familjens förnäma sommarstuga i Stockholms skärgård. Ett liv så långt från hans förfallna höghus – och tvivelaktiga vänner – som man väl kan komma.

Kort därefter börjar de i samma dramaklass, och John-John försöker ställa sig in hos Elisabeth – som sakta men säkert låter sig charmas.

Problemet är att vi varken blir engagerade eller tror på den konstruerade ”omöjliga” kärlekshistorien, eller parets miljöer. Allt är för stereotypt, konstlat och klyschigt.

Vinterviken (Foto: Netflix)

”Naturligtvis” har Elisabeth en nästan frånvarande, rik pappa som jobbar dygnet runt. Hon kommer inte heller överens med sin farmor, där hon växer upp i sin lilla bortskämda rikemansbubbla. Hennes fascination för John-John går också för fort, hennes tunna motiv hänger inte riktigt ihop.

John-John, å andra sidan, prickar in alla fördomar man kan tänkas ha mot invandrare från tredje världen. Han bor i sliten lägenhet med sin ensamstående mamma, som dejtar hopplösa, pillerknaprande, halvvåldsamma män. Alla hans (invandrar)vänner är uppenbart kriminella gangsters som stjäl, rånar och ger blanka fan i samhällets normer och regler – på samma gång som de drömmer om att få en blond, svensk ”brud”. Så fort han känner sig pressad tappar han förtroendet för sina närmaste.

Vinterviken Vinterviken Vinterviken Vinterviken Vinterviken_8 Vinterviken_7
<
>
Vinterviken (Foto: Netflix)

Nej bevare oss väl, en sådan konstruerad smörja! Dessutom är handlingen pinsamt förutsägbar och slutscenen ett enda stort antiklimax. Om det är ett äkta ungdomsdrama, med bas i Norden, du är på jakt efter så titta hellre på den mycket bättre serien Threesome (Viaplay). Vinterviken ska du hålla dig långt borta från.

Läs också Hur lyckas man ha en trekant? Norden bekräftar än en gång att vi skildrar det komplicerade tonårslivet så mycket bättre än amerikanska serier.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 8 september 2021
 • Regi: Alexis Almström
 • Med: Elsa Öhrn, Mustapha Aarab, Jonay P. Skallak, Magnus Krepper, Simon Mezher, Elsa B. Terent
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2021
 • Längd: 1:30
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend