Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Unfrosted

Absurt charmigt roligt

Standup-legenden gör satirisk comeback med glimten i ögat.

Av / 2024-05-03 - 04:00
Unfrosted
Tor Aavatsmark

Efter monster-mega-succén med komediserien Seinfeld, som gick segertåg mellan 1989 och 1998, har standup-legenden Jerry Seinfeld i stort sett hållit sig i skuggan av rampljuset.

Det har blivit några säsonger av lättsamma intervjuserier (Comedians in Cars Getting Coffee), och han har hållit sina standup-kunskaper vid liv genom ad hoc-uppträdanden. Undertecknad såg honom senast live på ikoniska Fox Theatre i Atlanta 2018 – och kunde direkt konstatera att han fortfarande bemästrar den ironiska, lätt politiska komedikonsten.

Läs också Let's change the business! Nu är det bara några veckor kvar tills vi återigen kan njuta av efterlängtade, underbara, Mrs. Maisel!

I Unfrosted har Seinfeld satt sig själv i regissörsstolen, skrivit manus och axlat huvudrollen i en film som handlar om något så oerhört som tillblivelsen av en av USA:s mest älskade frukostmåltider: Kellogg’s Pop-Tarts. Ett sött kex, fyllt med sylt som man helst ska värma upp i brödrosten – och vips är den synnerligen ohälsosamma ”frukosten” klar att serveras.

 

Början av 1960-talet var en tid som präglades av teknisk innovation och framtidstro i USA. Den unge president Kennedy hade lovat att landa på månen innan årtiondet var över och befolkningen, liksom antalet arbetstillfällen, blomstrade efter kriget – men det mörka molnet som hotade hela idyllen var rädslan för ett fullskaligt kärnvapenkrig med Sovjetunionen. En konflikt som ställdes på sin spets under Kubakrisen (1963).

Mitt i allt detta kämpade livsmedelsjättarna Kellogg’s och Post om vem som skulle få sitta på frukostflingornas tron.

Unfrosted. (Foto: Netflix)

Seinfeld spelar chefen för innovationer, Bob Cabana, på Kellogg’s, ett företag som på 60-talet leddes av arvtagaren Edsel Kellogg III (Jim Gaffigan). I filmen befinner sig Kellogg’s i en ständig kamp om marknadsandelar med Post, som leds av den ökända Marjorie Post (Amy Schumer), samt den något besvärliga ”myggan” Quaker.

När det avslöjas att Post är på gång med en helt ny, banbrytande produkt blir stämningen på Kellogg’s dyster och det hålls krismöten.

Unfrosted. (Foto: Netflix)

Upp dyker den excentriska Donna Stakowski (Melissa McCarthy) och hennes udda gäng. Och i bakgrunden lurar den ljusskygga mjölkmaffian, ledd av stenhårde Harry Friendly (Peter Dinklage, Game of Thrones) – för vem behöver egentligen mjölkbönderna längre om man kan avnjuta sin frukostmåltid utan mjölk?

Filmen är till största delen ”bara” nonsens – något som Seinfeld inte helt motsäger, eftersom han själv har kallat Unfrosted för:

…might be the dumbest film ever made.

 

Men under alla omständigheter är det en förstklassig sådan. Med en oerhört charmig handling, förlagd till en idyllisk, oskyldig, pastellfärgad tid, med en imponerande ensemble av skådespelare i absolut toppform! Hugh Grant är obetalbar som den självbelåtne, pompöse Shakespeare-teaterskådespelaren Thurl Ravenscroft (han hette faktiskt så!), som ser sig tvingad att dryga ut sin inkomst genom att spela dumma flingmaskotar i töntiga reklamfilmer.

Och Schumer, McCarthy, Slater och Dinklage briljerar i sina töntiga men fascinerande roller.

 

Det är aldrig någon tvekan om att den här brokiga skaran skådespelare stortrivs på jobbet, i sina färgglada, tidsriktiga kostymer och satiriska monologer. De sprudlar av underhållande humor, om än lite för ofta av den ”enkla” sorten. Som Jon Hamms reklamman som vill sexualisera flingreklamen, eller JFK som inte kan vänta med att få ihop det med ett par yppiga blonda tvillingar – han är ändå ute i kylan efter att Marilyn så förföriskt sjöng Happy Birthday Mr President.

Läs också Netflix slår tillbaka! Netflix tillkännager 26 kommande nordiska titlar.
UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED
<
>
Unfrosted. (Foto: Netflix)

 

Unfrosted är inte heller helt fri från politisk udd. Bland annat serveras vi en 1960-talsversion av stormningen av Kongressen, där Grant har på sig vikingahornen som Jacob Chansley hade på huvudet den 6 januari 2020. Versionen från 1963 är dock mycket roligare.

Och chefen själv, Mr Seinfeld, är precis lika viril, lekfull och subtilt fånig i dag som han var under Seinfelds guldålder. Sättet på vilket han utan att skämmas flätar in historiska händelser i den lekfulla handlingen är något vi tar av oss hatten för. Och hans lite tafatta sätt att läsa corny dialog håller världsklass – med sin pojkaktiga charm kan han komma undan med vad som helst.

Unfrosted. (Foto: Netflix)

Att Seinfeld just fyllt 70(!) är svårt att tro, låt oss hoppas att komikern har många kreativa år kvar, för det här var väldigt roligt. Precis en sådan lättsam, eskapistisk film som vi behöver just nu. 5 stjärnor.

Läs också Kampen om status och miljarder Jeff Daniels kan mer än att spela i ”dumma” komedier.

Unfrosted har världspremiär på Netflix den 3 maj.

Jerry Seinfeld, ”Unfrosted”. (Foto: Netflix)
Karakter
Unfrosted

Fakta:

 • Netflix
 • Release: 3 maj 2024
 • Regi: Jerry Seinfeld
 • Med: Jerry Seinfeld, Amy Schumer, Jim Gaffigan, Melissa McCarthy, Hugh Grant, Peter Dinklage, Christian Slater, James Marsden, Jon Hamm, Sarah Cooper, Max Greenfield, Bill Burr
 • Genre: Komedi
 • Land: USA
 • År: 2024
 • Längd: 1:37
 • Betyg: 5
 • IMDb

1 reaktion på ”Unfrosted”

 1. Jag håller med! – Seinfelds film är väldigt rolig och fylld av kul detaljer, skådespelare, bra dialog etc. Otroligt energi har lagts ned på logotyper, typsnitt etc. Vilket tyvärr slarvas med nuförtiden… Jag förstår inte varför den har lågt betyg på IMDB, men komedier har ofta det… 4,5/5 för mig som ”Seinfeld-aficionado”.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen