Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 4

Ojämn sista säsong – av en ojämn serie

För sista gången porträtterar skicklige John Krasinski den oefterhärmlige CIA-agenten Jack Ryan.

Publicerad 2023-06-30 - 16:00
Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 4
Tor Aavatsmark

Tom Clancys böcker om den lite nördige och försiktige, men desto vassare, CIA-analytikern som kastas ut i fält, Jack Ryan, har tidigare gestaltats av Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och Chris Pine (Shadow Recruit).

Med TV-serien Jack Ryan blev John Krasinski den femte skådespelaren (i fem filmer och en serie) som ska rädda USA/världen från okända faror.

Prime Videos TV-serie startade om hela franchisen och är inte heller baserad på Clancys böcker, men bjuder på en högaktuell handling – vilket vi inte minst fick se i den helt förträffliga tredje säsongen, där Ryssland återigen hamnade centrum för krig, desinformation och fördärv.

Läs också Kalla kriget för Ryan! I den tredje säsongen återvänder Jack Ryan till karaktärens kärna. Det nya kalla kriget efter invasionen av Ukraina har gjort spionserien högaktuell.

Mycket överraskande meddelade streamingtjänsten i maj att den fjärde säsongen kommer att släppas i juni och att den (tyvärr) blir den sista. Den spelades faktiskt in samtidigt som den tredje säsongen och är något kortare (bara sex avsnitt) än de tidigare.

Den här gången står ryssarna definitivt inte i centrum, men Ryan och CIA är ändå omgivna av fiender – både på utsidan (internationella karteller) och på insidan.

 

I den sista säsongen har Ryan befordrats till vicechef på CIA, medan Elizabeth Wright (Betty Gabriel) har tagit över den högsta makten bara väntar på formellt godkännande från kongressen. Men bara några dagar innan Wright ska få glänsa i Washingtons demokratiska högborg rubbas CIA-invigningen av mordet på Nigerias president – ​​och ledtrådarna pekar mot CIA.

Ärlig som han är säger Ryan till kongressutskottet att han varken kan bekräfta eller otvetydigt förneka att CIA har varit inblandat. När han börjar gräva i saken upptäcker han en rad hemliga CIA-operationer, ledda av mördarmaskinen Domingo Chavez (Michael Peña), där allt pekar på den förra CIA-chefen. Än värre är att skitstöveln uppenbarligen har förgreningar till internationella brottskarteller som sysslar med narkotika, vapensmuggling och människohandel.

Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 4 (Foto: Prime Video)

Allt detta är fascinerande, och tillräckligt aktuellt, men tyvärr är handlingen för bred och splittrad den här gången. Vi rusar fram mellan ständiga korsklippningar från DC, Lagos, Mexiko och Myanmar. Dramaturgin byggs upp till ett crescendo, men det är varken elegant eller särskilt spännande.

Värre är att skurkarnas motiv, och inte minst deras mål, förblir diffusa och extremt svävande. Att Chavez och hans soldater har blivit vilseledda och lurade i åratal är uppenbart, men fokus hamnar mest på ointressanta uppgörelser mellan drogkarteller i Mexiko, samt Myanmars maffiaboss Chao Fah (Louis Ozawa), som uppenbarligen försöker hitta en väg ut.

Jack Ryan Season 4 Jack Ryan Season 4 Jack Ryan Season 4 Jack Ryan Season 4 Jack Ryan Season 4 Jack Ryan Season 4 Jack Ryan, sesong 4_1
<
>
Tom Clancy's Jack Ryan, säsong 4 (Foto: Prime Video)

Krasinski gör återigen ett utmärkt jobb som superspionen, som nu har blivit mer av en fältagent än en skrivbordsagent, med det pojkaktiga leendet och den beryktade superkollen på nerver och hjärna. Serieskaparna har återigen tagit in Abbie Cornish som Cathy Mueller, men hon har egentligen ingen annan roll än att vara ett lockbete som Ryan måste oroa sig för och som därmed distraherar honom när han är på uppdrag.

Michael Kelly är alltid ett nöje att titta på och hans porträtt av den handlingskraftige nyckelpersonen, utan skrupler och regler, är en läcker krydda för serien, men den här omgången har han fått för många kaxiga repliker, vilket sänker den annars så sansade och trovärdiga tonen.

Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 4 (Foto: Prime Video)

Den tredje säsongen satt som gjuten i Jack Ryan-serien, en serie som har haft en lite ojämn formkurva. I sista säsongen blir det dock tyvärr lite för mycket blandad kompott, i ett slags cocktailmix av James Bond, Oceans Eleven, Misson: Impossible och Jason Bourne. Det har kastats in så mycket i mixen att både manusförfattarna och publiken tappar målet ur sikte.

Actionscenerna håller definitivt fortfarande högsta kvalitet, men dramaturgin haltar och karaktärerna har det svårt med riktningen. Många av handlingens vändningar känns förenklade och onödigt forcerade. Dessutom kräver den fjärde säsongen att du (helst) har sett de tidigare – och visst, om du (som vi) är ett riktigt Ryan-fan så se den här säsongen också, men det är tyvärr inget måste. 3 stjärnor.

Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 4 (Foto: Prime Video)

Karakter
Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 4

Fakta:

  • Prime Video
  • Release: 30 juni 2023
  • Regi: Jann Turner
  • Med: John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, Michael Peña, Louis Ozawa, Betty Gabriel, Abbie Cornish, Adam Bernett
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2023
  • Längd: 5:30
  • Betyg: 3
  • IMDb

Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 1

Dagsaktuell Ryan

John Krasinski är den femte skådespelaren som spelar analytiker-spionen Jack Ryan. Han imponerar i en högaktuell handling.

Läs mer

Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 2

Ryan räddar Venezuela

Jack Ryan är tillbaka – och den här gången har han lämnat sin analytiska hjärnhalva hemma.

Läs mer

Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 3

Äntligen är kalla kriget tillbaka!

I den tredje säsongen återvänder Jack Ryan till karaktärens kärna. Det nya kalla kriget efter invasionen av Ukraina har gjort spionserien högaktuell.

Läs mer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen