TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Tender Bar

Mysig författarnostalgi

Ben Affleck blir den fadersfigur en blivande författarwannabe på Long Island saknar i sitt liv.

forfatter
Publicerad 2022-01-27 - 13:00
Karakter
Drama
The Tender Bar

George Clooney har haft en fantastisk skådespelarkarriär, en karriär som under andra hälften av livet sömlöst har glidit över i att handla mer om att vara bakom kameran. Som regissör har han varit något spretig, från lysande Good Night, and Good Luck och Maktens män, till högst medelmåttiga The Monuments Men.

Med The Tender Bar är Clooney tillbaka på hemmaplan, med porträtt av ”vanligt” folk i högst ordinära arbetarklass-Amerika. Mänskliga porträtt är något han förstår sig på, och brinner för att förmedla – det visas även i filmatiseringen av J.R. Moehringers självbiografi.

J.R. (Daniel Ranieri/Tye Sheridan) växer upp i en typisk amerikansk förstad inte så långt från New York City under sorgfritt 1970-tal. Men den unga, livsbejakande och kunskapstörstande mannen får en inte helt bekymmerslös uppväxt.

J.R. växer upp med en virrig mamma (Lily Rabe), som går från jobb till jobb och från date till date, samt en totalt frånvarande och riktig skitstövel till pappa. På grund av tight ekonomi spenderas huvuddelen av barndomen i Mormor och Morfars (Christopher Lloyd) öppna hus. Saknaden av en trygg fadersfigur skaver i unga JR och ensambarnet uppsöker därmed manliga förebilder på den lokala hörnbaren; ”The Dickens”.

The Tender Bar 7
The Tender Bar (Foto: Prime Video)

Morbror Charlie (Ben Affleck) äger och driver den författarinspirerade, nedslitna puben – en pub som osar gammal fylla, cigarettrök och försoffade stammisar. Här hittar J.R. sin fristad – och den manliga vuxenkontakt som han saknat under uppväxten. Barnlösa Charlie tar honom med på utflykter, uppmuntrar honom, fyller honom med livsvisdom och ger honom den lilla knuff han behöver i livet för att leva ut sina drömmar. Och det enda J.R. drömmer om är att skriva.

Clooney har lyckats fånga tidsandan och -koloriten från 1970-talet helt och hållet på kornet. Nostalgin är trivsamt närvarande, och Affleck är som född in i rollen som den joviala, avslappnade och bekymmerslösa morbrorn som tar smått osäkra J.R. under sina vingar. Filmens tempo är tidvis lika avslappnat som morbror Charlie, och rent dramaturgiskt är filmen stillastående lite för ofta. Det nästintill maniska förhållandet till Miranda förankras aldrig tillräckligt tydligt och vi har svårt att relatera oss till J.R:s besatthet.

Läs också Törstig som fan! I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.

Som bekant älskar författare att dramatisera – så var även fallet med J.R. Moehringer när han skulle skriva ned sin ungdomstid. Att hans far antagligen var ett gediget kräk finns det ingen tvivel om, men här framställs han i överkant stereotypt och demoniserat. Lite för ofta drama för dramats egen skull här alltså – men det är väl ändå det man har författare till?

The Tender Bar 4 The Tender Bar 2 The Tender Bar 3 The Tender Bar 5 The Tender Bar 6
<
>
The Tender Bar (Foto: Prime Video)

The Tender Bar är närmast handskriven för blivande författare, och kommer då också garanterat att hitta stor genklang bland författarföreningars och bokklubbars inre kretsar med alla sina referenser och igenkännbara situationer. Alla vi andra kan se fram emot en mycket trevlig och nostalgisk film, från en svunnen tid – perfekt för en mörk vinterkväll i TV-soffan. 4 solida stjärnor.

The Tender Bar kan nu streamas från Prime Video.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Prime Video
 • Release: 7 januari 2022
 • Regi: George Clooney
 • Med: Ben Affleck, Tye Sheridan, Daniel Ranieri, Lily Rabe, Christopher Lloyd, Max Martini, Briana Middleton, Max Casella
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 1:46
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend