: The Monuments Men

Blu-ray-recension

Efter lång tid i branschen, bra filmer på samvetet och en stark casting hade vi stora förväntningar på George Clooneys krigsfilm. Resultatet är dessvärre en stor besvikelse – frågan är om inte ambitionerna har varit för stora.
Karakter
Action
The Monuments Men
Annons
Annons
forfatter

Under Andra världskriget är de allierade oroade över att nazisterna har stulit stora mängder konst som kan bli förstörd. Roosevelt sätter en plan i verket som går ut på att sju amerikanska arkitekter, konstnärer och historiker skickas till Tyskland för att hitta konsten så att den kan lämnas tillbaka till sina rättmätiga ägare.

Historien bakom The Monuments Men är både sann och intressant, vilken är en väldigt bra utgångspunkt för en filmberättelse. George Clooney har tidigare haft framgång som regissör (Good Night, and Good Luck, 2005) och tack vare ett stort inflytande i Hollywood var det inga problem att skaffa pengar till produktionen eller få tag i vassa skådespelare. Ändå är den färdiga produkten svag.

Huvudproblemet är nog att detta har blivit en för stor produktion för Clooney. Det har gått ut över uppbyggnaden av karaktärer och orsakat en dålig dramaturgi utan vare sig spänning eller humor. Hur är det möjligt att få Bill Murray och John Goodman att bli så tråkiga? Man lär egentligen inte känna någon i persongalleriet och får inte reda på om de verkligen bryr sig om konst. Dessutom försöker sig filmen på en liten gullig kärlekshistoria mellan Matt Damon och Cate Blanchett som inte fungerar alls. Filmen saknar fullständigt nerv och ryggrad och tappar luften som en dålig deg.  Detta är utan tvekan en av årets största besvikelser, vi hoppas att Clooney kommer tillbaka starkt med ett projekt som är lättare att hantera. Två stjärnor.

Är man ändå sugen på ett exemplar av filmen så får man åtminstone valuta för pengarna. Bilden är helt suverän och ljudspåret (DTS-HD MA 5.1) går det inte att klaga på. Bonusmaterialet består av en handfull bakomfilmer, intervjuer och borttagna scener utan nämnvärt intresse.

Annons

knapp

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 9 juli 2014
  • Regi: George Clooney
  • Med: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Cate Blanchett
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 1:58
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.