: The Monuments Men

Blu-ray-recension

Efter lång tid i branschen, bra filmer på samvetet och en stark casting hade vi stora förväntningar på George Clooneys krigsfilm. Resultatet är dessvärre en stor besvikelse – frågan är om inte ambitionerna har varit för stora.
Karakter
Action
The Monuments Men
Annons
Annons

Under Andra världskriget är de allierade oroade över att nazisterna har stulit stora mängder konst som kan bli förstörd. Roosevelt sätter en plan i verket som går ut på att sju amerikanska arkitekter, konstnärer och historiker skickas till Tyskland för att hitta konsten så att den kan lämnas tillbaka till sina rättmätiga ägare.

Historien bakom The Monuments Men är både sann och intressant, vilken är en väldigt bra utgångspunkt för en filmberättelse. George Clooney har tidigare haft framgång som regissör (Good Night, and Good Luck, 2005) och tack vare ett stort inflytande i Hollywood var det inga problem att skaffa pengar till produktionen eller få tag i vassa skådespelare. Ändå är den färdiga produkten svag.

Huvudproblemet är nog att detta har blivit en för stor produktion för Clooney. Det har gått ut över uppbyggnaden av karaktärer och orsakat en dålig dramaturgi utan vare sig spänning eller humor. Hur är det möjligt att få Bill Murray och John Goodman att bli så tråkiga? Man lär egentligen inte känna någon i persongalleriet och får inte reda på om de verkligen bryr sig om konst. Dessutom försöker sig filmen på en liten gullig kärlekshistoria mellan Matt Damon och Cate Blanchett som inte fungerar alls. Filmen saknar fullständigt nerv och ryggrad och tappar luften som en dålig deg.  Detta är utan tvekan en av årets största besvikelser, vi hoppas att Clooney kommer tillbaka starkt med ett projekt som är lättare att hantera. Två stjärnor.

Är man ändå sugen på ett exemplar av filmen så får man åtminstone valuta för pengarna. Bilden är helt suverän och ljudspåret (DTS-HD MA 5.1) går det inte att klaga på. Bonusmaterialet består av en handfull bakomfilmer, intervjuer och borttagna scener utan nämnvärt intresse.

knapp

Fakta
  • Release: 9 juli 2014
  • Regi: George Clooney
  • Med: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Cate Blanchett
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 1:58
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.