: The Monuments Men

Blu-ray-recension

Efter lång tid i branschen, bra filmer på samvetet och en stark casting hade vi stora förväntningar på George Clooneys krigsfilm. Resultatet är dessvärre en stor besvikelse – frågan är om inte ambitionerna har varit för stora.

Karakter
Action
The Monuments Men

Under Andra världskriget är de allierade oroade över att nazisterna har stulit stora mängder konst som kan bli förstörd. Roosevelt sätter en plan i verket som går ut på att sju amerikanska arkitekter, konstnärer och historiker skickas till Tyskland för att hitta konsten så att den kan lämnas tillbaka till sina rättmätiga ägare.

Historien bakom The Monuments Men är både sann och intressant, vilken är en väldigt bra utgångspunkt för en filmberättelse. George Clooney har tidigare haft framgång som regissör (Good Night, and Good Luck, 2005) och tack vare ett stort inflytande i Hollywood var det inga problem att skaffa pengar till produktionen eller få tag i vassa skådespelare. Ändå är den färdiga produkten svag.

Huvudproblemet är nog att detta har blivit en för stor produktion för Clooney. Det har gått ut över uppbyggnaden av karaktärer och orsakat en dålig dramaturgi utan vare sig spänning eller humor. Hur är det möjligt att få Bill Murray och John Goodman att bli så tråkiga? Man lär egentligen inte känna någon i persongalleriet och får inte reda på om de verkligen bryr sig om konst. Dessutom försöker sig filmen på en liten gullig kärlekshistoria mellan Matt Damon och Cate Blanchett som inte fungerar alls. Filmen saknar fullständigt nerv och ryggrad och tappar luften som en dålig deg.  Detta är utan tvekan en av årets största besvikelser, vi hoppas att Clooney kommer tillbaka starkt med ett projekt som är lättare att hantera. Två stjärnor.

Är man ändå sugen på ett exemplar av filmen så får man åtminstone valuta för pengarna. Bilden är helt suverän och ljudspåret (DTS-HD MA 5.1) går det inte att klaga på. Bonusmaterialet består av en handfull bakomfilmer, intervjuer och borttagna scener utan nämnvärt intresse.

knapp

Fakta

 • Release: 9 juli 2014
 • Regi: George Clooney
 • Med: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Cate Blanchett
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2013
 • Längd: 1:58

IMDB Rating

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Susanne Bier serverar ett spännende och välgjort thrillerdrama på HBO.
  Netflix första norska spelfilm har stora ambitioner och en fascinerande handling – men misslyckas tyvärr på viktiga punkter.
  HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.
  The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.
  Om du har en möjlighet så se till att ditt nästa biobesök blir till IMAX-bio. Du kommer inte att ångra dig.
  Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
  Netflix lyckas bara delvis med sin feministiska knorr på Sherlock Holmes.
  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.