TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Recension The Lincoln Lawyer, säsong 1

Bara hälften som bra som sin halvbror

Halvbrodern till den mer berömde Harry Bosch har fått en egen TV-serie – men vi är inte särskilt imponerade.

forfatter
Publicerad 2022-05-13 - 01:34
Karakter
Krim
The Lincoln Lawyer, säsong 1

Fans av deckarserien Bosch, som med Titus Welliver i huvudrollen har gått segertåg på HBO Max och Amazon Prime, kan nu titta på spin-off-serien om hans halvbror – på Netflix.

Michael Connelly har skrivit hela 23 böcker (den senaste, The Dark Hours, kom ut 2021) om polis-arbetsnarkomanen som har för vana att arbeta i gråzoner, Hieronymus ”Harry” Bosch, men han har också skrivit en bokserie om hans halvbror, Mickey Haller.

Läs också En av de bästa säsongerna Den hängivne polisutredaren i LA tackar för sig med en stenhård avslutningssäsong.

Hittills har det kommit sex böcker om Haller och dessutom har han haft en biroll i flera av Bosch-böckerna.

 

Gatusmart försvarsadvokat

Den första boken (2005), The Lincoln Lawyer, filmades faktiskt 2011 med Matthew McConaughey i huvudrollen som den gatusmarta advokaten som har sitt kontor i en Lincoln Town Car.

Mick Haller (Manuel Garcia-Rulfo) tar saker med ro, ser möjligheter där andra ser problem och tar sig an vilken klient som helst – som kan betala. De flesta fall handlar om mindre brott som prostitution, narkotika och våld. I privatlivet måste han jonglera med sina tre ex-fruar och sin dotter.

Connelly tar oss med in i det amerikanska rättsväsendets labyrinter, genvägar och kryphål – kryphål som få kan bättre än Mick Haller. Han är en advokat som tror på att alla har rätt till en advokat, och som bryr sig mindre om huruvida klienterna är skyldiga eller oskyldiga Ur den synvinkeln är han inte särskilt lik sin halvbror, men om man gräver djupare i själen så är de två herrarnas personligheter väldigt lika.

The Lincoln Lawyer sesong 1 3
The Lincoln Lawyer, säsong 1 (Foto: Netflix)

Advokaten som återvände från ”de döda”

Säsong 1 är baserad på den andra boken i Lincoln Lawyer-serien, The Brass Verdict (2008), där vi möter en arbetslös, desillusionerad före detta advokat som med tom blick stirrar ut över det vidsträckta Stilla Havet på en strand i LA, sunny California.

Efter en surfarolycka blev Haller beroende av smärtstillande tabletter under rehabiliteringen, och hans advokatverksamhet gick åt skogen. Men när en advokatkollega plötsligt och brutalt blir skjuten får Haller plötsligt en ny chans.

Han ”ärver” hela verksamheten och på samma gång alla fall som den mördade Jerry Vincent arbetade med, inklusive ett uppmärksammat mordfall där en spelmiljardär anklagas för mordet på sin fru och hennes älskarinna.

The Lincoln Lawyer sesong 1 9
The Lincoln Lawyer, säsong 1 (Foto: Netflix)

TV-seriers förbannelse

En TV-serie kan vara ett fantastiskt tillfälle att breda ut och nyansera ett fall, samt ge karaktärerna mer djup och substans. Men i en tid när ”allt” ska förvandlas till TV-serier finns det också en fälla, och den slår igen om det faktiskt inte finns tillräckligt med substans i materialet för att motivera 8–10 timmar.

Störst fokus i handlingen ligger på kändismordet, medan fallen med en felaktig dömd (som Haller känner skuld för) och med Hallers första fru, åklagaren Maggie McPherson (Neve Campbell), med ”århundradets fall”, bara känns som brus och är distraherande.

Dessutom slösas alldeles för mycket tid bort på sövande, ändlösa och upprepande domstolsscener, där parterna slår varandra i huvudet med tolkningar av lagen och ”smarta” vändningar.

Detta är det största problemet med den första säsongen av The Lincoln Lawyer: tio avsnitt och över åtta timmars speltid känns alldeles för mycket med tanke på materialet som handlingen bygger på.

The Lincoln Lawyer sesong 1 4 The Lincoln Lawyer sesong 1 10 The Lincoln Lawyer sesong 1 5 The Lincoln Lawyer sesong 1 7 The Lincoln Lawyer sesong 1 8 The Lincoln Lawyer sesong 1 2
<
>
The Lincoln Lawyer, säsong 1 (Foto: Netflix)

Endimensionella karaktärer

Det är alltid en utmaning att fylla stora skor, och det måste sägas att McConaughey var i sitt esse som Haller. Manuel Garcia-Rulfo är mer trogen grundmaterialet (Connelly har skrivit honom som till hälften latino, med en mexikansk mamma) och han gör en stabil roll som outtröttlig advokat, men han saknar glimten i ögat, fräckheten och lekfullheten som vi förknippar med Haller från böckerna – och som McConaughey gjorde på pricken.

Neve Campbell och Ntare G. M. Mwine gör båda bra rollprestationer, men utöver dem är alltför många av karaktärerna för överdrivna och endimensionella. Framför allt har vi svårt att tro på åklagaren som ska ”nita” Haller. Herregud, så pinsamt icke-subtilt och en sådan animerad person.

Angus Sampson, som Hallers ”muskler”, är i mesta laget endimensionell men Hallers assistent (och tredje fru), Lorna (Becki Newton, från How I Met Your Mother) och chauffören (Jazz Reycole) imponerar. De känns som äkta, trovärdiga människor. Komplexa och med en historia att berätta.

Slutligen borde den som varit ansvarig för green screen-filmandet under de många bilscenerna sparkas. Kolossalt amatörmässigt! Och varför i hela friden skulle Haller köra runt i Lincoln-monster-SUV:ar i stället för den klassiska bilen? Tja, det är väl något vi får fråga marknadsavdelningen på Lincoln om …

Oengagerande

Vad som kunde ha blivit en av årets bästa serier har Netflix slarvat bort genom att inte ha tillräckligt stort fokus på historien, karaktärer vi inte orkar bry oss om samt (misstänker vi) en för stram budget.

Serien har definitivt sina goda stunder, men de drunknar tyvärr i mängder av helt medioker TV-krim som det går tretton på dussinet av.

Recensionen är baserad på alla de tio avsnitten, som släppas i sin helhet på Netflix den 13 maj.

PS! I Connellys roman är det egentligen Harry Bosch som utreder mordet på Vincent, men på grund av en tvist om rättigheterna (Prime Video äger Bosch) kan de tyvärr inte träffas i Haller-serien (som Netflix äger rättigheterna till). Synd, för det kunde verkligen ha piffat upp serien.

Läs också Alla nya streamingtitlar i maj Dessa serier/filmer kan du streama i maj – och nu kommer Stranger Things tillbaka!
Stranger Things sesong 4 1
The Lincoln Lawyer sesong 1 6
The Lincoln Lawyer, säsong 1 (Foto: Netflix)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 13 maj 2022
 • Regi: David Grossman
 • Med: Manuel Garcia-Rulfo, Neve Campbell, Christopher Gorham, Ntare G. M. Mwine, Becki Newton, Angus Sampson, Jazz Reycole, Krista Warner, Angelo Soto
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Längd: 8:00
 • Betyg: 3
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Fascinerande dålig! Viaplay försöker sig på ett klumpigt inlägg i den inflammerade vargdebatten – men serverar oss en fullständigt ointressant och oengagerande historia.
Mer svensk cash! Netflix släpper nu den efterlängtade andra säsongen av Snabba Cash!
Grunden till upproret! Disney fortsätter att expandera och fördjupa Star Wars-universumet. Och lyckas väl.
Lanseras idag: SkyShowtime SkyShowtime ersätter strömningstjänsten Paramount+ och erbjuder filmer och serier från bland annat Paramount och Universal Pictures.
Streaming-premiär i dag! Tom Cruise bevisar ännu en gång varför han är planetens största garanti för actionfilm-succéer.
Nu kommer Allente till Android TV Ger bland annat möjlighet att strömma live-TV och hyra eller köpa innehåll.
Följ Ljud & Bild