Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: The Lincoln Lawyer, säsong 1

Bara hälften som bra som sin halvbror

Halvbrodern till den mer berömde Harry Bosch har fått en egen TV-serie – men vi är inte särskilt imponerade.

Av / 2022-05-13 - 01:34
The Lincoln Lawyer, säsong 1
Tor Aavatsmark

Fans av deckarserien Bosch, som med Titus Welliver i huvudrollen har gått segertåg på HBO Max och Amazon Prime, kan nu titta på spin-off-serien om hans halvbror – på Netflix.

Michael Connelly har skrivit hela 23 böcker (den senaste, The Dark Hours, kom ut 2021) om polis-arbetsnarkomanen som har för vana att arbeta i gråzoner, Hieronymus ”Harry” Bosch, men han har också skrivit en bokserie om hans halvbror, Mickey Haller.

Läs också En av de bästa säsongerna Den hängivne polisutredaren i LA tackar för sig med en stenhård avslutningssäsong.

Hittills har det kommit sex böcker om Haller och dessutom har han haft en biroll i flera av Bosch-böckerna.

 

Gatusmart försvarsadvokat

Den första boken (2005), The Lincoln Lawyer, filmades faktiskt 2011 med Matthew McConaughey i huvudrollen som den gatusmarta advokaten som har sitt kontor i en Lincoln Town Car.

Mick Haller (Manuel Garcia-Rulfo) tar saker med ro, ser möjligheter där andra ser problem och tar sig an vilken klient som helst – som kan betala. De flesta fall handlar om mindre brott som prostitution, narkotika och våld. I privatlivet måste han jonglera med sina tre ex-fruar och sin dotter.

Connelly tar oss med in i det amerikanska rättsväsendets labyrinter, genvägar och kryphål – kryphål som få kan bättre än Mick Haller. Han är en advokat som tror på att alla har rätt till en advokat, och som bryr sig mindre om huruvida klienterna är skyldiga eller oskyldiga Ur den synvinkeln är han inte särskilt lik sin halvbror, men om man gräver djupare i själen så är de två herrarnas personligheter väldigt lika.

The Lincoln Lawyer sesong 1 3
The Lincoln Lawyer, säsong 1 (Foto: Netflix)

Advokaten som återvände från ”de döda”

Säsong 1 är baserad på den andra boken i Lincoln Lawyer-serien, The Brass Verdict (2008), där vi möter en arbetslös, desillusionerad före detta advokat som med tom blick stirrar ut över det vidsträckta Stilla Havet på en strand i LA, sunny California.

Efter en surfarolycka blev Haller beroende av smärtstillande tabletter under rehabiliteringen, och hans advokatverksamhet gick åt skogen. Men när en advokatkollega plötsligt och brutalt blir skjuten får Haller plötsligt en ny chans.

Han ”ärver” hela verksamheten och på samma gång alla fall som den mördade Jerry Vincent arbetade med, inklusive ett uppmärksammat mordfall där en spelmiljardär anklagas för mordet på sin fru och hennes älskarinna.

The Lincoln Lawyer sesong 1 9
The Lincoln Lawyer, säsong 1 (Foto: Netflix)

TV-seriers förbannelse

En TV-serie kan vara ett fantastiskt tillfälle att breda ut och nyansera ett fall, samt ge karaktärerna mer djup och substans. Men i en tid när ”allt” ska förvandlas till TV-serier finns det också en fälla, och den slår igen om det faktiskt inte finns tillräckligt med substans i materialet för att motivera 8–10 timmar.

Störst fokus i handlingen ligger på kändismordet, medan fallen med en felaktig dömd (som Haller känner skuld för) och med Hallers första fru, åklagaren Maggie McPherson (Neve Campbell), med ”århundradets fall”, bara känns som brus och är distraherande.

Dessutom slösas alldeles för mycket tid bort på sövande, ändlösa och upprepande domstolsscener, där parterna slår varandra i huvudet med tolkningar av lagen och ”smarta” vändningar.

Detta är det största problemet med den första säsongen av The Lincoln Lawyer: tio avsnitt och över åtta timmars speltid känns alldeles för mycket med tanke på materialet som handlingen bygger på.

The Lincoln Lawyer sesong 1 4 The Lincoln Lawyer sesong 1 10 The Lincoln Lawyer sesong 1 5 The Lincoln Lawyer sesong 1 7 The Lincoln Lawyer sesong 1 8 The Lincoln Lawyer sesong 1 2
<
>
The Lincoln Lawyer, säsong 1 (Foto: Netflix)

Endimensionella karaktärer

Det är alltid en utmaning att fylla stora skor, och det måste sägas att McConaughey var i sitt esse som Haller. Manuel Garcia-Rulfo är mer trogen grundmaterialet (Connelly har skrivit honom som till hälften latino, med en mexikansk mamma) och han gör en stabil roll som outtröttlig advokat, men han saknar glimten i ögat, fräckheten och lekfullheten som vi förknippar med Haller från böckerna – och som McConaughey gjorde på pricken.

Neve Campbell och Ntare G. M. Mwine gör båda bra rollprestationer, men utöver dem är alltför många av karaktärerna för överdrivna och endimensionella. Framför allt har vi svårt att tro på åklagaren som ska ”nita” Haller. Herregud, så pinsamt icke-subtilt och en sådan animerad person.

Angus Sampson, som Hallers ”muskler”, är i mesta laget endimensionell men Hallers assistent (och tredje fru), Lorna (Becki Newton, från How I Met Your Mother) och chauffören (Jazz Reycole) imponerar. De känns som äkta, trovärdiga människor. Komplexa och med en historia att berätta.

Slutligen borde den som varit ansvarig för green screen-filmandet under de många bilscenerna sparkas. Kolossalt amatörmässigt! Och varför i hela friden skulle Haller köra runt i Lincoln-monster-SUV:ar i stället för den klassiska bilen? Tja, det är väl något vi får fråga marknadsavdelningen på Lincoln om …

Oengagerande

Vad som kunde ha blivit en av årets bästa serier har Netflix slarvat bort genom att inte ha tillräckligt stort fokus på historien, karaktärer vi inte orkar bry oss om samt (misstänker vi) en för stram budget.

Serien har definitivt sina goda stunder, men de drunknar tyvärr i mängder av helt medioker TV-krim som det går tretton på dussinet av.

Recensionen är baserad på alla de tio avsnitten, som släppas i sin helhet på Netflix den 13 maj.

PS! I Connellys roman är det egentligen Harry Bosch som utreder mordet på Vincent, men på grund av en tvist om rättigheterna (Prime Video äger Bosch) kan de tyvärr inte träffas i Haller-serien (som Netflix äger rättigheterna till). Synd, för det kunde verkligen ha piffat upp serien.

Läs också Alla nya streamingtitlar i maj Dessa serier/filmer kan du streama i maj – och nu kommer Stranger Things tillbaka!
The Lincoln Lawyer sesong 1 6
The Lincoln Lawyer, säsong 1 (Foto: Netflix)
Karakter
The Lincoln Lawyer, säsong 1

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 13 maj 2022
  • Regi: David Grossman
  • Med: Manuel Garcia-Rulfo, Neve Campbell, Christopher Gorham, Ntare G. M. Mwine, Becki Newton, Angus Sampson, Jazz Reycole, Krista Warner, Angelo Soto
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 8:00
  • Betyg: 3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen