TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Guilty

Gyllenhaal bär det klaustrofobiska dramat på sina axlar

Ingen lätt prövning, men en lyckad remake och en intensiv enmansshow.

forfatter
Publicerad 2021-10-09 - 00:44
Karakter
Thriller
The Guilty

Det är en väldigt svår uppgift som regissören Antoine Fuqua (The Equalizer, The Magnificent Seven) har gett sig på, men i stora drag lyckas han med nyinspelningen av den danska thrillern.

För tre år sedan kom den danska filmen Den skyldige, regisserad av svenske Gustav Möller. Den handlade om en polis i Köpenhamn som efter en reglementsvidrig skjutning blir satt att svara på nödsamtal. I år har Möller slagit sig ihop med Antoine Fuqua och ligger bakom manuset till Netflix amerikanska remake.

 

Miljön har flyttats från relativt lugna Köpenhamn till ett kaotisk LA, omgivet av våldsamma skogsbränder. Vår huvudperson är polisen Joe Baylor (Jake Gyllenhaal) som tillfälligt, i väntan på en domstolsförhandling, tar emot 911-samtal.

Protagonisten Baylor är uppenbart stressad, irriterad och nervös, dessutom lider han av astma. Han ska till domstolen morgonen därpå, som kan sluta med att han blir av med jobbet, och på hemmafronten är det fullt kaos eftersom hans fru kastat ut honom ett par månader tidigare och nästan vägrar låta honom ha kontakt med sin unga dotter.

Läs också Nightcrawler Jake Gyllenhaal är vad vi på ren svenska kallar en ”method actor” och får han sätta tänderna i rätt material så åstadkommer han stor konst.

Baylor låter frustrationen och ilskan gå utöver kollegor och uppringare i nöd. En man som har blivit rånad av en prostituerad blir förlöjligad och ombedd att skärpa sig, medan en desperat man som knarkat för mycket blir trakasserad för att ha tagit olagliga droger. Men sedan kommer ett samtal som vänder uppochned på kvällen.

Jake Gyllenhaal, ”The Guilty” (Foto: Netflix)

En gråtande, nästan viskande kvinna som heter Riley (en skrämmande bra Riley Keough) berättar mumlande och osäkert att hon är i fara. Genom kodord och på omvägar framgår det att hon är kidnappad av sin före detta man och är rädd för att bli inspärrad. Och hur barnen mår hemma är oklart.

Allt utvecklas till en intensiv katt-och-råtta-lek där Baylor försöker få tillräckligt med information för att identifiera bilen och stoppa dramat. Samtidigt är alla i räddningstjänsten ansträngda till bristningspunkten på grund av arbetet med de infernaliska skogsbränderna.

Ovanpå alltihop ringer en reporter ideligen och vill ha Baylors version av skottlossningen, på samma gång som han försöker lappa ihop förhållandet med sin ex.

Läs också Fram med popcornen! Om din dröm är att se Mark Wahlberg öppna en jumbojet med ett samurajsvärd – då är definitivt Infinite filmen för dig!

Formatet är så långt bort man kan komma från Fuquas senaste action-testosteronbomb Infinite, men han bemästrar båda genrerna, inte minst tack vare en lysande Gyllenhaal.

The Guilty_7 The Guilty_1 THE GUILTY THE GUILTY: JAKE GYLLENHAAL as JOE BAYLER. CR: NETFLIX © 2021. THE GUILTY THE GUILTY: JAKE GYLLENHAAL as JOE BAYLER. CR: NETFLIX © 2021. THE GUILTY
<
>
The Guilty (Foto: Netflix)

Med undantag för några sekunder på motorvägen utspelar sig hela filmen inne på callcentret för LA-polisens 911-avdelning. När dramatiken växer får vi se en alltmer stressad och irrationell Baylor, som rör sig längre och längre in i polisjuridiska gråzoner.

En och en halv timme innanför fyra väggar gör det svårt att hålla uppe dramaturgin, och inte hela handlingen känns lika trovärdig. Med det sagt så har The Guilty blivit en bitvis intensiv thriller med klaustrofobiska dykningar ner i det mänskliga psyket, allt toppat av Gyllenhaal i sitt esse. Fullt i klass med originalet, 4 starka stjärnor.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
The Guilty (Foto: Netflix)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 1 oktober 2021
 • Regi: Antoine Fuqua
 • Med: Jake Gyllenhaal, Riley Keough, Peter Sarsgaard, Ethan Hawke, Adrian Martinez
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 1:30
 • Betyg: 4
IMDB Rating
The Guilty Crime, Drama, Thriller | October 1, 2021 (United States) Summary: A demoted police officer assigned to a call dispatch desk is conflicted when he receives an emergency phone call from a kidnapped woman.
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend