Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: The Guilty

Gyllenhaal bär det klaustrofobiska dramat på sina axlar

Ingen lätt prövning, men en lyckad remake och en intensiv enmansshow.

Publicerad 2021-10-09 - 00:44
The Guilty
Tor Aavatsmark

Det är en väldigt svår uppgift som regissören Antoine Fuqua (The Equalizer, The Magnificent Seven) har gett sig på, men i stora drag lyckas han med nyinspelningen av den danska thrillern.

För tre år sedan kom den danska filmen Den skyldige, regisserad av svenske Gustav Möller. Den handlade om en polis i Köpenhamn som efter en reglementsvidrig skjutning blir satt att svara på nödsamtal. I år har Möller slagit sig ihop med Antoine Fuqua och ligger bakom manuset till Netflix amerikanska remake.

 

Miljön har flyttats från relativt lugna Köpenhamn till ett kaotisk LA, omgivet av våldsamma skogsbränder. Vår huvudperson är polisen Joe Baylor (Jake Gyllenhaal) som tillfälligt, i väntan på en domstolsförhandling, tar emot 911-samtal.

Protagonisten Baylor är uppenbart stressad, irriterad och nervös, dessutom lider han av astma. Han ska till domstolen morgonen därpå, som kan sluta med att han blir av med jobbet, och på hemmafronten är det fullt kaos eftersom hans fru kastat ut honom ett par månader tidigare och nästan vägrar låta honom ha kontakt med sin unga dotter.

Läs också Nightcrawler Jake Gyllenhaal är vad vi på ren svenska kallar en ”method actor” och får han sätta tänderna i rätt material så åstadkommer han stor konst.

Baylor låter frustrationen och ilskan gå utöver kollegor och uppringare i nöd. En man som har blivit rånad av en prostituerad blir förlöjligad och ombedd att skärpa sig, medan en desperat man som knarkat för mycket blir trakasserad för att ha tagit olagliga droger. Men sedan kommer ett samtal som vänder uppochned på kvällen.

Jake Gyllenhaal, ”The Guilty” (Foto: Netflix)

En gråtande, nästan viskande kvinna som heter Riley (en skrämmande bra Riley Keough) berättar mumlande och osäkert att hon är i fara. Genom kodord och på omvägar framgår det att hon är kidnappad av sin före detta man och är rädd för att bli inspärrad. Och hur barnen mår hemma är oklart.

Allt utvecklas till en intensiv katt-och-råtta-lek där Baylor försöker få tillräckligt med information för att identifiera bilen och stoppa dramat. Samtidigt är alla i räddningstjänsten ansträngda till bristningspunkten på grund av arbetet med de infernaliska skogsbränderna.

Ovanpå alltihop ringer en reporter ideligen och vill ha Baylors version av skottlossningen, på samma gång som han försöker lappa ihop förhållandet med sin ex.

Läs också Fram med popcornen! Om din dröm är att se Mark Wahlberg öppna en jumbojet med ett samurajsvärd – då är definitivt Infinite filmen för dig!

Formatet är så långt bort man kan komma från Fuquas senaste action-testosteronbomb Infinite, men han bemästrar båda genrerna, inte minst tack vare en lysande Gyllenhaal.

The Guilty_7 The Guilty_1 THE GUILTY THE GUILTY: JAKE GYLLENHAAL as JOE BAYLER. CR: NETFLIX © 2021. THE GUILTY THE GUILTY: JAKE GYLLENHAAL as JOE BAYLER. CR: NETFLIX © 2021. THE GUILTY
<
>
The Guilty (Foto: Netflix)

Med undantag för några sekunder på motorvägen utspelar sig hela filmen inne på callcentret för LA-polisens 911-avdelning. När dramatiken växer får vi se en alltmer stressad och irrationell Baylor, som rör sig längre och längre in i polisjuridiska gråzoner.

En och en halv timme innanför fyra väggar gör det svårt att hålla uppe dramaturgin, och inte hela handlingen känns lika trovärdig. Med det sagt så har The Guilty blivit en bitvis intensiv thriller med klaustrofobiska dykningar ner i det mänskliga psyket, allt toppat av Gyllenhaal i sitt esse. Fullt i klass med originalet, 4 starka stjärnor.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
The Guilty (Foto: Netflix)

Karakter
The Guilty

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 1 oktober 2021
  • Regi: Antoine Fuqua
  • Med: Jake Gyllenhaal, Riley Keough, Peter Sarsgaard, Ethan Hawke, Adrian Martinez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Längd: 1:30
  • Betyg: 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen