Recension: Terminator: Dark Fate

Terminator: Dark Fate

För 25 år sedan sa Schwarzenegger ”I’ll be back!” – nu är han det!
Karakter
Action
Terminator: Dark Fate
Annons
Annons
forfatter

Filmserien om cyborgen T-800 (Arnold Schwarzenegger) som räddar mänskligheten gjorde sin banbrytande debut med James Camerons Terminator 1984 och fick sin stora publik i actionklassiker-uppföljaren Terminator 2: Judgment Day (1991).

Sedan dess har det släppts ytterligare fyra Terminator-filmer, av starkt varierande kvalitet, och det senaste tillskottet är Dark Fate. Den här gången är Cameron tillbaka som manusförfattare och producent och rebootar serien med en film som nästan är en remake av den första och den andra filmen. Resultatet är högst angenäm action i klassisk Terminator-stil, men den är inte lika snygg och tillfredsställande som sina två ”förfäder”.

 

Genom att fullständigt strunta i handlingen i de senaste filmerna har manusförfattarna fått mycket större frihet. Vi står nu inför en ny fara i form av superroboten från framtiden, REV-9 (Gabriel Luna), som sätter igång en outtröttlig jakt på mexikanskan Dani (Natalia Reyes). Men han stöter på hårt motstånd från hybrid-roboten Grace (en Mackenzie Davis som verkligen kicks ass!). Filmens mest glädjande återförening är med ”enmansarmén” Sarah Connor, som vid 63 års ålder fortfarande vet hur man skjuter och sparkar. Dark Fate bjuder in dig på en resa ”down memory lane”.

Annons

Det här är definitivt inte den bästa Terminator-filmen, ändå är den helt klart den mest sevärda sedan just Terminator 2 och den här gången är det (politiskt korrekt) girl power som driver de häftiga actionscenerna. Självaste Schwarzenegger gör comeback som sansad gardinförsäljare (!), men får finna sig i att spela andrafiol när Hamilton och Mackenzie försöker rädda världen från maskinerna.

Den här gången är det inte John Connor som ska räddas, han möter sitt öde i en tidig återblick, utan nykomlingen Dani – utan att hon har någon aning varför hon hamnat mitt i en spektakulär maktkamp mellan människor och maskiner, representerade av ”Legion”.

Arnold Schwarzenegger. Terminator: Dark Fate (Foto: Fox/Paramount)

Handlingen är varken originell eller nydanande, men Dark Fate bjuder på stabil underhållande action, imponerande specialeffekter (utan att de är i vägen för handlingen), en lagom distanserad dos ironi och befriande humor. Vi ska inte heller sticka under stol med att det riktigt kul att se Arnold i högform igen, han gör en helt annan roll än vad hans ”action-brorsa” Sylvester Stallone åstadkommer i misären Rambo V.

Förutom skjutglada actionscener, med ”feministisk knorr”, försöker filmen också på ett subtilt sätt kritisera Trump-administrationens invandringspolitik (det är ingen slump att filmens huvudperson är mexikan), vilket inte ska föraktas.

Även om nykomlingen Mackenzie funkar väldigt bra i actionscener så lider både hennes och Reyes karaktär av att de inte verkar särskilt trovärdiga och att de fattar en del ogenomtänkta beslut. Då är de mer etablerade karaktärerna Connor och T-800 desto bättre, de övriga är mest svepskäl för att förnya sig.

Annons

Sammantaget är Terminator: Dark Fate en nostalgisk nickning åt gamla fans av Terminator-franchisen, samtidigt som yngre tittare får en actionfilm som är anpassad vår tid. Inte en film du kommer att minnas ”för evigt”, men väl värd fyra stjärnor för Arnolds lekfulla comeback.

PHOENIX Terminator Dark Fate_4 PHOENIX Terminator Dark Fate_6 Terminator Dark Fate_7
<
>
Terminator: Dark Fate (Foto: Fox/Paramount)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • 4K UHD BD
  • Release: 16 mars 2020
  • Regi: Tim Miller
  • Med: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Längd: 2:08
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Terminator: Dark Fate (2019) 128min | Action, Adventure, Sci-Fi | 8 November 2019 (Norway) Summary: An augmented human and Sarah Connor must stop an advanced liquid Terminator from hunting down a young girl, whose fate is critical to the human race.
Countries: China, Spain, Hungary, USALanguages: English, Spanish

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.