TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Senior Year

Komedihaveri med Wilson!

Nej, Rebel Wilson är ingen karaktärsskådespelare – och tyvärr är hon inte ett dyft rolig heller.

forfatter
Publicerad 2022-05-28 - 02:29
Karakter
Komedi
Senior Year

Rebel Wilson som hejarklacksledare som vaknar efter att ha legat 20 år (!) i koma kan absolut vara en kul premiss. Men icke, Netflix har producerat en av de sämsta, minst engagerande och föga skrattframkallande komedierna på länge.

Med risk för att framstå som griniga gamla gubbar, som inte förstår sig på ”ungdomlig” humor, ger vi oss oförskräckta i kast med Senior Year.

 

Bara för att ha det sagt: vi förväntar oss inte något djupt mänskligt och flerdimensionellt drama av Shakespeare-proportioner när vi ser en film med Wilson i huvudrollen. Vad vi däremot förväntar oss är en lättsam – kalla den gärna tankebefriad – komedi, med roliga på gränsen-repliker, en dos charm, en åtminstone delvis sammanhängande handling samt karaktärer vi kan engagera oss i. Tyvärr levererar inte Senior Year på något av dessa områden.

En av skolans mest populära tjejer är vackra Stephanie (Angourie Rice/Rebel Wilson). Den leende 17-åringen är chefs-cheerleader och umgås med alla ”rätt” tjejer. Vi befinner oss i slutet av det sorglösa 1990-talet och Britney Spears ekar ur stereoanläggningarna. På ett evenemang i gymnastiksalen går allt fruktansvärt snett och Stephanie hamnar i total koma efter ett brutalt fall. Och lika plötsligt som hon ”slocknade” vaknar hon upp i en sjukhussäng 20 år senare – till en helt förändrad värld.

Senior Year 5
Senior Year (Foto: Netflix)

Premissen att hoppa framåt i tiden, eller att en tonåring plötsligt hamnar i en vuxen kropp, är inget nytt tema på film – bland annat fulländat av Tom Hanks i Big (1988). Men medan Big bubblade av charm och glimten i ögat är Senior Year bara plump, oengagerande och direkt tråkig. Regissör Alex Hardcastle har trasslat in sig själv i en elegant spagat när han försöker kombinera lättsam high school-komedi med grov sexhumor, som ju är Wilsons signum. Något som varken han eller filmen klarar särskilt väl.

Senior Year 3 Senior Year 2 Senior Year 4 Senior Year 7 Senior Year 8 Senior Year 6
<
>
Senior Year (Foto: Netflix)

De allra, allra flesta komiska repliker faller tyvärr helt platta och under tiden vi tittar kan man höra knappnål falla – det hörs definitivt inga högljudda skratt från vår testpublik.

Dessutom gör filmen alldeles för lite av alla möjligheter som handlingen medför när Stephanie har ”hoppat” 20 år in i framtiden. Det kulminerar bara i några enkla slapstick-kommentarer om mobiltelefoner och att Lady Gaga ser ut som en lättklädd version av Madonna.

Läs också Stockholmssyndromet Historien om den notoriskt kriminelle mannen bakom Stockholmssyndromet har blivit en riktigt underhållande kriminalkomedi.
Clark sesong 1 10

Senior Year försöker sig på lite mer djup, med några halvhjärtade antydningar till kritik mot kroppshets och ett ytligt samhälle, men även här kastats allt bort i tomma intet. Karaktärerna är genomgående stereotypa och endimensionella, till och med de vuxna framstår som grova parodier. Det är synd, för Rebel Wilson kan vara riktigt rolig, vilket hon verkligen visade i Bridesmaids – men någon leading lady är hon uppenbarligen inte.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Senior Year misslyckas fundamentalt med en komedis viktigaste premiss: den är inte alls rolig. En kardinalsynd! Då blir en speltid på nästan två timmar tämligen outhärdlig att ta sig igenom. Helt enkelt pinsamt dåligt. 1 ynka stjärna till denna bedrövliga historia.

Läs också Alla nya streamingtitlar i maj Dessa serier/filmer kan du streama i maj – och nu kommer Stranger Things tillbaka!
Stranger Things sesong 4 1
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 13 maj 2022
 • Regi: Alex Hardcastle
 • Med: Rebel Wilson, Angourie Rice, Mary Holland, Sam Richardson, Zoe Chao, Justin Hartley, Chris Parnell, Jade Bender, Jeremy R. Taylor
 • Genre: Komedi
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Längd: 1:51 h
 • Betyg: 1
IMDB Rating
Senior Year Comedy, Drama | May 13, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend