Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Clark

Vilka karaktärer!

Historien om den notoriskt kriminelle mannen bakom Stockholmssyndromet har blivit en riktigt underhållande kriminalkomedi.

Publicerad 2022-05-05 - 00:41
Clark
Tor Aavatsmark

Enligt ryktena var han arg redan när han föddes, bäste Clark Oderth Olofsson, och det blev inte bättre när han vågade stå för sina åsikter och fick större självbild och självförtroende än vad Trump har brist på självinsikt!

En karg februaridag 1947 kom han till världen i Trollhättan, med en svårt alkoholiserad, hustru- och barnmisshandlande pappa och en psykiskt sjuk mamma.

Mannen (som i dag bär namnet Daniel Demuynck) blev ”världsberömd” på 1960-talet, som ökänd bankrånare, knarkhandlare, småsvindlare och bedragare – alltid med en charmig kommentar och ett leende på läpparna. In och ut ur fängelse åkte han, det påstås att han lyckades rymma 17 gånger! Riktigt världskänd blev han dock inte förrän 1973, under det så kallade ”Norrmalmstorgsdramat”.

Clark sesong 1 3
Clark (Foto: Netflix)

När småkriminella Janne Olsson (som ingick i Olofssons bekantskapskrets) rånade Kreditbanken på Norrmalmstorget i Stockholm eskalerade det snabbt till en gisslansituation. Och vem passade väl bättre (trodde polisen) att rädda situationen än självaste Clark? Olofsson skickades in, men gisslansituationen eskalerade och varade i nästan en vecka.

När dramat var över hade flera av gisslan sympatier och positiva känslor mot gisslantagaren Olofsson. Det var detta psykiska tillstånd som sedermera kallas ”Stockholmssyndromet”.

Två år efter att Netflix annonserade dramaserien Clark, om Olofssons liv och leverne, släpps nu kriminalkomedin på streamingtjänsten. Och en sådan hejdundrande resa det har blivit!

Världens största narcissist?

Serien är baserad på Clark Olofssons självbiografi Vafan var vad som hände, och försöker inte dölja att den handlar om Olofssons sanningar och lögner. För karl’n höll på att koka över av sitt uppblåsta ego.

Jo, vi vet alla att Donald Trump är ”The World’s biggest, and BEST, narcissist ever!”, men innan den orange clownen blev känd, rånade Clark Olofsson (Bill Skarsgård) sig genom ett bekymmersfritt liv.

Han försörjde sig på små butiks- och bankrån, samt var ficktjuv bland soldyrkare på stranden. Mellan alla kriminella eskapader ljög han och charmade sig in bland samhällets finaste och låg med varenda (!) kvinna han råkade på. Myten säger att han gjorde sin debut som tioåring …

Skarsgård junior fick sitt stora genombrott som über-hemsk clown i remaken av Stephen King-klassikern It (2017) och de senaste åren har han bland annat synts i HBO-serien Castle Rock och spelat huvudrollen i den suveräna Netflix-filmen The Devil All the Time.

Läs också Halleluja! Gapa och ta emot frälsningen! Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.

Skarsgård gestaltar Olofsson med all den pondus och bravur som legenden, och myten om honom, bygger upp. Han är som skapt för rollen som en lite simpel men livsbejakande Medelsvensson som bara vill bli älskad av alla.

Trots (eller på grund av?) en mycket tuff barndom älskade Olofsson helt enkelt livet, kvinnor (i alla former, skepnader och åldrar), friheten och inte minst sig själv. Han betraktade sig själv som Guds gåva till mänskligheten och tyckte att ingen förstod hans storhet och geni.

Han var också noga med att inte ha på sig rånarluva när han rånade banker – hur skulle han annars bli känd?

Clark sesong 1 2
Clark (Foto: Netflix)

En lekfull roadtrip, med ett gäng sköna karaktärer

Jonas Åkerlund är regissör och medförfattare och har valt att presentera den helt galna, extrema, versionen av rikskändisen Clark Olofsson. Och det måste sägas, rent underhållningsmässigt fungerar det ovanligt bra!

Att Åkerlunds karriär mest består av musikvideor och dokumentärer (allt från Roxette till Paul McCartney, Madonna och U2) lyser tydligt igenom – på gott och ont.

Han är väldigt förtjust i snabba klipp, ständiga scenbyten, abrupta avslut och kreativa kameravinklar. Allt helst ackompanjerat av ett högt musikspår. Och bitvis känns miniserien också som en lång musikvideo, när vi i ett rasande tempo hoppar från det ena mer otroliga rånet efter det andra, medan ”pauserna” fylls av sprit, knark och sex.

Clark sesong 1 4
Clark (Foto: Netflix)

Berättelsen vecklas ut med en rad tillbakablickar till barn- och ungdomsåren, på ett effektivt sätt. Då och då bjuder Åkerlund på klara temabrytningar, när vi kastas rakt in i en glamorös musikvideo eller en kreativ animerad sekvens.

Seriens utmärkta ”kryddor” består av ett gäng biroller som är helt obetalbara. Allt från hippien Kurre Räven och Kaj-Robert till ytliga rikemansmamman (och -dottern) som båda ”dras” över, den enfaldige polisutredaren Tommy Pony (rent allmänt framställs inte den svenska polisen som särskilt lyckade i serien) och den galna Hönstjuven, samt alla Clarks kvinnor. Dessutom har Åkerlund & Co stålkontroll över tidskoloriten.

Allt knyts ihop av att Clark Olofsson i efterhand blickar tillbaka och berättar om sitt liv. Utan mycket annan eftertanke än att hans genialitet har förbisetts och försummats.

Clark sesong 1 7 Clark sesong 1 6 Clark sesong 1 8 Clark sesong 1 11 Clark sesong 1 12 Clark sesong 1 9 Clark sesong 1 5
<
>
Clark (Foto: Netflix)

En resa i brott

Vi följer Clark relativt kronologiskt, från barndomen genom de sökande tonåren till det eviga livet på rymmen och ständiga nya brott (och ”brudar”). Vi tar av oss hatten för hur mycket som hanns med under ett par hektiska år. Otaliga bankrån över ”hela” Europa, knarksmuggling från Mellanöstern, hungerstrejker med efterföljande fängelsereform, roadtrip i Europa, otaliga ”brudar”, gisslantagande, flera barn, en journalistutbildning och hans otroliga möten med statsministrarna Tage Erlander och Olof Palme.

En tvättäkta rövarhistoria som oftast sympatiserar med Olofsson, men som så småningom börjar pilla i hans eget psyke och motiv. Visst var han nästan älskad av en fängslad publik, men han var också en mycket kontroversiell person som åtalades (och dömdes) för allt från rån, stöld, narkotikasmuggling, misshandel och till och med ett brutalt mordförsök.

Clark sesong 1 1
Clark (Foto: Netflix)

Om personligheten skulle kunna påminna om Leonardo DiCaprios vinnarkaraktär i Catch Me if You Can, så var Olofsson en betydligt mer brutal brottsling än gentlemannasvindlaren Frank Abagnale Jr. I Olofssons kölvatten finns många personliga tragedier.

Om man bortser från alla människor Olofsson trampat på, och förolämpat, så går det inte att komma ifrån att Åkerlund och Skarsgård har gjort en fantastiskt underhållande serie, om en väldigt speciell man som ständigt levde sitt liv som om det inte fanns någon morgondag. 5 stabila stjärnor till serien som är rena LSD-pillret!

Recensionen är baserad på hela serien som har premiär i sin helhet på Netflix den 5 maj.

Läs också Du tror kanske att du redan har sett Gudfadern? På tiden att tänka om! Tidernas bästa maffiafilmtrilogi har fått den restaurering den förtjänar – och klassikerna framstår mer magnifika och bättre än någonsin!
Karakter
Clark

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 5 maj 2022
  • Regi: Jonas Åkerlund
  • Med: Bill Skarsgård, Adam Lundgren, Sandra Ilar, Vilhelm Blomgren, Peter Viitanen, Hanna Björn, Isabelle Grill, Alida Morberg, Björn Gustafsson, Malin Levanon, Sofie Hoflack, Alicia Agneson, Robin Nazari, Linus Wahlgren, Claes Malmberg, Alexander Karim, Christoffer Nordenrot, Daniel Hallberg, Rachel Mohlin, Henrik Lundström, Arja Saijonmaa, Hans Erik Dyvik Husby
  • Genre: Komedi
  • Land: Sverige
  • År: 2022
  • Längd: 5:30.
  • Betyg: 5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen