TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Noelle

Irriterande julbanalitet

Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.

forfatter
Publicerad 2020-12-11 - 07:14
Karakter
Komedi
Noelle

Lika säkert som att dagarna blir mörkare, kreditkortsskulderna växer och stressnivån skjuter i höjden, så kommer filmbolagen (och nu strömningstjänsterna) med julfilmer.

När årets största helg närmar sig vill vi gärna bli invaggade i barndomens falska idyll, med bekymmerslöst familjemys, pepparkaksbakande mödrar, snötäckta granar, älvor och söta tomtar.

 

Att gigantiska, über-kapitalistiska amerikanska underhållningsmaskiner hämningslöst försöker utnyttja vår nostalgi har vi egentligen ingenting emot, men att de har fräckheten att inte leverera en bättre, mer genomarbetad produkt än det här mediokra jultramset, det kan vi faktiskt inte acceptera!

Den här filmen släpptes i USA för ett år sedan (i samband med lanseringen av Disney+), men här hemma har vi inte fått ”nöjet” att se Anna Kendrick som självaste ”Fröken Jul” förrän till årets julhelg – och väntan har verkligen inte varit värd det.

Läs också Behöver du verkligen Disney+? I och med lanseringen av Disney+ är strömningskriget igång på allvar – men vilka abonnemang MÅSTE du ha?

Hela produktionen stinker så starkt av hafsverk att vi blir irriterade. Noelle kommer bara att tilltala de minst kritiska, allra helst de som slukar allting som är ”brandat” jul med hull och hår. Tyvärr ingår nog en stor del av befolkningen i denna kategori – och Disney gömmer sig förmodligen bakom det faktum att de bara ger folket vad de vill ha.

I en Disneyland-version av Nordpolen, översvämmad av nostalgiska träbyggnader, glada färger, snö och massor av barrträd (!) råder det krisstämning när julen närmar sig. Nick Kringle (Bill Hader) har precis tagit över rollen som jultomte efter sin far, men känner sig inte bekväm i rollen som Tomten.

Bill Hader. Noelle (Foto: Walt Disney)

Hans nästan neurotiskt positiva och överoptimistiska syster Noelle (Anna Kendrick) rekommenderar honom att ta en helgresa till varmare klimat för att slappna av och komma på bättre tankar. Föga anar hon att han ska ta första bästa plan (släde?) till Phoenix, Arizona (!) och finna sig så tillrätta att han bestämmer sig för att stanna – permanent.

På Nordpolen blir goda råd dyra när ingen får tag i tomten och det bara är dagar kvar tills miljontals julklappar ska delas ut. Hans kusin, den cyniske Gabe (Billy Eichner) tar över, men Noelle har inte gett upp hoppet utan reser till The Grand Canyon State för att hämta tillbaka tomten.

Läs också Originalfilm från Disney+ Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.

Det är egentligen inget fel med överromantiserade, sockersöta, mysiga julfilmer, men de måste åtminstone ha lite substans och ett uns av dramaturgi, plus en någorlunda originell handling och karaktärer som vi orkar bry oss om. Noelle har inget av detta, däremot surfar den ohämmat på Kendricks omisskännliga charm.

Och det ska Noelle ha, Anna Kendrick är ständigt i centrum, och med sitt bländande leende och positiva och småcharmiga naivitet räddar hon filmen från totalhaveri. Trots att hon förbarmar sig över en nyskild man, som skulle ha fått en eländig jul utan sina nära och kära (”snyft!”). Vad Shirley MacLaine gör i filmen är inte lätt att veta.

Noelle (Foto: Walt Disney)

Bill Hader, som brukar göra bra komiska roller, är här undernärd på bra repliker och en trovärdig karaktärsutveckling. Marc Lawrence har skrivit (och regisserat) en så tråkig och förutsägbar film att vi nästan blir imponerade av bedriften. Trots drygt en och en halv timmes speltid kryper tiden fram och den lilla handling som finns är ovanligt förutsägbar. Vi chockar garanterat ingen när vi avslöjar att det, naturligtvis (och politiskt korrekt) är Noelle som är den perfekta jultomten – hon måste bara ”hitta sig själv” först.

Nej, bespara oss det här hafsverket, som förutom ren ooriginell och konstruerad handling genomsyras av löjligt dåliga specialeffekter. 2 irriterande stjärnor till Disney & Co – nästa gång, hyr in någon som kan lite om hur man skapar julstämning!

PS! Om det är Disney+ som ska rädda julfriden så titta hellre på Mickey’s Christmas Carol, Miracle on 34th Street eller The Nightmare Before Christmas.

Noelle_8 Noelle_7 Noelle_6 Noelle_5 Noelle_2
<
>
Noelle (Foto: Walt Disney)

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Disney+
 • Release: 13 november 2020
 • Regi: Marc Lawrence
 • Med: Anna Kendrick, Bill Hader, Shirley MacLaine, Kingsley Ben-Adir, Julie Hagerty, Billy Eichner
 • Genre: Komedi
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Längd: 1:40
 • Betyg: 2

 

IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild