Recension: Noelle

Irriterande julbanalitet

Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Karakter
Komedi
Noelle
Annons
Annons
forfatter

Lika säkert som att dagarna blir mörkare, kreditkortsskulderna växer och stressnivån skjuter i höjden, så kommer filmbolagen (och nu strömningstjänsterna) med julfilmer.

När årets största helg närmar sig vill vi gärna bli invaggade i barndomens falska idyll, med bekymmerslöst familjemys, pepparkaksbakande mödrar, snötäckta granar, älvor och söta tomtar.

 

Att gigantiska, über-kapitalistiska amerikanska underhållningsmaskiner hämningslöst försöker utnyttja vår nostalgi har vi egentligen ingenting emot, men att de har fräckheten att inte leverera en bättre, mer genomarbetad produkt än det här mediokra jultramset, det kan vi faktiskt inte acceptera!

Annons

Den här filmen släpptes i USA för ett år sedan (i samband med lanseringen av Disney+), men här hemma har vi inte fått ”nöjet” att se Anna Kendrick som självaste ”Fröken Jul” förrän till årets julhelg – och väntan har verkligen inte varit värd det.

Läs också
Behöver du verkligen Disney+? I och med lanseringen av Disney+ är strömningskriget igång på allvar – men vilka abonnemang MÅSTE du ha?

Hela produktionen stinker så starkt av hafsverk att vi blir irriterade. Noelle kommer bara att tilltala de minst kritiska, allra helst de som slukar allting som är ”brandat” jul med hull och hår. Tyvärr ingår nog en stor del av befolkningen i denna kategori – och Disney gömmer sig förmodligen bakom det faktum att de bara ger folket vad de vill ha.

I en Disneyland-version av Nordpolen, översvämmad av nostalgiska träbyggnader, glada färger, snö och massor av barrträd (!) råder det krisstämning när julen närmar sig. Nick Kringle (Bill Hader) har precis tagit över rollen som jultomte efter sin far, men känner sig inte bekväm i rollen som Tomten.

Bill Hader. Noelle (Foto: Walt Disney)

Hans nästan neurotiskt positiva och överoptimistiska syster Noelle (Anna Kendrick) rekommenderar honom att ta en helgresa till varmare klimat för att slappna av och komma på bättre tankar. Föga anar hon att han ska ta första bästa plan (släde?) till Phoenix, Arizona (!) och finna sig så tillrätta att han bestämmer sig för att stanna – permanent.

På Nordpolen blir goda råd dyra när ingen får tag i tomten och det bara är dagar kvar tills miljontals julklappar ska delas ut. Hans kusin, den cyniske Gabe (Billy Eichner) tar över, men Noelle har inte gett upp hoppet utan reser till The Grand Canyon State för att hämta tillbaka tomten.

Annons

Det är egentligen inget fel med överromantiserade, sockersöta, mysiga julfilmer, men de måste åtminstone ha lite substans och ett uns av dramaturgi, plus en någorlunda originell handling och karaktärer som vi orkar bry oss om. Noelle har inget av detta, däremot surfar den ohämmat på Kendricks omisskännliga charm.

Och det ska Noelle ha, Anna Kendrick är ständigt i centrum, och med sitt bländande leende och positiva och småcharmiga naivitet räddar hon filmen från totalhaveri. Trots att hon förbarmar sig över en nyskild man, som skulle ha fått en eländig jul utan sina nära och kära (”snyft!”). Vad Shirley MacLaine gör i filmen är inte lätt att veta.

Noelle (Foto: Walt Disney)

Bill Hader, som brukar göra bra komiska roller, är här undernärd på bra repliker och en trovärdig karaktärsutveckling. Marc Lawrence har skrivit (och regisserat) en så tråkig och förutsägbar film att vi nästan blir imponerade av bedriften. Trots drygt en och en halv timmes speltid kryper tiden fram och den lilla handling som finns är ovanligt förutsägbar. Vi chockar garanterat ingen när vi avslöjar att det, naturligtvis (och politiskt korrekt) är Noelle som är den perfekta jultomten – hon måste bara ”hitta sig själv” först.

Nej, bespara oss det här hafsverket, som förutom ren ooriginell och konstruerad handling genomsyras av löjligt dåliga specialeffekter. 2 irriterande stjärnor till Disney & Co – nästa gång, hyr in någon som kan lite om hur man skapar julstämning!

PS! Om det är Disney+ som ska rädda julfriden så titta hellre på Mickey’s Christmas Carol, Miracle on 34th Street eller The Nightmare Before Christmas.

Annons
Noelle_8 Noelle_7 Noelle_6 Noelle_5 Noelle_2
<
>
Noelle (Foto: Walt Disney)

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Disney+
  • Release: 13 november 2020
  • Regi: Marc Lawrence
  • Med: Anna Kendrick, Bill Hader, Shirley MacLaine, Kingsley Ben-Adir, Julie Hagerty, Billy Eichner
  • Genre: Komedi
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Längd: 1:40
  • Betyg: 2

 

IMDB Rating
Noelle (2019) 100min | Comedy, Family, Fantasy | 12 November 2019 (USA) Summary: Santa's daughter must take over the family business when her father retires and her brother, who is supposed to inherit the Santa role, gets cold feet.
Countries: USALanguages: English, American Sign Language

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.