Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Recension News of the World

Superb Hanks i klassisk western

Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Karakter
Western
News of the World

Coronapandemin har eskalerat de stora stjärnornas ”flykt” (både framför och bakom kameran) till strömningstjänsterna. Nu har Paul Greengrass fått med sig legendariske Tom Hanks i ett klassisk western-epos på strömningsjätten Netflix.

 

Ärrad av inbördeskriget

Kapten Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) har varit med om sin beskärda del av strider, skräck, blod och tårar som sydstatssoldat under det fruktansvärda amerikanska inbördeskriget. Fem år efter krigsslutet (1870) livnär sig den före detta tryckaren som nyhetsuppläsare.

Kidd reser från stad till stad och berättar med stor inlevelse om de senaste nyheterna från distriktets och nationens ”nyutkomna” tidningar. För sin högläsning i de lokala stadshusen tar han 10 cent. Ur dagens synvinkel, när alla på jorden blir uppdaterade dygnet runt med det allra senaste från alla planetens alla hörn, kunde inte kontrasten för nyhetsflödet ha varit större.

Mycket mer från Disney+ Från och med 23:e februari kan du se fler filmer och serier på Disney+ (till ett högre månadspris).

På väg genom ökenlandskapet i Texas träffar Kidd på en förstörd vagn där en lynchning har ägt rum. Den enda överlevande är en vit flicka, klädd i indiankläder, som inte pratar engelska. Tioåringen kidnappades som liten av Kiowa-stammen och hennes föräldrar dödades. Nu är hon fri och på väg för att återförenas med sin farbror och faster i södra Texas.

Annons

News of the World (Foto: Netflix)

Med hjärtat på rätta stället

Greengrass (Bourne-filmerna, United 93 och 22 July) har arbetat med Hanks förut, i den förra filmen (Captain Phillips) var Hanks förvånansvärt nog också kapten (om än i ett något annorlunda element). I News of the World står Greengrass för både regi och manus, och han har plockat fram de mest utmärkande egenskaperna från western-genren och klätt dem i en modern, mellanmänsklig dramakostym.

När den barmhärtige Kidd åtar sig uppgiften att transportera Johanna (en skrämmande bra Helene Zengel) hem till sin familj säger han ja till en farlig resa genom ogästvänligt indianland, skjutglada nybyggare och allmän laglöshet – och desperation – som präglade tiden alldeles efter inbördeskriget. De 65 milen blir alltså en strapatsfylld och mycket dramatisk ”road trip”.

I form och ton påminner filmen lite om Clint Eastwoods western-mästerverk Unforgiven, men har inte riktigt samma mänskliga djup. Kidd är en rakt igenom hederlig kille, extremt klok och rättskaffens. Han är fast besluten att göra det rätta och det är uppenbart att inbördeskriget har sårat både hans kropp och själ.

News of the World (Foto: Netflix)

Annons

Roadtrip

I grund och botten är detta en ren kompisfilm med ett omaka par, där den åldrande ex-soldaten sakta men säkert vinner en livrädd flickas förtroende och vänskap. Ett barn som har ryckts bort från sin trygga värld och det hon trodde var hennes hem.

På vägen råkar de ut för naturkatastrofer, torka, svält, elaka skurkar på jakt efter snabba pengar och cyniska affärsmän som utnyttjar fattiga. Några av sidohistorierna är väl förenklade och nästan överflödiga. Det är i dynamiken och det mellanmänskliga förhållandet mellan den åldrande mannen och flickan som filmmagin visar sig.

 

News of the World News of the World News of the World News of the World
<
>
News of the World (Foto: Netflix)

Karaktärsskådespelare

Vi kan inte komma på en skådespelar som passar bättre för Kidd än mångsidige Hanks. Han har förvånat oss som karaktärsskådespelare i vitt skilda filmer som Sleepless in Seattle, Forrest Gump, Apollo 13, Toy Story, Saving Private Ryan, The Green Mile, Cast Away, Road to Perdition, Da Vinci-koden, Spionernas bro och Sully. Han är extremt jordnära och enastående på att skildra en vanlig människa som utsätts för ovanliga omständigheter.

Tom Hanks, i “News of the World” (Foto: Netflix)

Annons

Han spelar alltid nedtonad – så även här – utan yviga gester och method acting. Senast såg vi honom, tillsammans med Bruce Springsteen, framför Lincoln-monument i samband med att Biden svor presidenteden.

News of the World toppas av ett fantastiskt foto av Amerikas förlovade prärielandskap. Majestätiskt och mäktigt har Dariusz Wolski fångat det på film, och klippningen är oklanderlig. Närmare två timmar är möjligen i längsta laget för den relativt kompakta berättelsen, här finns flera scener som kunde ha klippts ned lite – men det får anses som petitesser.

En riktigt varmhjärtad film som tar oss tillbaka till en svunnen tid, där goda människor under svåra förhållanden fattar de rätta besluten. Att den är klädd i ”vilda västern-kostym” är en ren bonus. 5 stjärnor till ett drama du kommer att vilja se om och om igen.

News of the World (Foto: Netflix)

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 10 februari 2021
  • Regi: Paul Greengrass
  • Med: Tom Hanks, Helene Zengel, Elizabeth Marvel, Michael A. Covino, Tom Astor, Ray McKinnon
  • Genre: Western
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Längd: 1:57
  • Betyg: 5
IMDB Rating
News of the World (2020) 118min | Action, Adventure, Drama | 25 December 2020 (USA) Summary: A Civil War veteran agrees to deliver a girl, taken by the Kiowa people years ago, to her aunt and uncle, against her will. They travel hundreds of miles and face grave dangers as they search for a place that either can call home.
Countries: USA, ChinaLanguages: English, German
forfatter

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.