Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Mayor of Kingstown, säsong 3

Intensivare än någonsin

I den tredje omgången står fixaren Mike McLusky inför sina största utmaningar i den infernaliska fängelsestaden – och levererar sjuhelvetes säsong.

Av / 2024-06-05 - 14:16
Mayor of Kingstown, säsong 3
Tor Aavatsmark

Under tiden som ”kalla kriget” fortsätter att rasa i Yellowstone-lägret, där det fortfarande är osäkert om Kevin Costner kommer tillbaka för att avsluta serien, har serieskaparen Taylor Sheridan mer än nog att syssla med i sina många andra serieprojekt.

Ett av dem, Mayor of Kingstown, är en av de bästa kriminalserierna på senare tid. Nu är, ganska oväntat, den efterlängtade tredje säsongen här.

Säsong 3 kommer som lite av en överraskning, helt enkelt för att förra säsongen var ganska så avslutande, men också för att det länge var osäkert om huvudrollsinnehavaren Jeremy Renner (Avengers: Endgame) skulle kunna återvända i rollen som fixaren Mike McLusky efter att varit med om en nästan dödlig snöröjningsolycka i januari förra året.

Läs också Gangsterhelvete! Taylor Sheridan, och en perfekt castad Jeremy Renner, serverar stenhård socialrealism och gangsterhelvete – både innanför och utanför murarna.

Mayor of Kingstown dramatiserar det enorma fängelsesystemet i Kingstown, Michigan (en stad med 40 000 invånare, där ”alla” invånarna jobbar med de 20 000 fångarna). Alla, på båda sidor om lagen, arbetar i gråzoner, allt och alla kan köpas och systemet föder korruption och tvivelaktig byteshandel.

 

Mannen som håller ihop allt och agerar ”medlare” mellan polisen, internerna, knarkhandlarna och fängelsesystemet är den före detta internen, numera egenföretagaren, Mike McLusky (Renner).

Hans lillebror Kyle (Taylor Handley) är med i den lokala poliskåren och hemma väntar broderns höggravida fru. Men innan barnet kan födas har de en helv… mycket skit som måste redas ut på gatorna, i fängelset och i familjen – samt konfrontera den ryska maffian som terroriserar staden.

Nu när den hänsynslöse gangstern Milo är ur vägen och de värsta upploppen i fängelset är över hotar nya faror för den hårt prövade staden. Eller som Mike lakoniskt säger till den skadeskjutna ”sparven” Iris (Emma Laird): ”Den enda plats där jag inte vill att du ska vara är i Kingstown.”

Jeremy Renner och Emma Laird, ”Mayor of Kingstown, säsong 3” (Foto: SkyShowtime)

I grunden handlar Kingstown om det dysfunktionella och genomkommersialiserade amerikanska fängelsesystemet, där fångarna betraktas som en handelsvara som ägarna kan tjäna pengar på.

Efter det våldsamma upproret har fängelsedirektören blivit lättskrämd och handlingsförlamad – något som fångarna utnyttjar. Den nye ”chefen” bakom murarna, återfallsbrottslingen Merle (Richard Brake), beordrar det ena mordet efter det andra. Saker och ting förvärras avsevärt när orena droger börjar florera bland internerna och på gatorna – och fångarna stryker med som flugor en varm sommardag.

Samtidigt gör en ny rysk gangster entré för att fylla Milos skor. Konstantin Noskov (Yorick van Wageningen) är en betydligt mer psykopatisk och kompromisslös mafioso än sin föregångare. I välbekant stil bestämmer sig Mike för att anfall är bästa försvar …

Läs också Vill tillbaka i sadeln! Nu ångrar Costner sig, och har en stor önskan att fortsätta i Yellowstone-rollen som John Dutton.

Sheridan & Co har skruvat upp tempot ett par snäpp den här omgången. Allt är (om möjligt) lite snabbare, våldsammare och mer explicit. De kriminella, och de som har med dem att göra, har flyttat fram gränserna och väjer inte för de mest fasansfulla handlingar, allt för att säkerställa kontroll – och vinst. Till och med den vanligtvis så sansade Bunny (Tobi Bamtefa) verkar ha tappat kontrollen.

Och mannen som måste sätta dem alla på plats, och berätta för dem vem den riktiga ”borgmästaren” är, och som är helt oumbärlig för dem, är Mike McLusky.

Mayor of Kingstown, säsong 3 (Foto: SkyShowtime)

I Kingstown gör Renner sin bästa roll någonsin, och han är perfekt castad som den något försoffade, desillusionerade mannen som inte har något att förlora, som har en riktig ge-fan-i-allt-mentalitet men som samtidigt har hjärtat på rätt ställe. För att varva ner från all galenskap, och alla spöken han tvingas konfrontera, återupptar han sitt förhållande med distriktsåklagaren.

När sedan helt vanliga medborgare börjar ta lagen i egna händer håller samhället på att rasa samman fullständigt.

301- Soldier's Heart Soldier’s Heart Soldier’s Heart Soldier’s Heart Soldier’s Heart Soldier’s Heart Soldier’s Heart Soldier’s Heart Soldier’s Heart Soldier’s Heart
<
>
Mayor of Kingstown, säsong 3 (Foto: SkyShowtime)

Mayor of Kingstown är Sheridans opolerade, råa, brutala och obarmhärtiga syn på allt som är fel med fängelsesystemet i dagens USA. Trots vissa uppenbara överdrifter känns allt obehagligt realistiskt.

Och det är inte bara knarklangarna och mördarna som är de ruttna äpplena här, poliskåren är full av skjutglada oduglingar.

Mayor of Kingstown, säsong 3 (Foto: SkyShowtime)

Allt toppas av en vass, intelligent och välfungerande dialog samt skådespelare i toppklass på alla nivåer. Foto och klippning bidrar till det intensiva och starkt gripande dramat. Kingstown lyckas suga in oss i den brutala handlingen.

Läs också Här ser du Yellowstone! Serieskaparen Talyor Sherdian är bland de hetaste namnen i strömningsbranschen idag - men var (och hur) får du se alla hans eminenta serier?

Tyvärr fick pressen inte tillgång till mer än de tre första avsnitten den här gången, men om de återstående sju i säsongen håller lika hög nivå så siktar serien in sig på toppbetyg. 5 gedigna stjärnor.

Säsong 3 av Mayor of Kingstown har premiär den 6 juni på SkyShowtime.

Mayor of Kingstown, säsong 3 (Foto: SkyShowtime)
Karakter
Mayor of Kingstown, säsong 3

Fakta:

 • SkyShowtime
 • Release: 6 juni 2024
 • Regi: Nina Lopez-Corrado
 • Med: Jeremy Renner, Taylor Handley, Emma Laird, Hugh Dillon, Tobi Bamtefa, Derek Webster, Nishi Munshi, Hamish Allan-Headley, Natasha Marc, Richard Brake, Denny Love, Paula Malcomson
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2024
 • Längd: 7:45 h
 • Betyg: 5
 • IMDb

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen