TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension In From the Cold, säsong 1

Osammanhängande spion-kalkon

Fans av klassiska spionthrillers som utspelas under Kalla kriget bör hålla sig långt borta från den här röran.

forfatter
Publicerad 2022-01-28 - 12:50
Karakter
Thriller
In From the Cold, säsong 1

En av våra absoluta favoritgenrer är klassiska spionthrillers. Sådana med nervkittlande spänning, politisk udd och smarta, överraskande intriger. Serier som The Americans, Homeland (inte alla säsongerna!), The Looming Tower, Jack Ryan, La Femme Nikita, The Night Manager, Falsk identitet och Teheran.

Netflix senaste originalserie marknadsför sig som en spionthriller, den har till och med lånat sitt namn från en av genrens sanna legender: 1963 skrev John Le Carré klassikern Spionen som kom in från kylan. Men, låt dig inte luras, In From the Cold är en märklig soppa av ingredienser, varken fågel eller fisk – bara genomgående osammanhängande och irriterande dålig.

Läs också Sionisterna bombar perserna! Apple har producerat en av de bättre spionserierna på många år.

Själva konceptet, med en medelålders MILF som före detta rysk spion, som amerikanerna nu ”rekryterar” till aktiv tjänst igen, är faktiskt fängslande. Synd bara att det står dåligt till med utförandeförmågan bland personerna bakom detta kaosprojekt.

Margarita Levieva spelar den en helt genomsnittliga amerikanska ensamstående mamman Jenny, som följer med sin dotters konståkningslag till en tävling i Madrid. Vad hon däremot har hållit helt hemligt för sin familj är att hon är av ryskt ursprung och att hon i sitt gamla liv var den ryska elitspionen ”Viskaren”/Anya. Nu har CIA spårat upp henne och tvingat in henne i spelet igen.

Ett mystiskt ”ämne” får helt normala madridbor att börja begå grymma våldsdåd, mord och stympningar. CIA misstänker att gamla KGB-metoder håller på att återupplivas och är övertygade om att Anya kan avslöja de skyldiga.

In From the Cold sesong 1 5
In From the Cold, säsong 1 (Foto: Netflix)

In From the Cold lyckas aldrig bestämma sig för vilken genre den tillhör och inte heller vilken publik den ska tilltala. Lite action, en dos klen humor, ungdomsdrama, uppväxtdrama, krim – allt toppat av en skvätt spionthriller som grädde på moset.

Serien är faktiskt som bäst i sina retrospektiva ögonblick, när vi följer den unga Anya (Stasya Miloslavskaya) som rekryteras av KGB på Moskvas gator på 1980-talet.

In From the Cold sesong 1 14
In From the Cold, säsong 1 (Foto: Netflix)

Serieskapare och producent är Adam Glass, som bland annat ligger bakom serien Supernatural. Då är det väl inte särskilt överraskande att han har valt att lägga till övernaturliga element i In From the Cold. Fast i samma sekund som man blandar in body-morphing i en spionthriller så tappar man oss. Här känns det som om det är lite konstlat inpressat i konceptet, ungefär som att försöka klämma in en fyrkantig klots i ett cirkelrunt hål.

Skurkarna är så uppenbart karikerade och stereotypa, och dialogen likaså, att vi retar oss. Och då har vi inte ens börjat nämna alla hål i handlingen – och dem finns det gott om, stora som hålet i ozonlagret.

Handlingen hänger inte ihop, trovärdigheten är utslängd genom fönstret och dramaturgin haltar som en höftopererad 80-åring. Den här ”farliga” serien ska du hålla dig undan från. 2 stjärnor.

In From the Cold sesong 1 3 In From the Cold sesong 1 12 In From the Cold sesong 1 11 In From the Cold sesong 1 10 In From the Cold sesong 1 13 In From the Cold sesong 1 9 In From the Cold sesong 1 4 In From the Cold sesong 1 8 In From the Cold sesong 1 6 In From the Cold sesong 1 2 In From the Cold sesong 1 7 In From the Cold sesong 1 15
<
>
In From the Cold, säsong 1 (Foto: Netflix)

Recensionen är baserad på de första 4 (av 8) avsnitten. Hela säsong 1 kan strömmas från Netflix från den 28 januari.

 

Läs också Tom Clancy’s Jack Ryan, säsong 1 John Krasinski är den femte skådespelaren som spelar analytiker-spionen Jack Ryan. Han imponerar i en högaktuell handling.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 28 januari 2022
 • Regi: Ami Canaan Mann
 • Med: Margarita Levieva, Cillian O’Sullivan, Stasya Miloslavskaya, Ivanna Sakhno, Lydia Fleming, Charles Brice, Alyona Khmelnitskaya
 • Genre: Thriller
 • Land: Spanien/USA
 • År: 2022
 • Längd: 6:39
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild