Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Heart of Stone

Heart of Stone

Eldiga Gal Gadot ger järnet, men lyckas inte engagera i denna generiska actionthriller.

Av / 2023-08-20 - 09:21
Heart of Stone
Tor Aavatsmark

Bland Netflix enorma (men nedtonade) egenproduktioner finns det ett par riktiga film- och seriepärlor. Men för en streamingtjänst som fokuserar så mycket på att leverera det som de förväntar sig att deras abonnenter vill ha (läs: algoritmstyrt) – måste det bli en hel del ”gråsten” bland allt guld.

Den påkostade actionthrillern Heart of Stone hamnar tyvärr i den kategorin.

Gal Gadot, ”Heart of Stone” (Foto: Netflix)

I ett uppenbart försök att rida på megasuccén Mission: Impossible-franchisen (och uppenbarligen ”inspirerad” av Prime Videos Citadel) har Ted Sarandos & Co slagit sig ihop med actionspecialisterna på produktionsbolaget Skydance.

Läs också Action-spöken på speed! Charlize Theron har visat tidigare att hon kan sparka rumpa, men det är synd att hon inte fått ett bättre manus.

Senaste gången Skydance samarbetade med Netflix blev resultatet den ytterst mediokra actionfilmen The Old Guard (med Charlize Theron i huvudrollen som actionhjältinna) och det är på exakt samma nivå de har hamnat med Gal Gadot i huvudrollen som dubbelspion.

 

Vi kastas rakt in i spionernas elitserie när ett team från brittiska MI6 befinner sig i de italienska alperna för att slå klorna i en internationell vapensmugglare av rang. I teamet ingår rookie-hackaren Rachel Stone (Gadot). När uppdraget går åt skogen är det plötsligt skrivbordsspionen som måste rädda dagen – och det gör hon med besked!

Stone är nämligen en dubbelspion som egentligen arbetar för den mystiska organisationen ”The Charter”, ett multinationellt spionnätverk skilt från stater och statlig inblandning. Ett gäng idealistiska do-gooders som bara tänker på planetens bästa (vi skrev ju att de har inspirerats av Citadel).

Läs också Ny storsatsning på Prime Video! Prime Video bjuder in till spionfejd med storsatsingen Citadel.

The Charters extraordinära kapacitet bygger på den helt unika mega-super-duper-datorn ”The Heart”, som kombinerar AI och förmågan att hacka sig in i alla tänkbara enheter. Maskinen kan bearbeta enorma mängder data och är så intelligent att den alltid kan förutse nästa drag och vad som antagligen kommer att hända i varje givet ögonblick. När agenterna är ute i fält är de ständigt uppkopplade mot hubben och får löpande information från ”The Heart”.

Heart of Stone (Foto: Netflix)

Naturligtvis är det flera stater och aktörer som vill ha kontroll över en sådan maskin och det är precis dem Stone jagar – under täckmanteln ”vanlig” MI6-agent.

Tom Harper står för regin och han levererar en visuellt läcker film, där lekfulla Gal Gadot får gott om tillfällen att slå sig fram genom den kala öknen i Marocko, gamla stan i Lissabon, farliga bergstoppar i Alperna, Londons gränder och bakgator, samt karga, vilda och vulkaniska Island.

Allt är vackert koreograferat, proffsigt filmat (med en förkärlek för närbilder av sammanbitna ansikten) och klippt. Ja, du anar kanske att det kommer ett ”men”? Men det känns som om vi tittar på en läcker kuliss i ett generiskt datorspel som saknar själ och (inte minst) mening.

Heart of Stone (Foto: Netflix)

Vi kommer aldrig in under skinnet på karaktärerna och deras verkliga motiv. The Charter-agenterna är mer som små pjäser i ett schackspel utan egna tankar och mål, styrda av en stor dator. Det gör att skådespelarna lämnas lite hängande/övergivna.

Att Gadot kan slå ifrån sig på de mest eleganta sätt har hon visat i flera filmer (Wonder Woman, Red Notice, Fast & Furious 10), men här kämpar hon för att vakna till liv som Agent Stone. Och Jamie Dornan? Japp, han är precis lika okarismatisk som i Fifty Shades of Grey.

Heart of Stone (Foto: Netflix)

Anledningen till att exempelvis Mission: Impossible har blivit en sådan megaframgångsrik franchise är just att den har lyckats kombinera den spännande actionfyllda spionvärlden, med alla sina coola prylar och stunts, med karaktärer av kött och blod – som vi bryr oss om.

Sedan har actionpaketet kryddats med lättsam humor, helt enkelt för att undvika att framstå som så förbaskat högtidligt – vilket Heart of Stone tyvärr gör.

Heart of Stone Heart of Stone_1 (4) Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone_1 (13) Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone Heart of Stone
<
>
Heart of Stone (Foto: Netflix)

Handlingen är förutsägbar, dialogen stel och ibland töntig, och när gänget bakom filmen försöker skapa en välbehövlig känslomässig koppling mellan Stone och den unga hackaren Keya (begåvade Alia Bhatt) har vi redan somnat.

Summa summarum har Heart of Stone blivit en helt okej film om du har tråkigt under (ännu) en regnig sommarkväll – men det är lite som att se en läcker tvåtimmars musikvideo: snyggt koreograferad, inslagen och filmad, men utan något substantiellt innehåll.

3 väldigt medelmåttiga och lättglömda stjärnor. Vi rekommenderar att snabbspola sig fram till actionscenerna, för de levererar varorna!

Heart of Stone (Foto: Netflix)
Karakter
Heart of Stone

Fakta:

 • Netflix
 • Release: 11 augusti 2023
 • Regi: Tom Harper
 • Med: Gal Gadot, Jamie Dornan, Alia Bhatt, Sophie Okonedo, Paul Ready, Jing Lusi, Enzo Cilenti, Glenn Close
 • Genre: Actionthriller
 • Land: USA
 • År: 2023
 • Längd: 2:05
 • Betyg: 3
 • IMDb

1 reaktion på ”Heart of Stone”

 1. Ännu en trick&stunt-film med manus som kanske funkat bättre i serietidningsformat. Gal Gadot kan inte ensam göra en hel film intressant.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen