: Gravity 3D

Blu-ray-recension

Precis allt som kan gå fel går fel när Clooney och hans besättning ombord på rymdfärjan hamnar i trubbel ute i rymden – och vilken fest för ögat och motion för hjärtat det är!
Karakter
Thriller
Gravity 3D
Annons
Annons
forfatter

Det är allmänt känt att det svävar omkring massor av rymdskrot runt jorden, små och lite större metall- och plastföremål som främst kommer från övergivna och trasiga satelliter. Det handlar om delar som borde vara ofarliga, men den höga hastigheten de har i sin bana runt jorden gör att de kan orsaka livshotande kollisioner.

Den erfarne kapten Kowalski (George Clooney) leder sin två man starka besättning på en ren rutinreparation av Hubble-teleskopet. Astronaut Stone (Sandra Bullock) är på sitt första uppdrag, men vägleds av Kowalski, som är säkerheten själv och alltid har en ironisk kommentar på lut. Idyllen i rymden krossas när en storm av skrot bryter all kommunikation med Houston och förstör rymdfärjan. Och när bränsle och syre börjar ta slut är goda råd dyra …

Alfonso Cuarón, som har sex spelfilmer på sitt samvete, men bara en storfilm (Harry Potter och fången från Azkaban), har både skrivit manus och står för den stabila regin. Han har en ovanligt visuell stil och vet exakt hur han ska bygga upp en scen till ett stort crescendo. Och Gravity innehåller definitivt många sådana höjdpunkter när det dyker upp den ena katastrofen efter den andra – som tittare sugs du in i den högoktaniga dramatiken och får knappt tid att andas ut förrän eftertexterna kommer.

Clooney är bra som vanligt, fast kanske lite väl mycket, tja, ”George Clooney”: Kowalski är på gränsen till parodiskt rolig och sarkastiskt, även under hård press. Då gör Sandra Bullock en desto mer realistisk tolkning av sin karaktär, som både känner fruktan, tvivel och ånger – en fenomenal rollprestation.

Efter hela tio oscarsnomineringar (inklusive för Bästa film) var Gravity årets stora favorit. Till slut blev det sju statyetter, sex ”tekniska” och en för Bästa regi till Cuarón.

Annons

Gravity är en otroligt intensiv film som tar dig med på en bergochdalbana ute i vackra rymden, fast Cuarón borde ha tonat ner dramatiken något. Fem alldeles lysande stjärnor!

Det skulle nästan varit en dödssynd att inte se filmen i 3D och på en STOR TV. Vi har aldrig sett världsrymden vackrare och på ett mer bländande sätt, och 3D-tekniken kommer här till sin fulla rätt och skapar ett enormt djup.

Knivskarp bild och ett fantastiskt detaljerat och svulstigt ljudspår (DTS-HD MA 5.1) förtjänar också full pott! Det fina bonusmaterialet bjuder på en ovanligt innehållsrik och informativ bakomfilm på nästan två timmar, en dokumentär som går på djupet i några av de viktigaste scenerna, en kortfilm av Cuarón samt en dokumentär om rymdskrot. Det enda som saknas är ett löpande kommentatorsspår.

knapp

Annons
Fakta
  • Release: 5 mars Regi: Alfonso Cuarón
  • Med: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 1:47
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.