: Game of Thrones, säsong 4

TV-serie/streaming

Efter slakten på ”The Red Wedding” i tredje säsongen är det mycket som är ouppklarat inför den fjärde säsongen av Game of Thrones. Lyckas den leva upp till de stora förväntningarna efter förra klassikersäsongen?
Karakter
Äventyr
Game of Thrones, säsong 4
Annons
Annons
forfatter

I de tre trailrarna som har släppts inför lanseringen av säsong fyra (premiär 7:e april) har det handlat mycket om Daenerys Targaryen, hämnd och smidda planer och hemligheter med nya (oväntade?) allianser. Ljud & Bild har haft förmånen att få titta på de tre första avsnitten av den fjärde säsongen, så den här recensionen bygger alltså på 30 % av säsongen.

Vi var alldeles till oss av förtjusning över tredje säsongen (som släpptes på Blu-ray 17 februari) där karaktärerna äntligen fick tid på sig att utvecklas. Det handlade mycket mer om spelet bakom kulisserna, överraskande vändningar och en subtil utveckling än i de två första säsongerna. Här har det brutits mycket ny mark.

Game-of-Thrones-season-4-1000

Författaren R.R. Martin (som har skrivit bokserien A Song of Ice and Fire, där fem av sju böcker har givits ut) är minsann inte rädd för att ”kill his babies”, vilket vi märkte med besked mot slutet av första säsongen när Ned Stark rullade ut huvudlös ur serien. Handlingen är oerhört fascinerande, medryckande och (viktigast av allt) har en förmåga att överraska gång på gång. Game of Thrones är en så långt från konventionellt berättad TV-serie man kan komma. Med allt detta i bakhuvudet bänkade vi oss framför filmduken och satte igång fjärde säsongen.

Annons

Läs recensionen av säsong 1 här.

Läs recensionen av säsong 2 här.

Läs recensionen av säsong 3 här.

GOT4_9

Djupt ner under slottet i huvudstaden King’s Landing befinner sig smeden och Tywin Lannister (Charles Dance). Två unika svärd smids – av inget mindre än valyrianskt stål. Ett svärd till den hemvändande ”förlorade sonen” Jamie (Nikolaj Coster-Waldau) och ett till barnbarnet, den odräglige kung Joffrey (Jack Gleeson) som ska gifta sig med sin Margaery Tyrell. Alliansen mellan familjerna Lannister och Tyrell är en rent taktisk, maktpolitisk pakt som egentligen båda håller för näsan när de ingår. Familjen Lannister skaffar sig en viktig allierad och får pengar till statskassan så att de har råd att fortsätta kriget och behålla kontrollen över de sju kungadömena. Familjen Tyrell får inflytande på högsta nivå. Efter förra säsongen är de flesta av fienderna besegrade, men familjen Lannister kan inte alls känna sig säkra på en slutlig seger …

Annons

GOT4_12

Under tiden som de sista planerna görs för ett storslaget kungabröllop i huvudstaden fortsätter Starks yngsta dotter Arya (Maisie Williams) sin resa tillsammans med sin kidnappare ”The Hound”. Hon letar febrilt efter en flyktväg och blir alltmer självständig, så småningom bildar hon nästan en nödvändig ”allians” med sin fångvaktare. Äldsta dottern Sansa är däremot inte alls lika fri, hon sitter ”fängslad” i huvudstaden med dvärgprinsen Tyrion (en lysande Peter Dinklage) som nybliven husbonde. Hon är förkrossad av sorg efter slakten på hennes familj och stänger in sig.

GOT4_13

Samtidigt som Tormund Giantsbane och hans band med vilda män och udda bundsförvanter förbereder sig för det stora slaget mot Muren, har den hemvändande incestuöse prinsen Jamie familjeproblem. Han avvisas av sin före detta älskarinna (sin egen syster!) och hans far vill skicka bort honom för att vakta över Casterly Rock, eftersom han bara har en hand duger han inte längre till soldat. Jamie vägrar och lägger sig i hårdträning för att överkomma sitt handikapp.

GOT4_5

Annons

Som ny huvudperson gör den kåte prins Oberyn (Pedro Pascal) entré. I egenskap av gäst på det stundande kungabröllopet gör han ett stort intryck i huvudstaden. Och med ett djupt hat mot familjen Lannister är det ingen som vet var de har sin oregerliga gäst. Detta är en karaktär som det ska bli spännande att följa genom säsongen!

GOT4_14

Alltjämt utestängd från de stora begivenheterna befinners sig Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Draken har växt sig stor, och detsamma har hennes enorma här av frigivna slavar. Hon fortsätter att lägga byar under sig samtidigt som hon vinner över slavarna på sin sida. Och med en växande armé och självförtroende kan hon nå så långt hon vill, eller?

GOT_27

Om vi ska döma hela fjärde säsongen efter de tre första avsnitten så kan vi helt klart förvänta oss mer av allt vi har sett i de föregående säsongerna. Budgeten har förmodligen ökat en del, vilket inte minst märks på mer omfattande storslagna specialeffekter, och spänningsnivån skruvas upp ännu ett par snäpp. Författaren och serieskaparna fortsätter förbluffa oss med vändningar och oväntade händelser, skådespelarna håller synnerligen hög klass och det rika språket bjuder på gott om härliga sarkastiska och bitande dialoger, något som framför allt Tywin behärskar.

Annons

GOT4_10

Musiken är – passande nog – svulstig och fotot och det härliga landskapet är slående vackert och tjusigt fotograferat. Detta plus en fast och stram regi och en vältajmad dramaturgisk utveckling innebär att det här eposet (med reservation för att vi ännu så länge bara sett tre avsnitt) belönas med fem stabila stjärnor.

Missa inte alla trailrar till säsong 4:

Läs om och titta på trailer 1 till fjärde säsongen här.

Läs om och titta på trailer 2 till fjärde säsongen här.

Annons

Läs om och titta på trailer 3 till fjärde säsongen här.

GOT4_25

Ljud- och bildkvaliteten i vårt recensionsexemplar (som är en arbetskopia, och alltså ingen hundraprocentigt färdig produkt) är under all kritik. Vi VET däremot att HBO levererar varorna när det gäller teknisk kvalitet, så räkna med både bild och ljud av toppkvalitet när du loggar in på HBO Nordic 7:e april. DVD-skivorna innehåller inte heller något bonusmaterial, så det får vi återkomma till i höst när fjärde säsongen släpps på Blu-ray.

GOT4_7

LET THE GAMES BEGIN!

Annons

GOT4_171

Fakta
  • Release: 7 april Regi: Alex Graves
  • Med: Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage, Lena Headey, Jack Gleeson, Kristofer Hivju
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 9:10
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.