Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Game of Thrones, säsong 4

TV-serie/streaming

Efter slakten på ”The Red Wedding” i tredje säsongen är det mycket som är ouppklarat inför den fjärde säsongen av Game of Thrones. Lyckas den leva upp till de stora förväntningarna efter förra klassikersäsongen?

Publicerad 2014-03-19 - 14:33
Game of Thrones, säsong 4
Tor Aavatsmark

I de tre trailrarna som har släppts inför lanseringen av säsong fyra (premiär 7:e april) har det handlat mycket om Daenerys Targaryen, hämnd och smidda planer och hemligheter med nya (oväntade?) allianser. Ljud & Bild har haft förmånen att få titta på de tre första avsnitten av den fjärde säsongen, så den här recensionen bygger alltså på 30 % av säsongen.

Vi var alldeles till oss av förtjusning över tredje säsongen (som släpptes på Blu-ray 17 februari) där karaktärerna äntligen fick tid på sig att utvecklas. Det handlade mycket mer om spelet bakom kulisserna, överraskande vändningar och en subtil utveckling än i de två första säsongerna. Här har det brutits mycket ny mark.

Game-of-Thrones-season-4-1000

Författaren R.R. Martin (som har skrivit bokserien A Song of Ice and Fire, där fem av sju böcker har givits ut) är minsann inte rädd för att ”kill his babies”, vilket vi märkte med besked mot slutet av första säsongen när Ned Stark rullade ut huvudlös ur serien. Handlingen är oerhört fascinerande, medryckande och (viktigast av allt) har en förmåga att överraska gång på gång. Game of Thrones är en så långt från konventionellt berättad TV-serie man kan komma. Med allt detta i bakhuvudet bänkade vi oss framför filmduken och satte igång fjärde säsongen.

Läs recensionen av säsong 1 här.

Läs recensionen av säsong 2 här.

Läs recensionen av säsong 3 här.

GOT4_9

Djupt ner under slottet i huvudstaden King’s Landing befinner sig smeden och Tywin Lannister (Charles Dance). Två unika svärd smids – av inget mindre än valyrianskt stål. Ett svärd till den hemvändande ”förlorade sonen” Jamie (Nikolaj Coster-Waldau) och ett till barnbarnet, den odräglige kung Joffrey (Jack Gleeson) som ska gifta sig med sin Margaery Tyrell. Alliansen mellan familjerna Lannister och Tyrell är en rent taktisk, maktpolitisk pakt som egentligen båda håller för näsan när de ingår. Familjen Lannister skaffar sig en viktig allierad och får pengar till statskassan så att de har råd att fortsätta kriget och behålla kontrollen över de sju kungadömena. Familjen Tyrell får inflytande på högsta nivå. Efter förra säsongen är de flesta av fienderna besegrade, men familjen Lannister kan inte alls känna sig säkra på en slutlig seger …

GOT4_12

Under tiden som de sista planerna görs för ett storslaget kungabröllop i huvudstaden fortsätter Starks yngsta dotter Arya (Maisie Williams) sin resa tillsammans med sin kidnappare ”The Hound”. Hon letar febrilt efter en flyktväg och blir alltmer självständig, så småningom bildar hon nästan en nödvändig ”allians” med sin fångvaktare. Äldsta dottern Sansa är däremot inte alls lika fri, hon sitter ”fängslad” i huvudstaden med dvärgprinsen Tyrion (en lysande Peter Dinklage) som nybliven husbonde. Hon är förkrossad av sorg efter slakten på hennes familj och stänger in sig.

GOT4_13

Samtidigt som Tormund Giantsbane och hans band med vilda män och udda bundsförvanter förbereder sig för det stora slaget mot Muren, har den hemvändande incestuöse prinsen Jamie familjeproblem. Han avvisas av sin före detta älskarinna (sin egen syster!) och hans far vill skicka bort honom för att vakta över Casterly Rock, eftersom han bara har en hand duger han inte längre till soldat. Jamie vägrar och lägger sig i hårdträning för att överkomma sitt handikapp.

GOT4_5

Som ny huvudperson gör den kåte prins Oberyn (Pedro Pascal) entré. I egenskap av gäst på det stundande kungabröllopet gör han ett stort intryck i huvudstaden. Och med ett djupt hat mot familjen Lannister är det ingen som vet var de har sin oregerliga gäst. Detta är en karaktär som det ska bli spännande att följa genom säsongen!

GOT4_14

Alltjämt utestängd från de stora begivenheterna befinners sig Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Draken har växt sig stor, och detsamma har hennes enorma här av frigivna slavar. Hon fortsätter att lägga byar under sig samtidigt som hon vinner över slavarna på sin sida. Och med en växande armé och självförtroende kan hon nå så långt hon vill, eller?

GOT_27

Om vi ska döma hela fjärde säsongen efter de tre första avsnitten så kan vi helt klart förvänta oss mer av allt vi har sett i de föregående säsongerna. Budgeten har förmodligen ökat en del, vilket inte minst märks på mer omfattande storslagna specialeffekter, och spänningsnivån skruvas upp ännu ett par snäpp. Författaren och serieskaparna fortsätter förbluffa oss med vändningar och oväntade händelser, skådespelarna håller synnerligen hög klass och det rika språket bjuder på gott om härliga sarkastiska och bitande dialoger, något som framför allt Tywin behärskar.

GOT4_10

Musiken är – passande nog – svulstig och fotot och det härliga landskapet är slående vackert och tjusigt fotograferat. Detta plus en fast och stram regi och en vältajmad dramaturgisk utveckling innebär att det här eposet (med reservation för att vi ännu så länge bara sett tre avsnitt) belönas med fem stabila stjärnor.

Missa inte alla trailrar till säsong 4:

Läs om och titta på trailer 1 till fjärde säsongen här.

Läs om och titta på trailer 2 till fjärde säsongen här.

Läs om och titta på trailer 3 till fjärde säsongen här.

GOT4_25

Ljud- och bildkvaliteten i vårt recensionsexemplar (som är en arbetskopia, och alltså ingen hundraprocentigt färdig produkt) är under all kritik. Vi VET däremot att HBO levererar varorna när det gäller teknisk kvalitet, så räkna med både bild och ljud av toppkvalitet när du loggar in på HBO Nordic 7:e april. DVD-skivorna innehåller inte heller något bonusmaterial, så det får vi återkomma till i höst när fjärde säsongen släpps på Blu-ray.

GOT4_7

LET THE GAMES BEGIN!

GOT4_171

Karakter
Game of Thrones, säsong 4

Fakta:

  • Release: 7 april Regi: Alex Graves
  • Med: Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage, Lena Headey, Jack Gleeson, Kristofer Hivju
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 9:10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen