TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Coming 2 America

En helt onödig uppföljare

En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.

forfatter
Publicerad 2021-03-10 - 16:00
Karakter
Komedi
Coming 2 America

Det har varit ganska så tyst om Eddie Murphy de senaste åren. När han nu försöker återuppliva sin komediklassiker från 1980-talet så hamnar filmen (på grund av coronapandemin) på en strömningstjänst – och det är kanske lika bra det, för Coming 2 America är tyvärr inte värd någon biobiljett.

Läs också Corona: Nådastöten för bio? Lockdown i USA ger oss ett magert bioutbud framöver.

 

Murphy fick sitt genombrott på vita duken i 48 timmar (1982) innan han blev superstjärna i rollen som den snabbkäftade polisen Axel Foley i Snuten i Hollywood (1984). Sedan följde framgångarna och ”allt” han tog i blev kassasuccér.

Med Coming to America (En prins i New York) (1988) bjöd han på en underbart absurd historia om en fullständigt bortskämd (”The Royal Penis is Clean Your Highness”) afrikansk prins från landet Zamunda som reser till Queens i New York för att hitta en passande drottning.

Eddie Murphy och Arsenio Hall, ”Coming 2 America” (Foto: Amazon Prime)

Förvecklingarna, missförstånden och kulturkrockarna som uppstår som uppstår tillhörde årtiondets roligaste och charmigaste. Så vi förstår mycket väl att Murphy, efter skitfilmer som The Adventures of Pluto Nash, Dr. Doolittle 2, Daddy Day Care och Norbit, siktade in sig på en ”remake” av en säkert kort.

Men när det väl blev dags att återuppliva ”gamla minnen” så har varken Murphy eller manusförfattarna ansträngt sig det minsta att tänka i nya banor. Med några få tweaks får vi i princip se samma berättelse en gång till, där dessutom ”alla” från originalfilmen dyker upp igen.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

För ett par veckor sedan recenserade vi den nya Disney+-serien Big Sky och hävdade att ”90-talet ringde och ville ha tillbaka sin TV-serie”. När det gäller Coming 2 America, föreställer vi oss att Eddie Murphys fax har pipit konstant med innehållet ”1980-talet ringer och vill ha tillbaka sin film” …

Läs också Cheesy! Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.

Den platta humorn, de överdrivna karaktärerna och handlingen gör att filmen känns 35 år gammal – vilket i och för sig hade gått att förlåta om vi fortfarande hade blivit charmade av persongalleriet och den ibland lite absurda komiken, men nej, den här gången skrattar vi mer åt än med Murphy & Co.

Handlingen går ut på att prins Akeem (förmodligen oavsiktligt) sådde sin kungliga vildhavre under besöket i Queens och nu när han behöver en manlig arvinge (kvinnor kan självfallet inre ärva tronen i Zamunda) så tycker hans lojala (?) rådgivare Semmi (Arsenio Hall) att det är dags att kontakta den oäkta sonen Lavelle Junson (Jermaine Fowler).

Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Den överdrivna ”dagdrivaren”, som har en ännu vulgärare mamma, är varken charmig eller intressant – bara irriterande karikerad. Den långsökta kärlekshistorien mellan honom och hans zamundiska frisör, Nimembe (Nomzamo Mbatha), är inte heller särskilt trolig. Den har inte heller samma gnistrande kemi som vi såg 1988 mellan Murphy och Headley.

Murphy försöker förgäves att uppdatera/modernisera handlingen genom att nicka uppskattande till kvinnors rättigheter (eller brist på dem) och girl-power. Men allt blir så ytligt och föga subtilt att vi genomskådar det för vad det är: en fasad. Vi blev däremot charmade av den feministiska knorren på ”The Royal Penis is Clean Your Highness”.

Coming 2 America_4 Coming 2 America_3 Coming 2 America_2
<
>
Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Förmildrande omständigheter är en totalt over-the-top uppvisning av Wesley Snipes som diktator från grannlandet (Nextdoria!), det gamla griniga frisörgänget samt alla spektakulära, överdådiga kostymer.

Somliga kommer förmodligen att se på Coming 2 America med lite blidare ögon på grund av nostalgin som uppföljaren bjuder på, men vi kan inte tänka oss att någon under 35 kommer att skratta åt ett enda av de plumpa/platta skämten. Nej, se hellre originalet tre gånger till! 2 stjärnor.

Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Amazon Prime
 • Release: 5 mars 2021
 • Regi: Craig Brewer
 • Med: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Shari Headley, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Wesley Snipes, KiKi Layne, Nomzamo Mbatha
 • Genre: Komedi
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 1:50
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild