Recension: Coming 2 America

En helt onödig uppföljare

En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Karakter
Komedi
Coming 2 America
Annons
Annons
forfatter

Det har varit ganska så tyst om Eddie Murphy de senaste åren. När han nu försöker återuppliva sin komediklassiker från 1980-talet så hamnar filmen (på grund av coronapandemin) på en strömningstjänst – och det är kanske lika bra det, för Coming 2 America är tyvärr inte värd någon biobiljett.

 

Murphy fick sitt genombrott på vita duken i 48 timmar (1982) innan han blev superstjärna i rollen som den snabbkäftade polisen Axel Foley i Snuten i Hollywood (1984). Sedan följde framgångarna och ”allt” han tog i blev kassasuccér.

Med Coming to America (En prins i New York) (1988) bjöd han på en underbart absurd historia om en fullständigt bortskämd (”The Royal Penis is Clean Your Highness”) afrikansk prins från landet Zamunda som reser till Queens i New York för att hitta en passande drottning.

Annons
Eddie Murphy och Arsenio Hall, “Coming 2 America” (Foto: Amazon Prime)

Förvecklingarna, missförstånden och kulturkrockarna som uppstår som uppstår tillhörde årtiondets roligaste och charmigaste. Så vi förstår mycket väl att Murphy, efter skitfilmer som The Adventures of Pluto Nash, Dr. Doolittle 2, Daddy Day Care och Norbit, siktade in sig på en ”remake” av en säkert kort.

Men när det väl blev dags att återuppliva ”gamla minnen” så har varken Murphy eller manusförfattarna ansträngt sig det minsta att tänka i nya banor. Med några få tweaks får vi i princip se samma berättelse en gång till, där dessutom ”alla” från originalfilmen dyker upp igen.

Läs också
Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

För ett par veckor sedan recenserade vi den nya Disney+-serien Big Sky och hävdade att ”90-talet ringde och ville ha tillbaka sin TV-serie”. När det gäller Coming 2 America, föreställer vi oss att Eddie Murphys fax har pipit konstant med innehållet ”1980-talet ringer och vill ha tillbaka sin film” …

Läs också

Cheesy!

Den platta humorn, de överdrivna karaktärerna och handlingen gör att filmen känns 35 år gammal – vilket i och för sig hade gått att förlåta om vi fortfarande hade blivit charmade av persongalleriet och den ibland lite absurda komiken, men nej, den här gången skrattar vi mer åt än med Murphy & Co.

Handlingen går ut på att prins Akeem (förmodligen oavsiktligt) sådde sin kungliga vildhavre under besöket i Queens och nu när han behöver en manlig arvinge (kvinnor kan självfallet inre ärva tronen i Zamunda) så tycker hans lojala (?) rådgivare Semmi (Arsenio Hall) att det är dags att kontakta den oäkta sonen Lavelle Junson (Jermaine Fowler).

Annons
Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Den överdrivna ”dagdrivaren”, som har en ännu vulgärare mamma, är varken charmig eller intressant – bara irriterande karikerad. Den långsökta kärlekshistorien mellan honom och hans zamundiska frisör, Nimembe (Nomzamo Mbatha), är inte heller särskilt trolig. Den har inte heller samma gnistrande kemi som vi såg 1988 mellan Murphy och Headley.

Murphy försöker förgäves att uppdatera/modernisera handlingen genom att nicka uppskattande till kvinnors rättigheter (eller brist på dem) och girl-power. Men allt blir så ytligt och föga subtilt att vi genomskådar det för vad det är: en fasad. Vi blev däremot charmade av den feministiska knorren på ”The Royal Penis is Clean Your Highness”.

Coming 2 America_4 Coming 2 America_3 Coming 2 America_2
<
>
Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Förmildrande omständigheter är en totalt over-the-top uppvisning av Wesley Snipes som diktator från grannlandet (Nextdoria!), det gamla griniga frisörgänget samt alla spektakulära, överdådiga kostymer.

Somliga kommer förmodligen att se på Coming 2 America med lite blidare ögon på grund av nostalgin som uppföljaren bjuder på, men vi kan inte tänka oss att någon under 35 kommer att skratta åt ett enda av de plumpa/platta skämten. Nej, se hellre originalet tre gånger till! 2 stjärnor.

Coming 2 America (Foto: Amazon Prime)

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Amazon Prime
  • Release: 5 mars 2021
  • Regi: Craig Brewer
  • Med: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Shari Headley, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Wesley Snipes, KiKi Layne, Nomzamo Mbatha
  • Genre: Komedi
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Längd: 1:50
  • Betyg: 2
IMDB Rating
Coming 2 America (2021) 110min | Comedy | 5 March 2021 (USA) Summary: The African monarch Akeem learns he has a long-lost son in the United States and must return to America to meet this unexpected heir and build a relationship with his son.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.