TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Recension Svart krabba

Ofruktbar krabbjakt

Ett postapokalyptiskt Sverige, inslaget i en odör från en stinkande B-film från 80-talet, är på inget sätt någon underhållningshöjdare.

forfatter
Publicerad 2022-03-16 - 00:01
Karakter
Thriller
Svart krabba

Netflix har gradvis fått en omfattande lista av nordiskproducerade serier och filmer – tyvärr är det dock inte alla som har lika högt underhållningsvärde. Den svenska thrillerfilmen Svart krabba faller så definitivt i den nedre änden av kvalitetsskalan.

Manuset (skrivet av regissör Adam Berg) är baserat på Jerker Virdborgs dystopiska roman, och tar oss med till ett dystert, närmast postapokalyptiskt Sverige under ockupationen av en främmande, fascistisk militärmakt.

Det kommer aldrig helt tydligt fram vem fienden – den påtagligt undertryckande ockupationsmakten – är, men det mer än antyds att vår mäktiga granne i öst (förvisso en passande/tidsenlig tematik, sett i sken av Rysslands pågående ”frigöring” av Ukraina) står bakom helvetet på svensk mark.

Tyvärr är plotten, karaktärerna och händelseförloppet lika gammalmodig som kalla kriget – och långt ifrån lika spännande!

Läs också Kalkonspion! Fans av klassiska spionthrillers som utspelas under Kalla kriget bör hålla sig långt borta från den här röran.
In From the Cold sesong 1 1

Handlingen har satts till vår nära framtid, där några få, hårdbarkade gerillakrigare fortsätter kampen med ett hopp om att krossa den överlägsna fienden. Under ledning av den kompromisslöse krigsveteranen överste Raad (David Dencik, Kastanjemannen) rekryteras stentuffa Caroline Edh (Noomi Rapace, Prometheus, Män som hatar kvinnor) och yrkessoldaten Nylund (Jakob Oftebro), samt ett brokigt gäng legosoldater, för att leverera ett okänt ”paket” mitt i fiendens läger.

Utmaningen är att de måste komma sig helskinnade över isen. På klassiska skridskor ska räddningsgruppen lägga bakom sig ca. 100 nautiska mil (!) i öppet landskap och över osäker is – utan att drunkna, frysa ihjäl och/eller bli sönderskjutna av fienden. Uppgiften blir inte mindre krävande med en viss friktion inåt i gruppen.

Svart krabbe 1 scaled 1
Svart krabba (Foto: Netflix)

I romanen framkommer att världen är förstörd, delvis av klimatförändringar och krig – utan att klimat blir ett viktigt element i filmen. Jordens klimatiska kollaps har slängt Norden in i en närmast ändlös vinter, något som lägger grunden för spännande lek med vinter och krig, samt häftiga actionscener. Filmen missar dock på det allra mesta.

Rent scenografiskt bjuder krabbjakten på några verkligen läckra scener, med nordisk vinternatt och genomfrusen is i ett kallt, blått, magiskt ljus. Fotografen får stort spelrum – och är den som imponerar mest. Dessvärre framstår alldeles för många av kulisserna och snöscenerna som studioproducerade; plastiga och överdrivet onaturliga.

Långt värre är tillståndet med de endimensionella karaktärerna, hopplösa, föga trovärdiga plottvister och lurvig dialog. Det är på den nivån att vi varje ögonblick förväntar att Jean-Claude van Damme eller Dolph Lundgren ska komma hoppande fram ur ett hörn, skjutande och skrikande.

Svart krabbe 5 989x414 1 Svart krabbe 4 989x414 1 Svart krabbe 10 989x414 1 Svart krabbe 2 989x414 1 Svart krabbe 12 989x414 1 Svart krabbe 9 989x414 1 Svart krabbe 6 989x659 1 Svart krabbe 3 989x414 1 Svart krabbe 13 989x414 1 Svart krabbe 7 989x659 2
<
>
Svart krabba (Foto: Netflix)

Den vanligtvis så solida Rapace framstår i Svart krabba som oengagerad och obekväm i rollen som klichéaktig, supertuff actionhjältinna. Hon får heller inte mycket draghjälp från kollegorna, som alla begränsas av schablonmässiga karaktärsdrag och pinsamt platt dramaturgi.

Alldeles för ofta förefaller filmen mer ”kul” än spännande och viril. Vi antecknar att Netflix här har serverat årets första, iskalla kalkon. Undvik denna!

Svart krabba har världspremiär på Netflix den 18 mars.

OBC byJohanBergmark 12 scaled 1
Noomi Rapace, ”Svart krabba” (Foto: Netflix)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 18 mars 2022
 • Regi: Adam Berg
 • Med: Noomi Rapace, Jakob Oftebro, David Dencik, Erik Enge, Dar Salim, Ardalan Esmaili, Aliette Opheim
 • Genre: Thriller
 • Land: Sverige
 • År: 2022
 • Tid: 1:51
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Black Crab Action, Adventure, Drama, Sci-Fi, Thriller, War | March 18, 2022 (United States) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Äntligen är Lotus tillbaka! Fick du inte nog av arroganta, narcissistiska, rika vita turister på Hawaii, så kommer konceptet snart att återvända till skärmen.
Bridges i sitt esse! Jeff Bridges bevisar att ålder bara är en siffra. Han briljerar som pensionerad superspion i miniserien som bygger på Thomas Perrys roman.
Fascinerande dålig! Viaplay försöker sig på ett klumpigt inlägg i den inflammerade vargdebatten – men serverar oss en fullständigt ointressant och oengagerande historia.
Mer svensk cash! Netflix släpper nu den efterlängtade andra säsongen av Snabba Cash!
Följ Ljud & Bild