Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Vi utser Fujifilm X-T4

Årets bästa systemkamera, premium

Fujifilm X-T4 är så välgjord och komplett att det är svårt att föreställa sig vad som skulle kunna förbättras. Fokusspårning med video naturligtvis, men allt annat som bildkvalitet, användarvänlighet och inte minst användbarhet, är fulländat. Detta är verkligen en allroundkamera för folk som filmar lika mycket som de tar stillbilder. Den har kanske lite mindre bildsensor, men X-T4 kan verkligen ge fullformatkameror som kostar dubbelt så mycket en hård match om kunderna.

Den stora nyheten är den inbyggda bildstabilisatorn. Som ger upp till 6,5 exponeringsstegs kompensation ihop med merparten av Fujinon-objektiven – ungefär 5 steg med de resterande – och fungerar med både stillbilder och video.

Det kommer inte heller som någon överraskning att bildkvaliteten i praktiken är densamma som med X-T3. Det fanns inte mycket att förbättra där heller. Fuji är allmänt kända för sin raffinerade JEPG-processning och X-T4 gör oss inte besvikna här heller.

För varje ny generation har Fujifilms ingenjörer förbättrat kamerornas autofokus. I X-T4 hittar vi samma hybrid-autofokus som i X-T3, med respons ända ner till 0,02 sekunder, men Fuji har försökt förbättra fokusspårningen – och det tycker vi att de har lyckas väl med.

Kameran kan spela in PCM-ljud i stereo och har mikrofoningång – som även kan fungera som linjeingång för en avspelare, men inte som hörlursuttag. Det ingår däremot en USB-adapter med 3,5 mm minijack-hörlursuttag, så att man kan använda hörlurarna som monitor när man filmar.

Annons

För alla som inte kommit till skott ännu kan Fuji-kameran vara precis vad de har väntat på. X-T4 har starka konkurrenter i bland annat Sony a6600 och fullformatkameran Nikon Z6, men är den mest kompletta systemkameran hittills i APS-C-klassen.

Och den bästa vi har testat.

forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.