annons
annons
annons

Test av Logitech Squeezebox Touch + Z623

Trådlöst och potent PC-ljud

Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.

Ljud & Bild tycker

 • Spotify inbyggt.
  Små högtalare.
  Fylligt ljud.

 • Program måste
  installeras på datorn.

annons

Squeezebox Touch är en nätverksströmmare som fungerar som en länk mellan PC:n eller Macen och stereon. Den har digitalutgångar och kan därför kopplas till en D/A-omvandlare. Den klarar också de flesta filtyper, inklusive MP3, Apple Lossless, Flac, Wav och AIFF – även 24 bit/96 kHz. Flera Squeezebox-apparater kan kopplas ihop till ett trådlöst multiroom-system. Squeezebox Touch har riktpriset 3 500 kronor och Z623-högtalarna 1 700 kronor, men de går att köpa för betydligt mindre än så.

Programmet Squeezebox Server måste installeras på datorn. Sedan styrs musiken direkt från datorn eller från teckenfönstret på Squeezebox Touch med hjälp av styrpanelen eller fjärrkontrollen. Eller så kan man ladda ned en fjärr-app till sin smartmobil – då blir gränssnittet väldigt likt AirPlay. Squeezebox fungerar även med Spotify och andra tilläggstjänster direkt, utan att man behöver ha datorn inkopplad. Man måste dock prenumerera på tjänsterna.

Via USB-porten kan man dessutom streama musikfiler från en hårddisk, utan att datorn behöver vara påslagen.

Någon CD-spelare finns inte och man kan inte heller streama från CD-drivverket i datorn. En nödlösning är att använda högtalarnas minijack-ingång för att spela skivor.

Logitechs största högtalarsystem Z623 sägs lämna 200 watt RMS. Hur effekten är fördelad vet vi inte, men en gissning är att 100 watt driver subbasen och att de små högtalarna, som även passar i riktigt små bokhyllor, delar på resten. Volymkontroll och av/på-knapp sitter på den högra högtalaren och all förstärkning är förlagd till subbasen.

Användning
Squeezebox gränssnitt är enkelt. Personligen föredrar jag att använda min iPhone med hjälp av appen Squeezebox Controller. Då får jag full översikt över spellistor, artister och låtar. Spotify fungerar bäst med spellistor som redan lagrats eftersom det är lite bökigt att söka efter ny musik med fjärrkontrollen.

Ljudet från Logitech-högtalarna är kraftigare och större än från Creative D5x och DSx. Subbasen känns lite trögare och mindre bestämd, men går djupare och sammantaget har högtalarna ett mer potent ljud och en helt annan upplösning längre upp än Creative.

Man kan spela högre än med Philips och Sony, och med djupare bas. Men Logitechs högtalare har inte lika bra upplösning. I synnerhet Philips har bättre upplösning i övertonerna och Sony har bättre kontrast i mellanregistret där röster och nästan alla instrument har sitt viktigaste register. Men på det stora hela gillar vi Logitechs anläggning. Squeezebox Touch kan rekommenderas å det varmaste, och högtalarna ger mycket för pengarna.

Fakta

 • 2.1-system
 • Wi-Fi/DLNA
 • USB, webbradio, Spotify
 • 200 watt
Tillverkare:
Logitech
Pris:
5.200,-
Importör:
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons