TEST AV Logitech Squeezebox Touch + Z623

TrÄdlöst och potent PC-ljud

Squeezebox Touch har ett enkelt grÀnssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mÀktigt ljud.

Ljud & Bild tycker:
Spotify inbyggt. SmÄ högtalare. Fylligt ljud.
Program mÄste installeras pÄ datorn.

Squeezebox Touch Ă€r en nĂ€tverksströmmare som fungerar som en lĂ€nk mellan PC:n eller Macen och stereon. Den har digitalutgĂ„ngar och kan dĂ€rför kopplas till en D/A-omvandlare. Den klarar ocksĂ„ de flesta filtyper, inklusive MP3, Apple Lossless, Flac, Wav och AIFF – Ă€ven 24 bit/96 kHz. Flera Squeezebox-apparater kan kopplas ihop till ett trĂ„dlöst multiroom-system. Squeezebox Touch har riktpriset 3 500 kronor och Z623-högtalarna 1 700 kronor, men de gĂ„r att köpa för betydligt mindre Ă€n sĂ„.

Programmet Squeezebox Server mĂ„ste installeras pĂ„ datorn. Sedan styrs musiken direkt frĂ„n datorn eller frĂ„n teckenfönstret pĂ„ Squeezebox Touch med hjĂ€lp av styrpanelen eller fjĂ€rrkontrollen. Eller sĂ„ kan man ladda ned en fjĂ€rr-app till sin smartmobil – dĂ„ blir grĂ€nssnittet vĂ€ldigt likt AirPlay. Squeezebox fungerar Ă€ven med Spotify och andra tillĂ€ggstjĂ€nster direkt, utan att man behöver ha datorn inkopplad. Man mĂ„ste dock prenumerera pĂ„ tjĂ€nsterna.

Via USB-porten kan man dessutom streama musikfiler frÄn en hÄrddisk, utan att datorn behöver vara pÄslagen.

NÄgon CD-spelare finns inte och man kan inte heller streama frÄn CD-drivverket i datorn. En nödlösning Àr att anvÀnda högtalarnas minijack-ingÄng för att spela skivor.

Logitechs största högtalarsystem Z623 sÀgs lÀmna 200 watt RMS. Hur effekten Àr fördelad vet vi inte, men en gissning Àr att 100 watt driver subbasen och att de smÄ högtalarna, som Àven passar i riktigt smÄ bokhyllor, delar pÄ resten. Volymkontroll och av/pÄ-knapp sitter pÄ den högra högtalaren och all förstÀrkning Àr förlagd till subbasen.

AnvÀndning
Squeezebox grÀnssnitt Àr enkelt. Personligen föredrar jag att anvÀnda min iPhone med hjÀlp av appen Squeezebox Controller. DÄ fÄr jag full översikt över spellistor, artister och lÄtar. Spotify fungerar bÀst med spellistor som redan lagrats eftersom det Àr lite bökigt att söka efter ny musik med fjÀrrkontrollen.

Ljudet frÄn Logitech-högtalarna Àr kraftigare och större Àn frÄn Creative D5x och DSx. Subbasen kÀnns lite trögare och mindre bestÀmd, men gÄr djupare och sammantaget har högtalarna ett mer potent ljud och en helt annan upplösning lÀngre upp Àn Creative.

Man kan spela högre Àn med Philips och Sony, och med djupare bas. Men Logitechs högtalare har inte lika bra upplösning. I synnerhet Philips har bÀttre upplösning i övertonerna och Sony har bÀttre kontrast i mellanregistret dÀr röster och nÀstan alla instrument har sitt viktigaste register. Men pÄ det stora hela gillar vi Logitechs anlÀggning. Squeezebox Touch kan rekommenderas Ä det varmaste, och högtalarna ger mycket för pengarna.

Fakta & Betyg:
  • 2.1-system
  • Wi-Fi/DLNA
  • USB, webbradio, Spotify
  • 200 watt
  Pris: 5,200,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×