TEST AV Leica V-Lux 30

Exklusiv kompakt

Med en Leica V-Lux 30 fÄr man allt man kan önska sig: ett elegant fotoverktyg med allt man behöver.

Ljud & Bild tycker:
HD-video. GPS-taggning. Adobe-programvara.
Aggressiv brusdÀmpning. Bildstörningar pÄ höga ISO.

Den lilla kameran pryds inte bara av den legendariska röda Leica-loggan, den Àr fullproppad med praktiska funktioner. 16x zoom och en anvÀndbar pekskÀrm gör skötseln till en barnlek. Men det finns ett problem.

V-Lux 30 ska konkurrera med systerkameran frÄn Panasonic, Lumix TZ20, som Lecia-kameran bygger pÄ. Leica har Àndrat det kosmetiska och givit sin version ett lite bÀttre grepp, men i övrigt Àr V-Lux 30 och TZ20 samma kamera, nÀstan ner till minsta skruv. Vilket inte hade spelat nÄgon roll om det inte var för att TZ20 gÄr att köpa för under 3 000 kronor, medan V-Lux kostar 5 700.

Men den prisskillnaden Àr det ju lÀtt att tro att det inte finns nÄgon anledning att vÀlja Leica-versionen. Men det finns faktiskt tvÄ anledningar. Trots högre pris.

Detta fÄr du
Om vi bortser frÄn att Leica-kameran ser lÀckrare ut och att den röda loggan definitivt ger ett exklusivt intryck, fÄr man en ytterst kompetent kamera som kan allting som Panasonic-versionen kan. Leica har dÀremot valt att skicka med mycket bÀttre och mer anvÀndbar programvara. Panasonic sÀljer TZ20 med programmet SilkyPix, som Àr ett enkelt och bra stÀlle att ordna sina bilder pÄ datorn. Men jÀmfört med Adobe Photoshop Elements 9 och Adobe Premiere 9 Àr det som att behandla bilderna med hammare och mejsel.

Adobe-programmen (PC och Mac) för stillbilder respektive HD-video ger fotografen omfattande kreativa möjligheter som man sÀllan hittar i programvaran som ingÄr till kameror nu för tiden. Köper man Elements och Premiere 9 hos Adobe sÄ kostar de drygt tusenlappen, vilket gör att prisskillnaden blir mindre.

Man fÄr faktiskt mycket för pengarna. Utöver lysande programvara fÄr man HD-video i full 1080-kvalitet och AVCHD-format, seriefoto med 10 bilder i sekunden, pekskÀrm som styr funktioner och till och med en möjlighet att ta bilder eller vÀlja fokuspunkter med pekfingret. Kameran har inbyggd GPS-mottagare som taggar bildfilerna med geografiska data, sÄ att man kan sortera bilderna efter var nÄgonstans de togs. Manuell eller halvmanuell exponeringskontroll kombineras med intelligent automatik som fungerar utmÀrkt i de flesta fall.

Det gÄr ocksÄ att göra 3D-bilder som kan visas pÄ en 3DTV, och kreativa fotografer kan lagra sina favoritinstÀllningar i minnesbanker som de fÄr tillgÄng till pÄ funktionsratten pÄ ovansidan.

Bildkvalitet
Med zoom frÄn 24 till 384 mm ökar risken för optisk förvrÀngning och vinjettering. Men Leicas objektiv klarar sig fint. Det Àr visserligen skarpast mellan 24 och ungefÀr 200 mm nÀr blÀndaren Àr mellan 5,6 och 8, men för att vara ett kompakt objektiv med sÄ kraftfull zoom fÄr optiska prestanda betraktas som höga. Och förvrÀngningen gÄr absolut att leva med, Àven om den Àr mÀrkbar pÄ vidvinkel, dÀr Àven ljusförlust i hörnen gör sig gÀllande.

Videokvaliteten Àr mycket god i bÄde 1080i- och 720p-upplösning. Faktiskt bland det bÀsta vi har sett frÄn kompaktkameror med sÄ mycket zoom. Och naturligtvis fullt i klass med testvinnaren Panasonic TZ20 som ju V-Lux 30 bygger pÄ.

FÀrgÄtergivningen Àr jÀmnast nÀr man vÀljer fÀrginstÀllningen Naturlig i stÀllet för Standard, precis som vi har mÀrkt med Panasonics Lumix-kameror. Bilder tagna i dagsljus Àr skarpa och detaljerade, inga fÀrger sticker ut och till och med hudtoner fÄr naturliga och fina toner. Men i dÄligt ljus och höga ISO-vÀrden syns problemen med att stoppa in 14 megapixlar pÄ en mikroskopisk bildsensor. DÄ ökar brusnivÄn och bilderna blir tÀmligen grovkorniga, sÀrskilt pÄ ISO 800 och 1600, vilket ofta begrÀnsar förstoringar till maximalt A4-storlek. Annars syns kornbrus och fÀrgstörningar tydlig i kopiorna. Svartvitt ser riktigt tufft ut, dÄ syns inte fÀrgstörningar. Inomhus bör man anvÀnda den inbyggda blixten för att hÄlla nere ISO-vÀrdet och dÀrmed bruset. Utomhus Àr det inte lika kritiskt, dÄ Àr bildkvaliteten enastÄende hur man Àn gör.

Slutsats
V-Lux Àr en snabb, praktisk och vÀlutrustad kamera med lÄng zoomrÀckvidd. Trots sober design och legendarisk logga kostar Leica-kameran mer Àn de flesta andra som har liknande specifikationer, Àven om priset Àr mer fördelaktigt om man tar med programmen frÄn Adobe i berÀkningen. DÄ fÄr man mer Àn med andra kameror, och man ser vad V-Lux 30 duger till och vad man sjÀlv kan göra efter bilderna och videosnuttarna Àr tagna.

Fakta & Betyg:
  • Kompaktkamera
  • CMOS-sensor med 14 M
  • 16x zoom
  • 24–384 mm (f/3,3-5,9)
  • 1920 x 1080p-video, SD/SDHC/SDXC-minneskort
  • 3-tums pekskĂ€rm med 460 000 bildpunkter
  Pris: 5,700,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×