annons
annons

HP Scanjet G3110

Budgetskannern

Mångsidig mjukvara och imponerande specifikationer till ett lågt pris kan verka lockande men resultatet blir också därefter.

Billig Snabb Pedagogisk mjukvara
Dålig filmskanning Bökig filmmontering

Det måste sägas att HP har duktiga formgivare för det här är verkligen den snyggaste skannern i testet. Moderna rundade former med svepande linjer gör att man inte behöver skämmas för att ha den stående framme. Man har till och med lyckats fälla in de fyra knapparna i locket på ett bra sätt. Den största drar igång skanningen, de mindre skannar till PDF, skickar bilden med e-post och kopierar till en skrivare. Lösningen för att montera filmen är verkligen annorlunda. Istället för att ha lösa plastramar man lägger på glaset så sätts filmen eller diabilderna i en hållare direkt i locket. Det gör visserligen att man bara kan skanna en filmremsa eller fyra diabilder i taget, men å andra sidan slipper man hålla reda på eller ha sönder ramarna.
Programvaran är som väntat lätt att förstå sig på men det blir många flikar man måste bläddra mellan för att göra inställningar. Det är lätt hänt att man missar någon och får en misslyckad skanning. Man sakar dessutom den detaljkontroll som mer erfarna fotografer vill ha över processen. Skannerprogrammet missar dessutom ofta i beskärningen vilket leder till manuellt efterarbete.
 
Prestanda och kvalitet
Att mäta skanningshastigheten var inte lika uppenbart på denna modell eftersom mjukvaran arbetar lite annorlunda. De flesta tar först ett snabbpass för förhandsvisningen och utför sedan den riktiga när man valt allting. Scanjet verkar göra en noggrann skanning på en gång och kör sedan bildbearbetning när man är nöjd. Vår bästa uppskattning var att en A4 tog 13 sekunder i 300 dpi medan en diabild i 1200 dpi tog 30 sekunder, vilket är klart godkänt. Däremot fick man vänta på en 30 sekunders uppvärmning för dia.
Slutresultatet blev dessutom inte alls bra nog. Detaljåtergivningen är medelmåttig och färgerna urvattnade. Dessutom känns hela bilden inte riktigt i fokus vilket ger ett suddigt och blekt intryck. Den har också problem med kornighet. Detta är tydligast för film och dia medan papperskopior fungerar något bättre. Som filmskanner betraktad blir därför slutomdömet icke godkänt.

Det måste sägas att HP har duktiga formgivare för det här är verkligen den snyggaste skannern i testet. Moderna rundade former med svepande linjer gör att man inte behöver skämmas för att ha den stående framme. Man har till och med lyckats fälla in de fyra knapparna i locket på ett bra sätt. Den största drar igång skanningen, de mindre skannar till PDF, skickar bilden med e-post och kopierar till en skrivare. Lösningen för att montera filmen är verkligen annorlunda. Istället för att ha lösa plastramar man lägger på glaset så sätts filmen eller diabilderna i en hållare direkt i locket. Det gör visserligen att man bara kan skanna en filmremsa eller fyra diabilder i taget, men å andra sidan slipper man hålla reda på eller ha sönder ramarna. Programvaran är som väntat lätt att förstå sig på men det blir många flikar man måste bläddra mellan för att göra inställningar. Det är lätt hänt att man missar någon och får en misslyckad skanning. Man sakar dessutom den detaljkontroll som mer erfarna fotografer vill ha över processen. Skannerprogrammet missar dessutom ofta i beskärningen vilket leder till manuellt efterarbete.   Prestanda och kvalitet Att mäta skanningshastigheten var inte lika uppenbart på denna modell eftersom mjukvaran arbetar lite annorlunda. De flesta tar först ett snabbpass för förhandsvisningen och utför sedan den riktiga när man valt allting. Scanjet verkar göra en noggrann skanning på en gång och kör sedan bildbearbetning när man är nöjd. Vår bästa uppskattning var att en A4 tog 13 sekunder i 300 dpi medan en diabild i 1200 dpi tog 30 sekunder, vilket är klart godkänt. Däremot fick man vänta på en 30 sekunders uppvärmning för dia. Slutresultatet blev dessutom inte alls bra nog. Detaljåtergivningen är medelmåttig och färgerna urvattnade. Dessutom känns hela bilden inte riktigt i fokus vilket ger ett suddigt och blekt intryck. Den har också problem med kornighet. Detta är tydligast för film och dia medan papperskopior fungerar något bättre. Som filmskanner betraktad blir därför slutomdömet icke godkänt.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på HP Scanjet G3110
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-