TEST AV Canon EOS 600D

Amatörens dröm

Att vÀlja kamera har aldrig varit svÄrare. Samtidigt som hög bildkvalitet aldrig har varit billigare. Fast ibland kan det löna sig att betala lite extra.

Ljud & Bild tycker:
Hög upplösning. Bra skÀrpa. LÀttanvÀnd.
Ingen autofokus pÄ video. Synlig optisk förvrÀngning i kit-objektivet.

Fler och fler köper spegelreflexkameror. Och det Àr inte sÄ konstigt. Bildkvaliteten Àr fortfarande överlÀgsen kompaktkamerorna. Det enda hotet mot spegelreflexerna tycks vara de nya hybriderna utan spegel, som förvÀntas öka markant de nÀrmaste Ären.

Storleken Àr bÄde en fördel och en nackdel för spegelreflexerna. En nackdel eftersom kameran tar mer plats och kan kÀnnas klumpig att bÀra runt pÄ, i synnerhet eftersom zoomobjektiv har en förmÄga att vara ganska sÄ stora. Fördelen Àr att det finns gott om plats för hÀnderna och för knappar, rattar och framför allt en bra optisk sökare. Som Àr överlÀgsen vilken skÀrm som helst i bra belysning. Och som ger spegelreflexerna en betydande fördel i kampen om kunderna i förhÄllande till de spegellösa hybridkamerorna som oftast saknar sökare eller har LCD-sökare (som Panasonic Lumix G2 och GH2).

Tillsammans med Nikon dominerar Canon marknaden för systemkameror, och Canons billiga EOS-modeller har varit populĂ€ra alternativ pĂ„ den mer budgetvĂ€nliga Ă€nden av prisskalan Ă€nda sedan EOS 300D kom 2003. Nya EOS 600D Ă€r det senaste tillskottet och ser vid första anblicken ut precis som föregĂ„ngaren 550D – som fortfarande gĂ„r att köpa. Rent tekniskt Ă€r 600D samma kamera som 550D, med samma 18-megapixlars bildsensor och HD-video som vi testade med gott resultat för ett Ă„r sedan.

SmÄ och stora förbÀttringar
Canon har dock gjort ett par förĂ€ndringar till det bĂ€ttre. Den mest synliga Ă€r en vrid- och vĂ€ndbar, högupplöst skĂ€rm som lĂ„nats frĂ„n den mer pĂ„kostade EOS 60D. Zoomobjektivet 18–55 mm (motsvarar 28,8–88 mm i 35-mm-format) har förbĂ€ttrats med ny och mer kompakt design. Den optiska konstruktionen Ă€r dock inte förĂ€ndrad.

Funktionerna Ă€r utökade. Nu gĂ„r det till exempel att styra separata blixtar trĂ„dlöst direkt frĂ„n kameran. Canon har ocksĂ„ stoppat in fler kreativa filter som man kan utnyttja som bildeffekter, och 600D har Ă€ntligen fĂ„tt smartare val av motivprogram nĂ€r man anvĂ€nder automatiskt exponeringsprogram – mĂ€rkt med A+ i grönt pĂ„ funktionsratten pĂ„ ovansidan.

1080p HD-video
För nybörjare kan funktionsguiden som visas pÄ skÀrmen vara praktisk. DÀr berÀttas det kort om vad vald instÀllning gör, och man kan klicka sig vidare i menyerna för att göra Àndringar. Enkelt och bra. Canon har ocksÄ infört videosnuttar, dÀr man tar korta sekvenser pÄ 2, 4 eller 8 sekunder som kameran sedan sÀtter ihop till en lÀngre film utan avbrott. Denna kan sedan förses med musik om man vill, och allt görs direkt i kameran, utan datorprogram.

600D:s har inte kontinuerlig autofokus nÀr man filmar. Antingen fÄr man stÀlla in fokus innan eller sÄ fÄr man göra det manuellt. Man kan ocksÄ trycka ned utlösarknappen till hÀlften, men dÄ hör man ett surrande pÄ filmerna. Det gÄr för övrigt att zooma digitalt i full-HD-upplösning (1080), frÄn 3x till 10x zoom. Man trycker pÄ DISP-knappen pÄ ovansidan och anvÀnder knapparna pÄ baksidan för att zooma in eller ut.

AnvÀndning
Som vanligt anvÀnder man skÀrmen i Live View-lÀge nÀr man filmar. Den optiska sökaren Àr mörklagd eftersom spegeln mÄste lyftas upp nÀr sensorn spelar in. Filmerna lagras med 25 eller 24 bildramar per sekund i 1080p-upplösning eller med 50 bildramar i 720-upplösning. Precis som i 550D kan sekvenserna vara maximalt 29 minuter och 59 sekunder lÄnga.

Man ser det inte men 600D Àr pyttelite större Àn 550D överallt. Handgreppet Àr Àndrat till det bÀttre och Àr nu mer bekvÀmt för fullvuxna hÀnder. Trots storleken gör den relativt lÄga vikten kameran behÀndig, och tack vare föredömligt överskÄdlig placering av knappar och rattar tar det inte lÄngt tid att lÀra sig hitta bland alla funktioner. Den vridbara skÀrmen Àr framför allt praktisk nÀr man filmar, eftersom man kan hÄlla kameran som en videokamera, gÀrna i höfthöjd. Sensorn under sökarokularet, som stÀnger av Live-View nÀr man lyfter 550D till ökat, finns inte pÄ 600D. I stÀllet Àr den ersatt av en knapp, vilket Àr en mycket mer praktisk lösning.

Bildkvalitet
I praktiken Àr det ingen mÀrkbar skillnad i bildkvalitet mot 550D, sÄ de som har en sÄdan mÄste inte byta ut den mot en 600D. Inte heller den nya versionen av kit-zoomobjektivet utgör nÄgon vÀsentlig förbÀttring. Det enda jag kunde skymta i testbilderna var möjligtvis en förbÀttrad antireflexbehandling (coating) som dÀmpade fÀrgbrytningar pÄ ett bra sÀtt.

Likheterna med 550D – och Ă€ven den betydligt mer pĂ„kostade 60D – Ă€r pĂ„fallande. Det finns inte mycket bildstörningar att tala om. Man mĂ„ste ta sig över ISO 1600 för att kornbrus ska börja synas. Och till och med dĂ„ Ă€r bildfilerna fullt anvĂ€ndbara Ă€ven i stora förstoringar. Även om man kan se svaga fĂ€rgstörningar och lite grövre brus vid ISO 3200 Ă€r bildfilerna fullt anvĂ€ndbara till A3-utskrifter.

Vid ISO 6400 och 12800 Àr korn- och fÀrgbruset sÄ grovt att man bör hÄlla sig till mindre bildstorlekar. Fast om man Àr duktig pÄ efterbehandling gÄr det att rÀdda Àven de bildfilerna.

FÀrgÄtergivningen har inte Àndrat sig pÄtagligt sedan vÄrt test av 550D. FÀrgÄtergivningen Àr relativt neutral med standardinstÀllningarna, men JPEG-kopiorna blir lite övermÀttade med standardinstÀllningarna. Detta Àr nÄgot som mÄnga fotografer gillar, det fÄr nÀmligen bilderna att se lite extra levande ut, men det passar inte till portrÀtt eftersom hudtoner blir i rödaste laget. Som alltid rekommenderar vi att man dÀmpar fÀrgerna i instÀllningsmenyn eller vÀljer portrÀttlÀget som Àven i 600D ger finare hudtoner.

LjusmÀtningen fungerar som förvÀntat i i stort sett alla sammanhang, men den har (precis som i sÄ mÄnga digitalkameror) en liten tendens att överexponera motiv med hög kontrast. I starkt ljus kan det dÀrför vara smart att dÀmpa med exponeringskompensation pÄ exempelvis ett halvt steg.

Bildhastigheten Àr inte högre Àn 3,7 bilder per sekund, men tack vare den snabba autofokusen i bra ljus kan man fÄ skarpa bildserier. Det uppgraderade objektivet Àr inte skarpare Àn sin föregÄngare. Men inte dÄligt alls. Skarpast Àr det i centrum av bildytan pÄ stor blÀndaröppning, men skÀrpan blir bÀttre Àven i hörnen om man blÀndar ned med f/5,6 till f/8. Det gÀller egentligen alla brÀnnvidder, men tÀnk pÄ att det finns mÀrkbar tunnformig förvrÀngning och ljusförluster i hörnen (vinjettering) vid 18 mm vidvinkel.

EOS 600D Àr förhÄllandevis enkel att filma med. Förutom den praktiska vridbara skÀrmen kan man se fram emot en vÀldigt hög HD-video­­kvalitet i 1080p som Àr skarpare och mer detaljerad Àn med mÄnga HD-videokameror. Man ska akta sig för att autofokusera eftersom fokusmotorn vÀsnas en del, och Àr man allergisk mot det klassiska flimret nÀr man panorerar med 25 eller 24 bildramar/s sÄ kan man med fördel filma i 720-upplösning med 50 bildramar per sekund. DÄ försvinner flimret, men pÄ bekostnad av upplösningen. En bonus Àr dock att bildfilerna blir mindre och lÀttare att ha med att göra, sÀrskilt om man redigerar pÄ en bÀrbar dator.

Slutsats
Canon EOS 600D Ă€r en oerhört anvĂ€ndbar kamera för alla. Åtminstone de som vill ha en hög bild- och videokvalitet frĂ„n en kamera som man inte behöver vara kĂ€rnfysiker (eller yrkesfotograf) för att kunna anvĂ€nda. Även om det inte har skett nĂ„gra mĂ€rkbara framsteg i bildkvalitet sedan förra generationen (EOS 550D) hĂ„ller funktionsnivĂ„n hög klass.

600D Ă€r en av de mest avancerade amatörkamerorna vi har testat, men det betyder inte att den Ă€r komplicerad att anvĂ€nda. Och med marknadspriser som nĂ€rmar sig 7 000 kronor – med zoomobjektiv – Ă€r EOS 600D ett av de bĂ€sta köpen som finns bland spegelreflexer för under 10 000 kronor.

Fakta & Betyg:
  • Bildstorlek 5184 x 3456
  • Sensorstorlek 22,3 x 14,9 mm
  • Bildformat RAW, sRAW, JPEG
  • FĂ€rgrymd sRGB, Adobe RGBKĂ€nslighet    ISO 100–6400 (12800 möjligt)
  • Seriefoto 3,7 bilder/s (34 JPEG, 6 RAW)
  • Video 1920x1080p, 25/24 per sekund
  • Slutartid 30–1/4000 s
  • Bildstabilisator Optisk
  • Sökare Optisk 0,85x, 95 % tĂ€ckning
  • Blixt E-TTL II-blixtsko
  • Anslutning USB 2.0 Hi-Speed/HDMI-C
  • Batteri Litiumjon, 440 bilder
  • MĂ„tt 133 x 100 x 80 mm
  • Vikt 570 g utan batteri (hus)
  Pris: 9,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×