annons
annons
annons

Test av 7 designhögtalare

Både snygga och smarta

Du behöver inte ge upp stil, golvplats och i slutändan äktenskapet för att få bra ljud. De här högtalarna klarar de strängaste stilrestriktionerna.

annons

Som hifi-skribenter lever vi – åtminstone på arbetstid – i en perfekt värld där det bara handlar om att uppnå det bästa ljudet, och där småsinta åsikter om utseende, möbleringsvänlighet och pris kommer i andra hand.
Fast det är inte den verkligheten som gäller utanför tidningens spalter. Där måste det visas hänsyn, kompromissas och ingås förlikningar när intresset för bra ljud ska avnjutas i rum och ekonomi som delas med andra.
Högtalarna i det här testet skiljer sig från fördomarna genom att tillverkarna har tänkt på annat än bara ljudet. Alla sju tillhör kategorin som man skulle kunna kalla för designhögtalare.
Skönhet och bekvämlighet går hand i hand. Alla testdeltagarna är aktiva och trådlösa och de flesta av dem är utrustade med multiroom-funktioner och strömningstjänster så att man med en tryckning på mobilskärmen kan få musiken att flöda.
Men vi är fortfarande ett hifi-medium, inget livsstilsmagasin. Trots snygg design är alla högtalarna kompetenta ljudåtergivare. Flera av märkena i testet har utrustning i den allra tyngsta highend-klassen och vet vad de sysslar med.
På ett enda område måste man dock kompromissa. Den klassiska stereouppställningen med två strategiskt placerade högtalare har offrats på estetikens altare. Alla testdeltagare är ensamstående enheter som är tänkta att ställas där det ser snyggast ut. Och avståndet mellan stereokanalerna är antingen kort eller så spelas musiken i mono.

Så testade vi
De av högtalarna som utnyttjar nätverk införlivades i husets trådlösa nätverk, där de fjärrstyrdes från mobil och surfplatta. Musiken levererades i form av streamade filer från Spotify och Tidal HiFi, samt från en NAS-disk med förlustfria musikfiler.
Eftersom temat är ”designhögtalare” lades det stor vikt vid utseende och förmågan att smälta in i inredningen. Betygsättningen hade god hjälp av en panel hifi-mässiga domare (även kallade för familjen).
Slutligen räknas antalet extrafunktioner. Nätverk, Bluetooth, streamingtjänster, internetradio och inte minst multiroom-funktioner finns alla på pluslistan.
I ett sådant här test, där designen spelar lika stor roll som ljudet, och där skillnaderna i pris mellan den billigaste och den dyraste är mer än tiotusen kronor, är det svårt att utse en entydig vinnare. Ingen av högtalarna har ett dåligt ljud, och i slutändan beror valet på vilken som mest obemärkt går att ställa bland designmöblerna.

Testdeltagarna
DALI Kubik One                                          8 500 kr
B&O Play A6                                                 9 500 kr
Harman Kardon Go + Play                        3 000 kr
Electrocompaniet EC Living Tana SL-1    7 500 kr
Geneva Aerosphére Large                         8 000 kr
Teenage Engineering OD-11                     6 000 kr
B&O BeoSound 2                                        16 000 kr

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .