Proffsigt frÄn Sony

Sony menar allvar med sin kamerasatsning. 20 bilder/s Àr det grymmaste vi har skÄdat.

Du har kanske lĂ€st det förut, men vi har lĂ€nge förutspĂ„tt att Sony har ambitioner om att bli störst. PĂ„ vissa större marknader Ă€r de redan tvĂ„a bakom Canon och med nyss slĂ€ppta alpha a9 vrider de om kniven ett par varv till för spegelreflexmĂ€rkena – som redan tappar försĂ€ljning sĂ„ det ryker om det nu för tiden.

Jag minns de som ryckte pÄ axlarna nÀr Sony slÀppte sin första Sony a7. Det var en ytterst kompakt fullformatkamera med trög autofokus, lÄg bildhastighet och skrattretande kort batteritid. Men man mÄste börja nÄgonstans och med nya a9 Àr cirkeln sluten (?), för det hÀr Àr kameran som verkligen kommer att utmana Canon och Nikons sista utpost: professionell sportfotografering.

Foto: Sony
Foto: Sony

Sony a9 Ă€r den sjunde i raden och den klart snabbaste. 20 bilder i sekunden – MED autofokus – innebĂ€r att den slĂ„r Canon EOS 1DX Mark II och Nikon D5. Samtidigt som den Ă€r betydligt mindre och lĂ€ttare. Och ingenting verkar ha gĂ„tt ut över bildkvaliteten.

Rent tekniskt Àr a9 en helt grym kamera för fotografer som behöver knivskarpa actionbilder. 20 bilder/s i snabb följd upp till 241 rÄfiler (eller 362 JPEG), 693 fokuspunkter som tÀcker 93 procent av bildytan, tyst och vibrationsfri slutare ner till 1/32 000 s samt 4K-video frÄn hela bildsensorn (6K-avlÀsning) Àr bara en del av allt som gör kameran högintressant.

Foto: Sony
Foto: Sony

En stor vinklingsbar pekskÀrm Àr inte lika upphetsande, men det verkar som om Sony har pratat med riktiga proffsfotografer den hÀr gÄngen för hÀr finns en programmerbar styrplatta (joystick), större knappar, bÀttre och djupare handgrepp och en galet stor OLED-sökare med 120 fps uppdateringsfrekvens och utan blackouter nÀr man tar bildserier.

Sony har lyssnat till förnuftet och Àntligen placerat anvÀndbara funktioner pÄ ytan till vÀnster om sökaren. DÀr kan man vÀlja bildhastighet, fokuslÀge och mycket annat. Tack för det, Sony.

Foto: Sony
Foto: Sony

Kamerahuset Àr Sonys mest vÀdertÄliga hittills, med omfattande gummibussningar och tÀtningar, framför allt runt knappar och rattar.

Det har ocksÄ fÄtt tvÄ SD-kortplatser (det ena klarar USH-II-kort) och rymmer ett större batteri med högre kapacitet. Upp till 650 exponeringar per laddning ska det rÀcka till, vilket Àr en avsevÀrd förbÀttring mot exempelvis Sony a7r II.

Foto: Sony
Foto: Sony

A9 kan ocksÄ anvÀnda det nya vertikalgreppet VG-C3EM med plats för tvÄ batterier som fördubblar kapaciteten, och till a-serien kommer en multiladdare, NPA MQZ1K, som laddar fyra batterier samtidigt och kan anvÀndas som strömkÀlla.

Det kommer Àven en snabbladdare som heter BC-QZ1 och som laddar tvÄ batterier pÄ 2,5 timmar.

Foto: Sony
Foto: Sony

Det finns naturligtvis mycket mer att berĂ€tta om a9, till exempel att 4K-video hĂ€mtas frĂ„n hela bildytan dĂ€r bildsensorn med 24 megapixlar (med mekanisk bildstabilisering i 5 steg) har all elektronik pĂ„ baksidan. Inklusive buffertminne och minne, sĂ„ att kameran kan strömma full 6K-upplösning som sedan skalas om till 4K. Enligt Sony gĂ„r detta sĂ„ fort att det i stort sett eliminerar ”rolling shutter” – fenomenet som uppstĂ„r nĂ€r man panorerar snabbare Ă€n vad kameran hinner bearbeta och som orsakar gelĂ©effekten dĂ€r vertikala linjer ser helt böjda ut.

Foto: Sony
Foto: Sony

Sportfotografer kommer inte lĂ„ngt utan massor av zoom. I samma veva som a9 slĂ€pper Sony dĂ€rför telezoomen FE 100–400/f4,5–5,6 OSS GM. Den Ă€r vĂ€dertĂ€tad och vĂ€ger 1,4 kilo och Ă€r 205 mm lĂ„ng. NĂ€rgrĂ€nsen anges till 98 cm. Objektivet gĂ„r att anvĂ€nda med Sonys 1,4x- och 2x-telekonverter.

Sony a9 och telezoomen slÀpps i juni/juli och kostar 53 000 respektive 29 000 kronor.

Les ogsÄ
50 ljusstarka mm till Canon

50 ljusstarka mm till Canon

Samyang slÀpper ett ljusstarkt 50 mm/f1,2-objektiv till Canon-kameror.
FrÄn sportfoto till dokumentÀr

Joel Marklund ville portrÀttera samerna. Han packade fotovÀskan och tog de hÀr bilderna.
HÀr fÄr du 400 megapixlar

Hasselblad har gÄtt hela vÀgen med en helt galen upplösning. Och en helt galen prislapp.
Canon-skrivare med pÄfyllning

NÀr blÀcket tar slut i Canons nya skrivare kan du fylla pÄ nytt sjÀlv.
Sony lyfter pÄ förlÄten

Sonys vice VD trÀffade Ljud & Bild för en pratstund om kameror och utmaningarna som industrins stÄr inför.
Dyraste optiken vi har sett

Leicas nya portrĂ€ttobjektiv mĂ„ste vara helt fantastiskt – för maken till högt pris!
Köp och sÀlj bilder

Nu kan du ha ett eget fotogalleri med bilder frÄn Printler, som sÀljer bilder frÄn en mÀngd fotografer.
Kamera med inbyggd printer

Eller Àr det tvÀrtom? Hur som helst kan skriva ut bilder var som helst med Polaroid Pop.
Superkamera för proffs

Upp till 6,5-stegs bildstabilisator, 60 bilder/s, 6K-stillbilder och 4K-video. Lumix G9 Àr Panasonics grymmaste proffskamera.
Årets bĂ€sta kameror

BÀttre bilder med bÀttre kamera

Kamerorna har aldrig varit bÀttre Àn de Àr nu. Men det har blivit svÄrare att vÀlja ocksÄ. LÄt oss hjÀlpa dig.
Se bilderna frÄn Sonys grymmaste kamera

Sony a7r III Ă€r snabbare och skarpare – och en av de bĂ€sta systemkamerorna som finns.
Unikt retro-objektiv frÄn Leica

Du har knappast sett pÄ maken, men nu har du chansen. Leica-objektivet Thambar-M 90mm f2.2 kommer till utvalda ÄterförsÀljare.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×