DÀrför behöver vi 4K-video

Behovet av TV-apparater och projektorer med 4K-upplösning i hemmet kan alltid diskuteras. Men behovet av en 4K-videokamera Àr odiskutabelt.

NÀr det handlar om bildkvalitet fÄr vi aldrig nog. Man kan alltid fÄ bÀttre svÀrta och högdager, mindre ströljus, bÀttre synvinkel, mindre blödningar och mindre rörelsebrus. För att inte tala om mer exakta fÀrger. Men nÀr det gÀller ren och skÀr upplösning finns det en grÀns för vad ögat klarar av att uppfatta frÄn ett visst avstÄnd. Exakt var den grÀnsen gÄr nÄgonstans rÄder det delade meningar om.

LÀs ocksÄ: Test av Sony FDR-AX100E.

SjÀlv har jag en 65-tums 4K Ultra HD-skÀrm pÄ vÀggen i vardagsrummet. NÀr jag sitter fyra meter bort och tittar finns det en grÀns för hur mycket bÀttre bilden blir frÄn video i Àkta 4K-upplösning Àn frÄn vanligt Full-HD-material (1080p-upplösning).

Om jag ska jÀmföra kvaliteten mellan en video som filmats i 4K och en som filmats i 1080p gÄr jag Ànda bort till skÀrmen och stirrar pÄ de enskilda pixlarna. Inte för att skillnaderna inte syns pÄ hÄll, men de blir mer abstrakta frÄn lÀngre avstÄnd. Bilden Àr marginellt skarpare, men förbÀttringen av bildkvaliteten motiverar inte det dubbla priset (och mer Àn sÄ, Àven om 4K-skÀrmarna faktiskt har blivit billigare pÄ senare tid) om man jÀmför med en vanlig HDTV som har lika bra bild i övrigt.

DÀremot ser en gammaldags DVD-film riktigt grötig ut pÄ en 4K-panel, nÀr den skalas upp frÄn sina ynka 0,4 megapixlar (720 x 576) till 8,3 megapixlar (380 x 2160). Med andra ord: för varje Àkta pixel frÄn DVD-skivan mÄste TV:n fylla pÄ med 20 uppskalade pixlar för att fylla ut skÀrmen!

Sony-XBR55X900A3
Det finns grĂ€nser för hur mycket bĂ€ttre bilden blir med 4K Ă€n Full HD pĂ„ en 55–65-tums TV. 

Men visst, jag ska inte grĂ€la för mycket pĂ„ dem som tycker att 4K-TV handlar mycket om marknadsföring. Å andra sidan, nĂ€r du ska visa dina snygga bilder frĂ„n digitalkameran med bĂ„de 10, 12 och 20 megapixlars upplösning sĂ„ ser de mer fantastiska ut pĂ„ en skĂ€rm som har 8,3 megapixlar (4K) Ă€n pĂ„ en som har 2,1 (Full-HD 1080).

Videokameror behöver 4K
Ett omrÄde som jag dÀremot aldrig kommer att ge mig pÄ Àr att videokameror behöver högre upplösning. Och Àven om du bara har en vanlig HDTV med 1080p-upplösning sÄ Àr det guld vÀrt att föreviga filmögonblicken med en 4K Ultra HD-videokamera av riktigt hög kvalitet!

Efterproduktion
FörestÀll dig att du har filmat ett perfekt ögonblick och sedan laddar in videon i redigeringsprogrammet pÄ datorn. DÄ upptÀcker du att du gÀrna skulle vilja zooma in i filmen. Det kanske hÀnder nÄgot roligt i bakgrunden nÀr du egentligen har filmat nÄgot annat. Eller sÄ tycker du bara inte att du har zoomat in tillrÀckligt mycket pÄ motivet. Hur som helst sÄ skulle du vilja zooma in i utsnittet. Men eftersom du har filmat i vanlig Full HD sÄ gÄr det inte att göra utan att det pÄverkar upplösningen pÄ det fÀrdiga resultatet.

Hade du dÀremot filmat i 4K sÄ hade du haft mycket mer att gÄ pÄ. Du kan zooma in hela 2x och ÀndÄ har tillrÀckligt mÄnga pixlar kvar för att fylla en hel 1080p-bildruta utan att bildkvaliteten sjunker för mycket. Detta förutsÀtter visserligen att kamerans optik Àr knivskarp, men det kan vi utgÄ frÄn att den Àr om kameran Àr av tillrÀckligt hög kvalitet.

citroen_gt_race_car-4K
Om det hĂ€r var filmat med en 4K-videokamera 


citroen_gt_race_car-1080

 sĂ„ hade du kunnat zooma in sĂ„ hĂ€r mycket och Ă€ndĂ„ ha kvar 1080p-upplösning utan att förlora en enda pixel!

Övervakning
Ett annat omrĂ„de som genast borde gĂ„ över till 4K-upplösning Ă€r övervakningsteknik. Även om jag personligen inte Ă€r överförtjust i ett alltmer övervakat samhĂ€lle sĂ„ Ă€r det ingen tvekan om att det Ă€r ett omrĂ„de som tjĂ€nar pĂ„ 4K. NĂ€r man till exempel studerar en folkmassa dĂ€r nĂ„gon begĂ„r ett brott sĂ„ kan man zooma in och studera enskilda personer och se dem mycket skarpare – Ă€ven om sjĂ€lva videon studeras pĂ„ en vanlig HD-skĂ€rm. Det beror pĂ„ att hĂ€ndelsen Ă€r filmat med högre upplösning. Detsamma gĂ€ller naturligtvis Ă€ven privatpersoner som vill installera övervakningskameror hemma.

Overvåkning_4K_full
Övervakning i 4K Ă€r vettigt. Ser du mannen i bakgrunden, inramat i rött?

 

4K_vs_1080 
Skillnad pÄ 4K eller 1080p. 

Stillbilder
En annan fördel med att filma i 4K Àr att man inte behöver fundera pÄ om man ska videofilma eller ta stillbilder nÀr nÄgot hÀnder. Har du filmat i 4K kan du nÀmligen hÀmta ut perfekta stillbilder ur videoströmmen som Àr lagrad i 8,3 megapixlar. Perfekt nÀr man Àr letar efter ögonblick ute i naturen eller i andra situationer nÀr det Àr omöjligt att uppleva samma hÀndelse tvÄ gÄnger. Gör du samma sak med 1080p-filmera fÄr du bara stillbilder i 2 megapixlar, vilket i mÄnga fall inte alls Àr tillrÀckligt bra.

Foto_eller_video
Om du filmar i 4K behöver du inte lÀngre vÀlja mellan att filma och att ta stillbilder. Bilder kan hÀmtas ut direkt frÄn videon, i sÄ hög upplösning som 8,3 Mp. 

Flera pixlar Àr bÀttre
En videokamera kan egentligen inte ha för mÄnga pixlar. Jag tar gÀrna en 8K-videokamera nÀr som helst. Ja tack! DÄ har jag Ànnu mer bildinformation att jobba med! Och dÄ finns Àven pixelresurser för efterproduktion av video som ska renderas till 4K-upplösning.

Men hemvideokameror med 8K-upplösning Àr orealistiska Ànnu sÄ lÀnge. Inte minst pÄ grund av processorkraften kameran mÄste ha för att hantera 8K-video med 25 bildrutor i sekunden (för att inte tala om 50!). Men ocksÄ pÄ grund av processorkapaciteten som datorn mÄste ha för att hantera videofilerna under efterproduktionen.

4K-kamerorna blir dÀremot allt mer utbredda, och de stationÀra datorerna som gÄr att köpa nu för tiden blir allt bÀttre pÄ att hantera 4K-video sÄ lÀnge de har tillrÀckligt bra grafikkort. MedelmÄttiga laptopar, not so much. Men det blir det nog snart Àndring pÄ.

Les ogsÄ
50 ljusstarka mm till Canon

50 ljusstarka mm till Canon

Samyang slÀpper ett ljusstarkt 50 mm/f1,2-objektiv till Canon-kameror.
FrÄn sportfoto till dokumentÀr

Joel Marklund ville portrÀttera samerna. Han packade fotovÀskan och tog de hÀr bilderna.
HÀr fÄr du 400 megapixlar

Hasselblad har gÄtt hela vÀgen med en helt galen upplösning. Och en helt galen prislapp.
Canon-skrivare med pÄfyllning

NÀr blÀcket tar slut i Canons nya skrivare kan du fylla pÄ nytt sjÀlv.
Sony lyfter pÄ förlÄten

Sonys vice VD trÀffade Ljud & Bild för en pratstund om kameror och utmaningarna som industrins stÄr inför.
Dyraste optiken vi har sett

Leicas nya portrĂ€ttobjektiv mĂ„ste vara helt fantastiskt – för maken till högt pris!
Köp och sÀlj bilder

Nu kan du ha ett eget fotogalleri med bilder frÄn Printler, som sÀljer bilder frÄn en mÀngd fotografer.
Kamera med inbyggd printer

Eller Àr det tvÀrtom? Hur som helst kan skriva ut bilder var som helst med Polaroid Pop.
Superkamera för proffs

Upp till 6,5-stegs bildstabilisator, 60 bilder/s, 6K-stillbilder och 4K-video. Lumix G9 Àr Panasonics grymmaste proffskamera.
Årets bĂ€sta kameror

BÀttre bilder med bÀttre kamera

Kamerorna har aldrig varit bÀttre Àn de Àr nu. Men det har blivit svÄrare att vÀlja ocksÄ. LÄt oss hjÀlpa dig.
Se bilderna frÄn Sonys grymmaste kamera

Sony a7r III Ă€r snabbare och skarpare – och en av de bĂ€sta systemkamerorna som finns.
Unikt retro-objektiv frÄn Leica

Du har knappast sett pÄ maken, men nu har du chansen. Leica-objektivet Thambar-M 90mm f2.2 kommer till utvalda ÄterförsÀljare.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×