BĂ€ttre och dyrare GoPro

Nya actionkameran Hero6 Ă€r bĂ€ttre – och dyrare. Dessutom kommer 360-kameran Fusion och nya funktioner till drönaren Karma.

I slutet av förra veckan lanserade GoPro det nya actionflaggskeppet Hero6 Black Action, plus en 360-kamera och nya funktioner till Karma-drönaren. Vi var pÄ plats.

LÀs ocksÄ: Vi testar 3 actionkameror

GoPro Hero6 Black – actionflaggskeppet
NĂ€r förra Ă„rets Hero5 Black kom hade den ett par nya funktioner som föregĂ„ngaren Hero4 saknade – bland annat inbyggd skĂ€rm, röststyrning och vattentĂ€thet utan undervattenshus – men bildkvaliteten var identisk. De som hade hoppats pĂ„ att kameran skulle fĂ„ Ultra HD-upplösning med 50 eller 60 bilder per sekund blev besvikna.

GoPro Hero6 Black har Àntligen fÄtt högre bildkvalitet, inklusive 4K med upp till 60 bilder per sekund. Foto: GoPro
GoPro Hero6 Black har Àntligen fÄtt högre bildkvalitet, inklusive 4K med upp till 60 bilder per sekund. Foto: GoPro

 

Men nu Àr Hero6 Black hÀr och Àntligen fÄr vi vad mÄnga har velat ha: 4K Ultra HD-upplösning med upp till 60 bilder per sekund! Full HD-upplösning gÄr dessutom att filma med 240 bilder per sekund, vilket ger nya möjligheter för slowmotion-filmer. En annan nyhet Àr elektronisk bildstabilisering för 4K-video (fast inte i 50/60p). För att Ästadkomma detta har GoPro utvecklat en egen processor som heter GP1. Den pÄstÄs vara dubbelt sÄ kraftfull som föregÄngaren.

LÀs ocksÄ: Vi testar gimbals för actionkameror

Hero6 har snabbare omstÀllning frÄn mörka till ljusa omgivningar, sÄ nÀr man kommer ut i solljuset frÄn en mörk grotta brÀnner inte bilden ut i flera sekunder som med Hero5.

GoPro Hero6 Àr vattentÀt Àven utan undervattenshus, men ett universalhus ingÄr. Foto: GoPro
GoPro Hero6 Àr vattentÀt Àven utan undervattenshus, men ett universalhus ingÄr. Foto: GoPro

 

Hero6 har ocksÄ fÄtt en ny QuikStories-funktion, som enkelt och automatiskt klipper ihop filmsnuttar till en video med passande musik. Kameran anvÀnder sin sensor och artificiell intelligens för att hitta filmens höjdpunkter och sÀtter sedan ihop de bÀsta actionscenerna. Att överföra video frÄn kameran till mobiltelefonen gÄr tre gÄnger snabbare Àn tidigare, tack vare stöd för 5 GHz-överföring.

Med hjÀlp av pekskÀrmen Àr det enkelt att stÀlla in 4K 60p. Foto: Geir GrÄbein Nordby
Med hjÀlp av pekskÀrmen Àr det enkelt att stÀlla in 4K 60p. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

TyvÀrr har priset gÄtt upp med 33 procent, Hero6 har fÄtt ett riktpris pÄ 5 800 kronor. Det gÄr dock fortfarande att köpa Hero5 Black för strax under 4 000 kronor. Hero6 verkar alltsÄ inte vara en eftertrÀdare till Hero5, utan en ny topmmodell.

GoPro Hero6 Black filmar video i hög kvalitet. Vartenda ord i denna artikel syns tydligt pÄ skÀrmen. Foto: Geir GrÄbein Nordby
GoPro Hero6 Black filmar video i hög kvalitet. Vartenda ord i denna artikel syns tydligt pÄ skÀrmen. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

Ser bra ut
Vi har fÄtt in den nya kameran för test och det lilla vi har hunnit titta pÄ hittills ser bra ut. Men tÀnk pÄ att 4K-video med 50 bilder per sekund Àr en svÄr uppgift för alla grafikkort. Undertecknades GeForce GTX 780 med 3 GB videominne klarar inte av att spela upp filmerna med helt jÀmna rörelser, vare sig genom VLC eller Windows Media Player. Men bilden Àr skarp och har naturliga fÀrger som inte Àr övermÀttade, och i normalt dagsljus ser det helt klart bra ut.

Bilden Àr skarp och de neutrala, inte övermÀttade fÀrgerna Àr en bra utgÄngspunkt för efterproduktionen. Foto: Geir GrÄbein Nordby
Bilden Àr skarp och de neutrala, inte övermÀttade fÀrgerna Àr en bra utgÄngspunkt för efterproduktionen. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

Vi ser fram emot att studera den nya actionkameran nÀrmare!

360-graders video
En överraskning var att GoPro avslöjande en ny 360-kamera, Fusion. I sjÀlva verket Àr det tvÄ kameror med var sin fisheye-lins som tillsammans fÄngar upp sfÀrisk video i 5,2K-upplösning. Det motsvarar 18 megapixlar och behövs eftersom kameran spelar in en 360-graders klotformad bild och strÀcker den sÄ att den passar en fyrkantig yta. NÀr man sedan spelar upp filmen ser man ett beskuret utsnitt, med mycket lÀgre upplösning.

 360-kameran GoPro Fusion ger spÀnnande möjligheter. Foto: GoPro
360-kameran GoPro Fusion ger spÀnnande möjligheter. Foto: GoPro

 

Fusion Àr precis som Hero6 vattentÀt och kan dessutom monteras pÄ Karma-drönaren och filma virtuella verklighetsvideor frÄn luften.

Förutom att filma 360-videoklipp har Fusion en funktion som heter OverCapture. Med den kan man vÀlja ut ett rörligt utsnitt under efterproduktionen, till exempel kan man lÄta utsnittet följa en skejtare eller cyklist, och allt visas sedan som en video dÀr det verkar som om personen har en kamera som följer honom eller henne. I sjÀlva verket har kameran stÄtt pÄ samma stÀlle hela tiden, men eftersom den filmar 360 grader ger den nya möjligheter.

Som GoPros grundare Nick Woodman uttryckte det pÄ lanseringen:

– Om Fusion Ă€r gjord för att föreviga allt runtomkring dig sĂ„ Ă€r OverCapture gjord för att enbart föreviga perspektivet som du vill ha som en normal video.

Om du tycker att Hero6 har en vÀl tilltagen prislapp sÄ fÄr du lÀgga Ànnu lite mer för Fusion. FörvÀntat pris Àr 700 dollar och med tanke pÄ att Hero6 kostar 500 dollar sÄ rÀknar vi med ett pris kring 8 000 kronor nÀr Fusion dyker upp i butikerna i december.

GoPro Karma har Ă€ntligen Follow Me-funktion dĂ€r drönaren följer anvĂ€ndaren och tar ”selfie”-videor frĂ„n luften. Foto: GoPro
GoPro Karma har Ă€ntligen Follow Me-funktion dĂ€r drönaren följer anvĂ€ndaren och tar ”selfie”-videor frĂ„n luften. Foto: GoPro

 

Drönaren kan filma uppÄt
Slutligen avslöjade GoPro en del uppdateringar till drönaren Karma. För det första fĂ„r den Ă€ntligen en följa efter-funktion som gör att den kan hĂ€nga med anvĂ€ndaren och ta ”selfies” frĂ„n luften. Den kan följa efter och filma bakifrĂ„n eller lĂ„sa perspektivet framifrĂ„n eller snett framifrĂ„n, sĂ„ att den alltid filmar frĂ„n exakt samma hĂ„ll Ă€ven om anvĂ€ndaren susar ner för slalombacken eller cykelspĂ„ret! HĂ€ftigt!

Karma blir dessutom den första i sitt slag att kunna filma 30 grader uppÄt. Det betyder att den till exempel kan flyga lÄgt genom en skog och tiltas uppÄt sÄ att man kan filma trÀdtopparna.

Les ogsÄ
Vill du ha ett smart kylskÄp?

Vill du ha ett smart kylskÄp?

Första intrycken av Samsung Family Hub 3.0.
FrÄn sportfoto till dokumentÀr

Joel Marklund ville portrÀttera samerna. Han packade fotovÀskan och tog de hÀr bilderna.
HÀr fÄr du 400 megapixlar

Hasselblad har gÄtt hela vÀgen med en helt galen upplösning. Och en helt galen prislapp.
Canon-skrivare med pÄfyllning

NÀr blÀcket tar slut i Canons nya skrivare kan du fylla pÄ nytt sjÀlv.
Musen ska hÄlla sig pÄ mattan

Första spelmusen med tvÄ optiska sensorer kommer frÄn SteelSeries.
Hyper-nyheter frÄn Kingston

TrÄdlöst headset och fÀrgstrÄlande mus och tangentbord frÄn Kingstons spelavdelning.
FjÀrrstyr strömmen

D-Links smarta vÀgguttag och grendosa kopplas till hemnÀtverket och fjÀrrstyrs med mobilen.
Sony lyfter pÄ förlÄten

Sonys vice VD trÀffade Ljud & Bild för en pratstund om kameror och utmaningarna som industrins stÄr inför.
Nu kan du köpa Apples grymmaste Mac

Julklapptips

24 gnistrande julklappar

I Ă„r ska det vara hĂ„rda paket – och de ska gĂ„ pĂ„ ström.
Dyraste optiken vi har sett

Leicas nya portrĂ€ttobjektiv mĂ„ste vara helt fantastiskt – för maken till högt pris!
Köp och sÀlj bilder

Nu kan du ha ett eget fotogalleri med bilder frÄn Printler, som sÀljer bilder frÄn en mÀngd fotografer.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×