Game of Thrones, sÀsong 7

NÀst sista sÀsongen av fantasyserien Àr en uppvisning i dramatik, dÀr handlingen knyts ihop.

I sex sĂ€songer har vi följt intriger, förtal, komplotter, strider, mord och massor av sex i fantastiska Westeros – nu nĂ€rmar sig obönhörligt slutet, men en sĂ„dan avslutning vi fĂ„r bevittna!

Handlingen tÀtnar

Är det nĂ„got som kĂ€nnetecknar George R. R. Martins bokserie A Song of Ice and Fire sĂ„ Ă€r det författarens förkĂ€rlek för att (brutalt) ta livet av huvudpersonerna. Efter sex sĂ€songer av fantasyserien Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga av huvudpersonerna ”sopade av banan” nĂ€r den sjunde sĂ€songen börjar. Det betyder att sidohandlingarna blir fĂ€rre.

I stora drag fĂ„r vi följa tre huvudspĂ„r: Stark-familjen i norr, som leds av Jon Snow (Kit Harington) har Ă„terigen tagit kontroll över Winterfell, Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) planerar för hur hon ska ta JĂ€rntronen frĂ„n Lannisterna, och Cersei (Lena Headey) och Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) som desperat försöker klamra sig fast vid makten i Kings Landing – och i bakgrunden lurar den farliga döda armĂ©n.

 

Förkortad sÀsong

I flera av de senaste sĂ€songerna har vi bitvis varit missnöjda med handlingens tempo, sĂ€rskilt i den femte sĂ€songen dĂ€r vĂ€l mycket dödtid Ă€gnades Ă„t att bygga upp karaktĂ€rerna. NĂ€r sjunde sĂ€songen sparkar igĂ„ng Ă€r det tvĂ€rtom – hĂ€r gĂ„r det nĂ€stan undan lite vĂ€l fort, det ena stora slaget nĂ€stan avlöser det andra. Att alla trĂ„darna ska knytas ihop Ă€r en sak, men vi misstĂ€nker att sĂ€songen har kortats ner till sju avsnitt (mot normala tio) pĂ„ grund av de höga kostnaderna serien fĂ„tt allt eftersom. NĂ€sta (och sista) sĂ€songen ska bara ha sex avsnitt, sĂ„ vi kan nĂ€stan betrakta detta som sĂ€song sju, del I och II.

Sedan den femte sÀsongen har inte heller alla fans kunna veta nÄgon om handlingen. Författaren skriver fortfarande pÄ den sjÀtte tegelstenensboken (av sju planerade) i serien.

Kampen om JĂ€rntronen

ApropĂ„ lösa trĂ„dar sĂ„ Ă€r det vĂ€l fĂ„ serier som har serverat sin publik en sĂ„ komplex handling, med en enorm mĂ€ngd huvud- och bikaraktĂ€rer. SĂ„ mĂ„nga personer och sidohandlingar att det ibland har varit svĂ„r att behĂ„lla överblicken. Nu ska alla fĂ„ sin efterlĂ€ngtade förlösning – eller död 


Foto: HBO
Foto: HBO

Daenerys har Àgnat de senaste sÀsongerna Ät att bygga upp en enorm armé, skaffa allierade, lÄtit drakarna vÀxa sig stora, samt befria tiotusentals slavar. PÄ det sÀttet har hon ocksÄ hamnat i konflikt med the establishment och framstÄr nÀstan som en revolutionÀr befriare mer Àn ett traditionellt kungaÀmne. Hon anlÀnder till sin födelseplats, Dragonstone, dÀr planerna ska smidas för de sista striderna som ska sÀkra makten i de sju riken, med Tyrion Lannister (Peter Dinklage) som chefsstrateg.

LÀngre norrut blev oÀktingen Jon Snow utropad till King of the North i slutet av sÀsong 6. Han Àr dock inte alls intresserad av maktkampen som pÄgÄr i söder, hans fokus Àr enbart pÄ Nattkungen och hans armé av döda. Inte ens med vildingarna, ledda av Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju), kan de vinna den striden. Det krÀvs starkare doningar.

Den fantastiska sĂ€song 6 kulminerade ocksĂ„ med att Cersei (Lena Headey) skickade den enorma katedralen i Kings Landing till vĂ€ders, och utplĂ„nade samtidigt de flesta av sina fiender. Nu siter de utan barn, utan vĂ€nner och utfattiga – och mĂ„ste söka nya allianser. PĂ„ vĂ€g mot Kings Landing Ă€r ocksĂ„ Arya (Maisie Williams), för att hĂ€mnas familjen Stark och krossa Cersei en gĂ„ng för alla – och Sam (John Bradley) har gĂ„tt i kloster.

Förnyelse och utveckling

Lackmustestet för om en serie ska lyckas hÄlla intresset vid liv Àr om den har en förmÄga att förnya sig frÄn sÀsong till sÀsong. MÄnga TV-serien slutar som bleka och upprepande kopior av föregÄende sÀsonger. Med Game of Thrones har det varit tvÀrtom. Huvudhandlingen Àr naturligtvis alltid kampen om JÀrntronen, men det Àr de mÄnga intressanta karaktÀrerna, som serieskapare har gett tid att utveckla, som driver handlingen framÄt. Dessutom har serien kontinuerligt fÄtt nytt blod, vilket i sin tur skapar nya relationer och motsÀttningar.

 

Foto: HBO
Foto: HBO

Det Àr sÀllan vi delar ut sex stjÀrnor utan att ha sett hela sÀsongen, men i det hÀr fallet kÀnner vi oss sÄ sÀkra pÄ att de tre sista avsnitten kommer att hÄlla en lika hög underhÄllningsnivÄ som de fyra vi har sett. Game of Thrones Àr en tekniskt fullÀndad serie med miljöer, kostymer och rekvisita som utstrÄlar kvalitet, samtidigt som serien genomgÄende har bra skÄdespelare, vÀlsvarvad dramaturgi och vÀlskrivna (och ibland vÀldigt roliga) dialoger och överraskande vÀndningar.

Det Ă€r helt uppenbart att kostnaden per avsnitt har vĂ€xt sedan starten och nu Ă€r fulla av spektakulĂ€ra specialeffekter, men det Ă€r fortfarande den fascinerande och vĂ€lgjorda kampen mellan det goda och det onda (dĂ€r mĂ„nga av karaktĂ€rerna Ă€r nĂ„got mittemellan), intrigerna samt ett varierat och fascinerande persongalleri (karaktĂ€rer som vi Ă€lskar – och Ă€lskar att hata) som Ă€r seriens största tillgĂ„ng. Vi ser redan fram emot nĂ€sta Ă„rs explosiva avslutning!

HBO Nordic-strömningens tekniska kvalitet Àr inte tillfredsstÀllande. Ljudkvaliteten Àr absolut godkÀnd men bildkvaliteten Àr lÀgre Àn vad vi förvÀntar oss. Mycket artefakter och brus (sÀrskilt i mörka scener) förstör för serien. Alternativet Àr naturligtvis att titta pÄ C More Series HD. Recensionen bygger pÄ de första fyra avsnitten (av sju). SÀsong 7 av Game of Thrones gÄr att strömma frÄn HBO Nordic, sista avsnittet sÀnds 28 augusti.

Fakta:

Release: 17 juli 2017 Regi: Matt Shakman Med: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau Genre: Eventyr Land: USA År: 2017 LĂ€ngd: 6:25

Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×