annons

TEST:
Panasonic TX-75GX942E

Superduper-storskärm

Årets största TV från Panasonic serverar en gnistrande bildkvalitet.

Panasonic TX-75GX942E
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Panasonic är inte den enorma TV-tillverkare de en gång var, men när det gäller bildkvalitet är de fortfarande en aktör att räkna med – i allra högsta grad! Nyligen testade vi mellanklassmodellen GX800 som imponerade med en väldigt läcker bild till ett attraktivt pris. Nu är tiden kommen för kungen av LCD-skärmarna!

Även om Panasonic har flera spännande OLED-skärmar på tapeten för 2019 så är det ett sorgligt faktum att de stannar vid blygsamma 65 tum. Vill du ha en äkta storskärm från Panasonic är det därför 75-tummaren TX-75GX942 som gäller!

Rejäl filmskärm för kräsna

Faktum är att den här modellen är den största TV-skärmen du kan köpa från Panasonic i år, och detta är det ingen tvekan om när budbilschauffören knackar på dörren. Han behöver bärhjälp! Kartongen är nästan två meter bred, ungefär lika bred som lastbilen den levereras i. Även om vi har haft TV-apparater på upp till 82 tum i testrummet så är detta den största TV-kartongen vi kan komma ihåg att vi har tagit emot.

Anledningen till den överdimensionerade lådan är inte att Panasonics 75-tummare är mycket större än andra 75-tummare. Däremot är den byggd som en stridsvagn! Tung och robust, med en massiv kryssfot i förkromad metall.

Designmässigt ser Panasonic-skärmen påkostad ut, med en ram av borstad metall och en fot av spegelblank krom. Men för vår del hade den lika gärna kunnat vara mattsvart, att inte dra till sig uppmärksamhet från bilden. Själva skärmglaset är också relativt blankt, känsligt för spegelbilder och inte minst fingeravtryck. Här ligger Samsung före i sina toppmodeller med en reflexfri, supermatt yta.

Lättanvänd

Panasonic har fortfarande sitt egenutvecklade användargränssnitt (MyHomeScreen 4.0) som menysystem. Det är ett ganska så drastiskt val i dessa dagar när många konkurrenter kör Android. Men det fungerar faktiskt helt utmärkt: menysystemet är snabbt, enkelt och överskådligt och inte nämnvärt sämre än Android när det gäller användarvänlighet.

Startskärmen ger full översikt över appar och inkopplade enheter, plus direktsända TV-kanaler. Rekommenderat innehåll från Netflix och YouTube visas direkt på menyraden och det bästa är att menyerna inte täcker för programmet du tittar på – väldigt tittarvänligt. Här har faktiskt ett par av konkurrenterna en del att lära.

annons

Panasonics fjärrkontroll börjar däremot kännas lite trist. Den kan verka stor och klumpig jämfört med exempelvis Samsungs och LG:s slanka fjärrar. Å andra sidan har den stora och lättlästa knappar och är uppdaterad med en egen genväg till bland annat Netflix. Den saknar däremot mikrofon för Google Assistant och Amazon Alexa.

annons

Brett formatstöd

Panasonic är en av få TV-tillverkare som kan skryta med att vara ”formatoberoende”. TX-75GX942 stöder nämligen de viktiga videoformaten Dolby Vision och HDR10+! Både via HDMI-ingångar och inbyggda appar som Netflix och Amazon Prime.

Både Dolby Vision och HDR10+ är avancerade HDR-videoformat (High Dynamic Range) med dynamiska metadata – bildinformation som gör att kontrastförhållandet kan variera under en videosekvens. Detta ger en betydligt bättre bildupplevelse än ”statisk” HDR som hittills varit vanligast. Ännu så länge är det Dolby Vision som har det största urvalet av innehåll, men den öppna HDR10+-standarden (med bland annat Samsung, Philips och Panasonic i ryggen) växer. Genom att stödja båda formaten garanterar Panasonic framtida kompatibilitet och kan visa modernt HDR-innehåll till bästa tillgängliga kvalitet.

Foto: Panasonic

Bildkvalitet

Panasonics bästa storskärm kan skryta med en 4K LCD-panel av typen Edge LCD där lysdioderna sitter ute i kanterna, inte direkt LED-bakbelysning som vi först trodde*. Däremot är den utrustad med Panasonics ”Local Dimming Pro”, som är en programvarubaserad styrning av bakbelysningen. Den gör det möjligt att ha hög ljusstyrka på ett mindre område, samtidigt som resten av skärmen är mörkare. Detta ger bättre kontrast med alla typer av bildmaterial men är extra viktigt när man tittar på HDR.

Första intrycket är också att Panasonic GX942 ger utmärkt kontrast. Även i ett beckmörkt rum lyckas den bevara en svärta som absolut går att leva med. Men det är ändå ingen klassledande ”kontrastmästare” som vi bevittnar här. Även om GX942 har LED-belysning med viss lokal dimning så handlar det om en relativt enkel variant med ett begränsat antal enskilda zoner. Bakbelysningen går emellanåt att skymta som ”block” som varierar en smula i ljusstyrka mot en mörk bakgrund. Vi hade gärna velat ha en mer finmaskig och precis direkt LED-bakbelysning (Full Array), vilket Samsung och Sony har i sina toppmodeller. Till Panasonics försvar kostar de betydligt mer, och skillnaden är inte alltid lika framträdande.

annons

Så fort vi har vant oss vid hur bakbelysningen beter sig så finns det mycket annat att gilla med Panasonic GX942. Den allmänna bildkvaliteten är mycket, mycket bra, med skärpa och avsaknad av brus som ser otroligt bra ut på den stora skärmen. Rörelserna är också i särklass: Panasonics IFC-interpolering (Intelligent Frame Creation) ger mjuka rörelser utan att det ser konstlat ut, vilket fungerar extra bra med sport och dokumentärer. Våra testsändningar med Premier League har knappt sett bättre ut. De som vill kan själva justera graden av rörelseutjämning, och väljer man det film-puritanska ”Real Cinema” -bildläget är den helt avstängd.

Panasonic är kända för att lägga extra stor vikt vid naturliga färger och GX942 är inget undantag: där många av dagens TV-apparater har en aning överdriven, övermättad färgkaraktär trycker Panasonic till med i en nyanserad, realistisk färgåtergivning. En modern klassiker som The Revenant med Leonardo DiCaprio ser underbar ut. Hudtoner får precis rätt glöd, detaljerna i skog och natur framträder tydligt och himlen visas utan ”banding” (synliga färgschatteringar). Mycket av detta är tack vare den kraftfulla HCX Pro-videoprocessorn, som är samma som Panasonic använder i sina dyraste OLED-flaggskepp.

Ljudkvalitet

GX942 stöder Dolby Atmos-ljud. Därmed inte sagt att du får 3D-ljud med höjdeffekt direkt från TV:n, eftersom GX942 bara har vanliga stereohögtalare. Däremot får du fördelen av att kunna processa Atmos-ljud (både från anslutna HDMI-källor och från inbyggda appar) och skicka det vidare till en kompatibel soundbar-högtalare. Och en sådan vill du med största sannolikhet ha.

GX942 har ett helt okej ljud på egen hand, men inget som vi skulle vilja beskriva som ”premium”. Även om röståtergivningen är ren och klar och ljudeffekterna är tydliga så har ljudet inte speciellt mycket tryck. En bild av den här storleken och kvaliteten förtjänar helt klart att matchas med motsvarande fina ljud.

Slutsats

Panasonic TX-75GX942 har inte lika ”extrem” kontrast som ärkerivalerna Samsung (QLED Q90R) och Sony (XG95) och inte heller samma superstarka ljusintensitet. Men när det gäller den allmänna bildkvaliteten – skärpa, färger och rörelser – är detta ändå en TV som hänger med de allra bästa. När man tar med priset i beräkningen är Panasonic-skärmen därför värd en klar rekommendation.

*I en tidigare version av detta test stod det att GX942 hade direkt LED-bakbelysning. Detta visar sig vara felaktigt: GX942 har kantmonterad LED med ”Local Dimming Pro”, som är en mjukvarubaserad lokal dimning. Ljud & Bild beklagar missförståndet!

 • Storlek/typ: 75-tums 4K LED-LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: My Home Screen 4.0
 • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalljud
 • HDR: Dolby Vision HDR10+, HLG
 • Övrigt: Dolby Atmos, HCX Pro-videoprocessor
 • Webb: panasonic.se
Pris: 38000 kr
PlusPanasonic-skärmen har en gedigen, mjuk och knivskarp bild med snygg kontrast och smidiga rörelser. Brett formatstöd garanterar att du kan titta på ditt favoritinnehåll i bästa tillgängliga kvalitet.
MinusÄven om kontrasten är imponerande så saknas det en del jämfört med de grymmaste highend-skärmarna. Frontglaset är en smula känsligt för spegelbilder och fingeravtryck.
Panasonic TX-75GX942E produktsida

  Läs också

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Stortest: Samsung QLED 4K TV
  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!
  Samsung QE65Q85R

  Samsung QE65Q85R

  25 000
  Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!
  Samsung QE65Q82R

  Samsung QE65Q82R

  28 000
  Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!
  Samsung QE65Q60R

  Samsung QE65Q60R

  17 000
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
  Samsung UE65RU8005

  Samsung UE65RU8005

  16 000
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.
  Sony KD-55AG8

  Sony KD-55AG8

  19 990
  OLED med dolda talanger
  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...
  LG OLED55B9

  LG OLED55B9

  20 000
  Här börjar OLED
  LG:s billigaste OLED-modell ger fenomenal bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Den är så bra att konkurrenterna darrar på manschetten!
  Panasonic TX-65GZ2000E

  Panasonic TX-65GZ2000E

  50 000
  Här är TV:n du ska köpa om du har ett passionerat intresse för film!
  Panasonics bästa OLED-TV är gnistrande bra. En TV för de riktiga finsmakarna!
  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  15 000
  Konstutställning på väggen
  Samsungs superläckra tavel-TV The Frame är tillbaka i turboladdad QLED-version. Det har gett bildkvaliteten ett rejält lyft!
  65-tums TV

  65-tums TV

  Äkta storskärmar till mini-pris
  En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!
  LG 65UM7510

  LG 65UM7510

  13 500
  I skuggan av OLED?
  Den här storskärmen från LG är lättskött och har läcker design, men bildkvaliteten hämmas av dålig kontrast.
  Samsung UE65RU7475

  Samsung UE65RU7475

  13 000
  Bästa totalupplevelsen
  Samsungs 7475-serie har läcker design, bra skötsel och framför allt testets snyggaste bild.
  TCL 65EP685

  TCL 65EP685

  11 000
  Prispressare från TCL
  TCL erbjuder en fullspäckad LCD-TV till ett riktigt bra pris.
  Sony KD-65XG8096

  Sony KD-65XG8096

  14 000
  Bra på det mesta
  Sony XG8096 är en bra allround-TV med många viktiga funktioner som Android och HDR-video till ett rimligt pris.
  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  14 000
  Komplett paket från Philips
  I den här modellen har Philips helgarderat sig och bockat av hela utrustningslistan. Resultatet har de gett det självsäkra namnet ”The One” – helt enkelt den TV man ska ha!
  Panasonic TX-65GX800E

  Panasonic TX-65GX800E

  19 500
  Panasonics nya TV är vansinnigt prisvärd
  Panasonic GX800 imponerar med spektakulär bildkvalitet till ett pris man faktiskt kan ha råd med.