annons

Test:
Panasonic TX-75GX942E

Superduper-storskärm

Årets största TV från Panasonic serverar en gnistrande bildkvalitet.

Panasonic TX-75GX942E
annons

Panasonic är inte den enorma TV-tillverkare de en gång var, men när det gäller bildkvalitet är de fortfarande en aktör att räkna med – i allra högsta grad! Nyligen testade vi mellanklassmodellen GX800 som imponerade med en väldigt läcker bild till ett attraktivt pris. Nu är tiden kommen för kungen av LCD-skärmarna!

Även om Panasonic har flera spännande OLED-skärmar på tapeten för 2019 så är det ett sorgligt faktum att de stannar vid blygsamma 65 tum. Vill du ha en äkta storskärm från Panasonic är det därför 75-tummaren TX-75GX942 som gäller!

Rejäl filmskärm för kräsna

Faktum är att den här modellen är den största TV-skärmen du kan köpa från Panasonic i år, och detta är det ingen tvekan om när budbilschauffören knackar på dörren. Han behöver bärhjälp! Kartongen är nästan två meter bred, ungefär lika bred som lastbilen den levereras i. Även om vi har haft TV-apparater på upp till 82 tum i testrummet så är detta den största TV-kartongen vi kan komma ihåg att vi har tagit emot.

Anledningen till den överdimensionerade lådan är inte att Panasonics 75-tummare är mycket större än andra 75-tummare. Däremot är den byggd som en stridsvagn! Tung och robust, med en massiv kryssfot i förkromad metall.

Designmässigt ser Panasonic-skärmen påkostad ut, med en ram av borstad metall och en fot av spegelblank krom. Men för vår del hade den lika gärna kunnat vara mattsvart, att inte dra till sig uppmärksamhet från bilden. Själva skärmglaset är också relativt blankt, känsligt för spegelbilder och inte minst fingeravtryck. Här ligger Samsung före i sina toppmodeller med en reflexfri, supermatt yta.

Lättanvänd

Panasonic har fortfarande sitt egenutvecklade användargränssnitt (MyHomeScreen 4.0) som menysystem. Det är ett ganska så drastiskt val i dessa dagar när många konkurrenter kör Android. Men det fungerar faktiskt helt utmärkt: menysystemet är snabbt, enkelt och överskådligt och inte nämnvärt sämre än Android när det gäller användarvänlighet.

Startskärmen ger full översikt över appar och inkopplade enheter, plus direktsända TV-kanaler. Rekommenderat innehåll från Netflix och YouTube visas direkt på menyraden och det bästa är att menyerna inte täcker för programmet du tittar på – väldigt tittarvänligt. Här har faktiskt ett par av konkurrenterna en del att lära.

annons

Panasonics fjärrkontroll börjar däremot kännas lite trist. Den kan verka stor och klumpig jämfört med exempelvis Samsungs och LG:s slanka fjärrar. Å andra sidan har den stora och lättlästa knappar och är uppdaterad med en egen genväg till bland annat Netflix. Den saknar däremot mikrofon för Google Assistant och Amazon Alexa.

annons

Brett formatstöd

Panasonic är en av få TV-tillverkare som kan skryta med att vara ”formatoberoende”. TX-75GX942 stöder nämligen de viktiga videoformaten Dolby Vision och HDR10+! Både via HDMI-ingångar och inbyggda appar som Netflix och Amazon Prime.

Både Dolby Vision och HDR10+ är avancerade HDR-videoformat (High Dynamic Range) med dynamiska metadata – bildinformation som gör att kontrastförhållandet kan variera under en videosekvens. Detta ger en betydligt bättre bildupplevelse än ”statisk” HDR som hittills varit vanligast. Ännu så länge är det Dolby Vision som har det största urvalet av innehåll, men den öppna HDR10+-standarden (med bland annat Samsung, Philips och Panasonic i ryggen) växer. Genom att stödja båda formaten garanterar Panasonic framtida kompatibilitet och kan visa modernt HDR-innehåll till bästa tillgängliga kvalitet.

Foto: Panasonic

Bildkvalitet

Panasonics bästa storskärm kan skryta med en 4K LCD-panel som också har direkt LED-bakbelysning med lokal dimning. Detta ger en betydligt bättre ljusstyrning än den enklare ”Edge LED”-typen där lysdioderna sitter ute i kanterna. Bland annat går det att köra full ljusstyrka på en liten del av skärmen samtidigt som resten av skärmen kan hållas mörk. Detta ger bättre kontrast med alla sorters bildmaterial, men är extra viktigt när man tittar på HDR. Dessutom är det ett absolut MÅSTE i en skärm av den här storleken!

Första intrycket är också att Panasonic GX942 ger utmärkt kontrast. Även i ett beckmörkt rum lyckas den bevara en svärta som absolut går att leva med. Men det är ändå ingen klassledande ”kontrastmästare” som vi bevittnar här. Även om GX942 har LED-bakbelysning med lokal dimning så handlar det om en relativt enkel variant med ett begränsat antal individuella zoner. Av och till skymtar bakbelysningen som ”block” som varierar lite i ljusstyrka mot en mörk bakgrund. Vi hade velat ha en mer finmaskig och exakt bakbelysning, som Samsung och Sony har i sina toppmodeller. Till Panasonics försvar kostar de betydligt mer, och skillnaden är inte alltid lika framträdande.

annons

Så fort vi har vant oss vid hur bakbelysningen beter sig så finns det mycket annat att gilla med Panasonic GX942. Den allmänna bildkvaliteten är mycket, mycket bra, med skärpa och avsaknad av brus som ser otroligt bra ut på den stora skärmen. Rörelserna är också i särklass: Panasonics IFC-interpolering (Intelligent Frame Creation) ger mjuka rörelser utan att det ser konstlat ut, vilket fungerar extra bra med sport och dokumentärer. Våra testsändningar med Premier League har knappt sett bättre ut. De som vill kan själva justera graden av rörelseutjämning, och väljer man det film-puritanska ”Real Cinema” -bildläget är den helt avstängd.

Panasonic är kända för att lägga extra stor vikt vid naturliga färger och GX942 är inget undantag: där många av dagens TV-apparater har en aning överdriven, övermättad färgkaraktär trycker Panasonic till med i en nyanserad, realistisk färgåtergivning. En modern klassiker som The Revenant med Leonardo DiCaprio ser underbar ut. Hudtoner får precis rätt glöd, detaljerna i skog och natur framträder tydligt och himlen visas utan ”banding” (synliga färgschatteringar). Mycket av detta är tack vare den kraftfulla HCX Pro-videoprocessorn, som är samma som Panasonic använder i sina dyraste OLED-flaggskepp.

Ljudkvalitet

GX942 stöder Dolby Atmos-ljud. Därmed inte sagt att du får 3D-ljud med höjdeffekt direkt från TV:n, eftersom GX942 bara har vanliga stereohögtalare. Däremot får du fördelen av att kunna processa Atmos-ljud (både från anslutna HDMI-källor och från inbyggda appar) och skicka det vidare till en kompatibel soundbar-högtalare. Och en sådan vill du med största sannolikhet ha.

GX942 har ett helt okej ljud på egen hand, men inget som vi skulle vilja beskriva som ”premium”. Även om röståtergivningen är ren och klar och ljudeffekterna är tydliga så har ljudet inte speciellt mycket tryck. En bild av den här storleken och kvaliteten förtjänar helt klart att matchas med motsvarande fina ljud.

Slutsats

Panasonic TX-75GX942 har inte lika ”extrem” kontrast som ärkerivalerna Samsung (QLED Q90R) och Sony (XG95) och inte heller samma superstarka ljusintensitet. Men när det gäller den allmänna bildkvaliteten – skärpa, färger och rörelser – är detta ändå en TV som hänger med de allra bästa. När man tar med priset i beräkningen är Panasonic-skärmen därför värd en klar rekommendation.

Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Storlek/typ: 75-tums 4K LED-LCD
 • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: My Home Screen 4.0
 • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalljud
 • HDR: Dolby Vision HDR10+, HLG
 • Övrigt: Dolby Atmos, HCX Pro-videoprocessor
 • Webb: panasonic.se
Pris: 38000 kr
Plus Panasonic-skärmen har en gedigen, mjuk och knivskarp bild med snygg kontrast och smidiga rörelser. Brett formatstöd garanterar att du kan titta på ditt favoritinnehåll i bästa tillgängliga kvalitet.
Minus Även om kontrasten är imponerande så saknas det en del jämfört med de grymmaste highend-skärmarna. Frontglaset är en smula känsligt för spegelbilder och fingeravtryck.
Panasonic TX-75GX942E produktside
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  Smart budgetval

  Moto G har både blivit billigare och ger mer för pengarna än någonsin.

  Klassisk proffskamera

  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.

  Överraskande neutralt ljud från Beats

  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

  Googles minsta gör underverk. Ibland.

  Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  Den perfekta nybörjarförstärkaren

  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.