LG har ett brett spektrum av TV-apparater med OLED-teknik och det är ett odiskutabelt faktum att de har en fenomenal bildkvalitet. Men vad många inte vet är att skillnaden mellan de olika modellerna är förvånansvärt liten. Med undantag för flaggskeppet Z9, som kan skryta med en knivskarp 8K-upplösning, är de andra bildpanelerna – och därför bildkvaliteten – mycket snarlika.
En av förra årets favoriter är nu tillbaka i uppgraderad 2019-version: OLED55B9 tar över efter OLED B8, som vi utsåg till Årets bästa TV i sin klass.
B-serien släpps som vanligt lite senare på året än de övriga OLED-modellerna från LG, men den har redan börjat hamna på ganska aggressiva prisnivåer. Även om riktpriset är 25 000 kronor så har den börjat sjunka och kommer antagligen att fortsätta göra det. LG:s billigaste OLED är en populär ”kioskvältare” som butikskedjorna älskar att prispressa. Det här kan helt enkelt bli OLED på rea!
Design
Som vanligt har årets B9-modell ett enklare kosmetiskt utförande än de dyrare modellerna i LG-sortimentet. Basen är gjord av plast och ger inte ett samma exklusiva intryck som modellerna i metall och glas. Resten av estetiken är också relativt enkel – här finns inget krom eller blinkande lampor. Däremot är formen smal och linjerna strama precis som man förväntar sig av en OLED-skärm.
Användning och finesser
När det gäller användning är det inte heller någon stor skillnad mellan de olika LG-modellerna. B9 har senaste versionen av LG:s WebOS-menysystem (4.0), samt den senaste Magic Remote-fjärrkontrollen. När du väl har vant dig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll går det lekande lätt att bläddra runt i menyerna, och de mest använda apparna ligger lätt åtkomliga från genvägar på menyraden. Senaste nytt bland finesserna inkluderar stöd för AirPlay 2, som gör det möjligt att dela innehåll från iOS-enheter till skärmen.
B9 får klara sig med något enklare videobehandling än toppmodellerna och stöder inte heller automatisk kalibrering (CalMAN AutoCal). Bortsett från detta är funktionaliteten mycket snarlik de andra LG-modellerna.
Bildkvalitet
Som nämnts ovan finns det fler likheter än skillnader mellan OLED-modellerna. Just det här är en stark kontrast mot LCD-skärmarna, där skillnaderna kan vara ganska så våldsamma. Och en sak är säker: det krävs en tämligen häftig LCD-skärm för att matcha prestanda hos LG:s billigaste OLED-modell.
LG OLED B9 är ett perfekt exempel på vad OLED-tekniken har att erbjuda. Med extrem kontrast och närmast bottenlös svärta serverar den filmer och serier med en realism och millimeterprecision som de flesta LCD-skärmar bara kan drömma om! Det finns knappt någon enda konkurrent i den här prisklassen som kan hänga med LG-skärmens fylliga och naturtrogna färgåtergivning, som dessutom är opåverkad av betraktningsvinkeln.
Många Netflix-serier, till exempel Luke Cage och Stranger Things (säsong 3) finns i gnistrande Dolby Vision HDR-kvalitet, med utökad dynamik och färgdjup. En mängd 4K Blu-ray-titlar finns också i det kontrastrika videoformatet. LG-skärmen är som gjord för att visa den här typen av innehåll så som den förtjänar. Här är det bara att luta sig tillbaka och njuta av skärpan och djupet i bilden.
Det är främst processorkraften som skiljer B9 från de andra LG-varianterna. De dyrare C9, E9 och W9 kan skryta med värstingprocessorn Alpha 9 Series 2 på insidan, men B9 får klara sig med den något enklare Alpha 7 Series 2. Den har inte lika avancerad bildbehandling och saknar bland annat storebroderns omtalade ”AI-algoritmer” som använder maskininlärning för att analysera bildoptimeringen. Men precis som vi upplevde med förra årets B8-modell är skillnaden i praktiken inte enorm.
B9 har massor av muskel- och datorkraft för att hantera videostrapatserna. Uppskalning från lägre upplösning till 4K sker utan ansträngning och det syns påfallande lite brus och förvrängning i bilden, oavsett källa. Rörelser går inte heller att klaga på. B9 har ”TruMotion”-interpolering som betyder mycket jämna och mjuka rörelser, och lyckas dessutom bevara bildens skärpa när det går undan. OLED B9 kan skryta med mycket kort fördröjning (input lag), vi uppmätte under 14 millisekunder i spel-läge, vilket gör att den passar som gaming-monitor.
Ljudkvalitet
B9 är utrustad med relativt enkla stereohögtalare monterade i underkant. Ljudet är både klart och tydligt med distinkt röståtergivning och relativt fylligt bas- och mellanregister. Ändå ligger det nära till hands att man bör uppgradera med en separat soundbar som matchar den urstarka bilden. B9 är väl lämpad för detta eftersom den stöder viktiga ljudformat som Dolby Atmos och kan överföra högupplösta ljudsignaler till kompatibla soundbar-högtalare (via HDMI eARC). Det är alltså enkelt att få fett ljud i alla sammanhang, oavsett om det är via externa enheter som spelkonsoler eller via interna appar som Netflix.
Slutsats
B-serien från LG är definitivt ingen B-produkt. Även om OLED B9 är instegsmodellen i LG:s OLED-serie så ligger den inte långt efter de dyrare modellerna när det gäller prestanda. Bortsett från lite kosmetika och ett par bildfinesser är den allmänna tittarupplevelsen mycket snarlik, med imponerande kontrast, beckmörk svärta och en färgåtergivning som får LCD-konkurrenterna att rodna och skamset gömma sig i ett hörn!
Ljudet är inte lika banbrytande men med pengarna du sparar jämfört med de dyrare C9- och E9-modellerna så har du enkelt råd med en extern soundbar som piffar upp ljudet.
2 reaktioner på ”LG OLED55B9”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Köpte c9 för dryga 24000… magiskt snabb 🙂
omg, en halvering av priset på nästan 2 månader :O
Känns ganska rimligt prisatt nu, eller….