Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED48CX

Liten kontrastkanon

LG:s nya OLED visar att även en liten TV kan bjuda på stora upplevelser!

Av / 2020-11-01 - 06:55
LG OLED48CX
Audun Hage

LG har ett brett utbud av OLED-skärmar men de har länge varit begränsade till 55, 65 och 77 tum – plus 88 tum om vi tar med de allra senaste 8K-modellerna. Bland dessa har C-serien varit en av de mest eftertraktade, med en förnuftig balans mellan specifikationer, prestanda och pris. Därför är det ingen större överraskning att just den här serien är den första som får en 48-tumsmodell.

48-tummaren i CX-serien har mycket gemensamt med de andra modellerna, inklusive OLED65CX som vi har testat tidigare.

OLED48CX är LG:s mest kompakta OLED-skärm hittills och riktar sig särskilt till dem som vill använda den till spel eller som en ren PC-skärm. (Foto: LG)

Design

När det gäller utseendet är LG OLED48CX nästan en kopia i miniatyr av de andra modellerna i CX-serien. Den lövtunna OLED-panelen är bara 6 millimeter på det tunnaste stället. TV:n som helhet präglas dock av att elektronikdelen (anslutningar, strömförsörjning och högtalare etc.) tar mer plats. Den sticker därför ut ungefär 5 centimeter från väggen om du monterar den där. På en bänk står LG-skärmen snyggt och stabilt på den medföljande foten: den har samma utseende som på de större modellerna och är ungefär lika bred som TV:n. Vi tycker att LG kunde ha valt en smalare (kanske till och med vridbar?) fot på en liten modell som denna.

TV-OLED-48-CX-B-Gallery-Z1 large07 large04
<
>
LG-skärmen är drygt en meter (107 cm) bred, 61,8 centimeter hög och väger bara 15,9 kilo. Detta är första gången den potenta OLED-bildkvaliteten finns i ett så litet paket. (Foto: LG)

Användning och funktioner

OLED48CX levereras med den senaste versionen av LG:s operativsystem WebOS (5.0) som är baserat på fjärrkontrollen Magic Remote. Den har en muspekare som gör det enkelt att klicka sig runt i menyerna. Det grafiska användargränssnittet känns modernt, överskådligt och enkelt att använda – faktiskt snäppet bättre än Android, tycker vi.

App-utbudet är mycket bra: Förutom Netflix får du tillgång till HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och inte minst Disney+. TV:n stöder också AirPlay och Homekit, så att den kan visa innehåll från Apple iOS-enheter och vara en del av ett Homekit-styrt smarthem.

Till skillnad från Sony-rivalen är OLED48CX mer eller mindre ”skräddarsydd” för spel och moderna videokällor. Den kan skryta med stöd för HDMI 2.1 – inte bara på en utan alla fyra ingångarna! Det innebär fina inkopplingsmöjligheter: här kan du helt fritt koppla in allt från toppmoderna spelkonsoler till maxade gaming-datorer i varje ingång. På det här området ligger LG klart före Sony, som bara är utrustad med den äldre HDMI 2.0-standarden.

LG-skärmen är också fullpackad med gaming-vänliga finesser som AMD FreeSync och Nvidia G-Sync, som garanterar mjuk och klar återgivning av olika typer av datorgrafik.

Både PlayStation 5 och Xbox Series X kommer att kunna visa 4K-video med upp till 120 bilder per sekund, då är det praktiskt att ha en TV som stöder detta. LG-skärmen har dessutom en strålande kort input lag (fördröjning i ingången), som vi uppmätte till cirka 12 millisekunder.

Bildkvalitet

Detta är vårt första möte med en 48-tums OLED-TV och vi var naturligtvis nyfikna på hur den här kompakta krabaten uppför sig i praktiken! Bildupplevelsen är ungefär som förväntat från en OLED i mindre format, men bjuder också på ett par överraskningar.

 

Nära inpå: LG OLED48CX har en oerhört skarp och detaljrik bild. (Foto: Audun Hage)

Det första vi lägger märke till är naturligtvis bildskärpan. 48-tummaren har en betydligt högre pixeltäthet (PPI) än motsvarande 55- eller 65-tummare med 4K-upplösning, det ger en bild som helt enkelt ser superskarp ut! Den är kristallklar, sömlös och tättpackad med information. Här kan du sitta tät intill skärmen utan att se någon antydan till pixelstruktur, vilket gör att den passar som dator- eller gaming-monitor.

Observera att 48 tum är tämligen stort i monitor-sammanhang: du bör se till att ha ett visst avstånd (minst 1 meter) för att kunna ta in hela bilden på en gång utan att behöva flytta blicken eller vrida på huvudet …

När det gäller generell bildkvalitet har LG-skärmen alla välkända och älskade OLED-kvaliteter. Svärtan är snudd på bottenlös och förmågan att släcka och tända varje enskild liten pixel individuellt ger en oerhört kontrastrik bild. Utan behov av bakgrundsbelysning blir även ljusfördelningen betydligt jämnare än vanliga LCD-skärmar. Detta kännetecknas av det faktum att vi kan titta på skärmen snett från sidan utan att färgåtergivningen eller gråskalan påverkas. Detta är en stor fördel, oavsett om TV:n är liten eller stor, eftersom det går att ha mer flexibla placeringar och sitta på fler platser.

Precis som med andra LG-modeller föredrar vi bildinställningen ”Cinema Home” som favoritbildläge för det mesta videoinnehåll. Det här är en fin inställning som passar till det mesta genom att den har fina, neutrala färger och mjuka rörelser. Nackdelen med bio-inställningen är att den inte är särskilt ljusstark. De som tittar mycket på TV i dagsljus föredrar förmodligen standard- eller dynamisk-inställningen. Men inte heller dessa är särskilt ljusstarka, så du bör ha en möjlighet att kunna skärma av dagsljus och ha svag belysning i rummet för att få bästa möjliga bild. Då får du å andra sidan superläckra bilder av highend-klass!

Strålande gaming-skärm

Under vårt test hade vi inte tillgång till någon av de senaste spelkonsolerna Xbox Series X eller Playstation 5. Vi kunde dock kontrollera prestanda med en relativt kapabel dator som var utrustad med Nvidia GTX 1080TI-grafikkort och spel som Forza Horizon 4! OLED48CX gav ett mycket bra intryck direkt, med ett ypperlig smooth respons och ytterst kort fördröjning, vilket gör att den passar utmärkt för gaming.

Att njuta av moderna spel med OLED-teknikens kontrast och svärta är en sak, men LG-skärmen utmärker sig också med mycket bra skärpa och mjuka rörelser. Den korta fördröjningen i kombination med kapaciteten för höga bildfrekvenser (upp till 120 fps/120 Hz) gör detta till en spelmonitor med snabba reaktioner. Vi kunde också bekräfta att LG OLED48CX stöder och återger 4K-grafik med upp till 120 bilder per sekund, vilket är ganska märkbart i snabba bilspel! LG-skärmen har synligt bättre rörelseskärpa än rivalen från Sony, som får nöja sig med 60 bilder per sekund i samma upplösning. Detta är helt klart en fördel med speltitlar som stöder sådant.

I spelet ”Forza Horizon 4” kunde vi snabbt konstatera att LG-skärmens högre och variabla bildfrekvenser (upp till 120 fps) resulterade i en mjukare och skarpare spelkänsla. Så länge du har ordning på hårdvaran är det helt klart en fördel! (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Jämfört med Sonys avancerade integrerade högtalare får LG OLED48CX klara sig med ett relativt ordinärt ljudsystem. Här får du bara stereohögtalare, utan extra subwoofer på baksidan. De låter ganska tunna, tillbakadragna och tråkiga jämfört med Sonys: rösterna är ihåliga och kommer aldrig ”ut” ordentligt. Vi tippar att de flesta kommer att bli lockade att bygga ut med ett separat ljudsystem. LG-skärmen stöder HDMI eARC, så det är en smal sak att uppgradera med en Atmos-kompatibel soundbar.

Slutsats

CX-serien från LG är redan en av våra favoriter när det gäller bildkvalitet och tekniska finesser. I och med introduktionen av den nya 48-tumsvarianten blir samma prestanda tillgängliga i ett mer interiörvänligt och mindre platskrävande format. LG OLED48CX är inte dramatiskt mycket billigare än storebror i 55 tum, och i princip rekommenderar vi att satsa på den större varianten. Men för dig som har speciella preferenser, letar efter den ultimata ”gaming-monitorn” eller bara villa ha en så bra TV som möjligt på så lite plats som möjligt, är LG-skärmen en säker rekommendation!

Karakter
LG OLED48CX
High End

Ljud & Bild tycker

Gnistrande bra kontrast, suverän svärta och ytterst bra anslutningsmöjligheter gör LG:s lilleputt-OLED till ett säkert val för de som letar efter en liten men jättebra TV. OLED-skärmen är fortfarande relativt ljussvag jämfört med de bästa LCD-skärmarna. 48-tumsversionen kostar inte så mycket mindre än den större 55-tummaren.

Också i detta test:

LG OLED48CX vs Sony KD-48A9

Sony KD-48A9

Liten men tuff

Sonys minsta OLED-TV imponerar med knivskarp bildkvalitet och ett klart ljud från de inbyggda högtalarna. Kan detta vara den perfekta sovrums-TV:n?

Sony KD-48A9 ger vackra bild- och ljudupplevelser, med fin kontrast, djup svärta och jämna rörelser. Plus i kanten för starkt och tydligt ljud från de inbyggda (och osynliga) högtalarna.
Sony-skärmen är lite tjockare än de flesta OLED-skärmar. KD-48A9 saknar också ett par av HDMI 2.1-finesserna, vilket kan vara en besvikelse för gaming-entusiaster.
Läs hela testet

2 reaktioner på ”LG OLED48CX”

  1. Olle Ericsson

    Fin recension! Kommer att köpa denna inom kort, men är osäker på om Jag skall vänta till Black Friday?

    1. Tack Olle! Black Week är inte långt borta. Å andra sidan, om du vill vara säker på att säkra en OLED48CX, finns det inget att vänta på. Enligt vad vi har hört är det en blandning av hög efterfrågan och lågt utbud på 48 “-modellen. Hälsningar, Audun

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Rulla till toppen