TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST 65-tums TV

Äkta storskärmar till mini-pris

En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!

forfatter
Publicerad 2019-08-28 - 10:35
Produkter i testet
 • LG 65UM7510
 • Samsung UE65RU7475
 • TCL 65EP685
 • Sony KD-65XG8096
 • Philips ”The One” 65PUS7354/12
 • När höstmörkret faller och kvicksilvret närmar sig blå siffror så är det ännu en gång högsäsong för mys i soffan och TV-underhållning. Då blir många påminda om att deras gamla TV inte direkt är det allra hetaste. Har den kanske en väl liten skärm och låg bildkvalitet, eller är inte tillräckligt smart för att hålla jämna steg med de senaste strömningstjänsterna? Då är det självklart att en splitter ny storskärm känns lockande i vardagsrummet!

  En ny TV ska hålla i många år och bör därför uppfylla vissa krav. För det första är det ingen tvekan om att skärmstorlek är viktig för tittarupplevelsen. De som väljer 65 tum i stället för 55 ångrar sig sällan. En 65-tums TV har faktiskt 40 % större bildyta än en 55-tums, för bara ett aningen högre pris.

  Naturligtvis räcker det inte med bara en stor TV. Den måste dessutom ha bra, skarp och kontrastrik bildkvalitet: 4K-upplösning med HDR är ett måste. Dessutom ska TV:n vara enkel att använda och kunna komma åt strömningstjänster som Netflix och YouTube direkt utan att man behöver trassla med sladdar och annat krångel.

  Sådana höga krav brukar innebära priset går upp rejält, men det senaste året har det faktiskt hänt en hel del. Priset för en fullspäckad 65-tummare med alla de viktigaste funktionerna kryper allt närmare den magiska 10 000-kronorsgränsen.

  65 tum med 4K och HDR

  I det här testet har vi valt ut fem 65-tummare med LCD-teknik i prisklassen alldeles ovanför 10 000 kronor. Alla fem testdeltagarna är helt nya 2019-modeller och uppfyller de grundläggande kraven för en toppmodern TV, inklusive 4K-upplösning, stöd för High Dynamic Range-
  videokvalitet, välfungerande smart-TV (Android, etc.) och tillgång till många appar och innehållstjänster.

  Dessa prisvärda TV-modeller ger inte nödvändigtvis lika oöverträffad bildkvalitet som de tvättäkta flaggskeppsmodellerna – men de kommer förvånansvärt nära, till väldigt trevliga priser!

  Om du vill ha maximal TV-underhållning anser vi att det är 65-tumsklassen som ger mest bildkvalitet för pengarna. Men om du måste tacka nej till 65 tum på grund av utrymmesskäl eller estetiska orsaker så är det värt att påpeka att flera av de testade modellerna även finns i mindre format. Och i vissa fall även i större (75 tum)!

  Jämför priser innan du handlar

  Priserna på TV-apparater varierar starkt under höst- och vintersäsongen, och det är inte ovanligt att populära modeller sänks i pris för att locka kunder till butikerna. Därför rekommenderar vi som vanligt alltid att hänga med i prisutvecklingen med hjälp av ”prisrobotar” som Prisjakt och Pricerunner. Dessa tjänster kan också meddela dig när en viss modell dyker upp på rea. Vänta inte för länge bara, då kan du gå miste om värdefulla TV-minuter!

   

  Produkter i testet

  LG 65UM7510

  I skuggan av OLED?

  Den här storskärmen från LG är lättskött och har läcker design, men bildkvaliteten hämmas av dålig kontrast.

  LG:s TV har ett tilltalande utseende och är användarvänlig. Färgåtergivningen är bra oavsett betraktningsvinkel.
  Bilden saknar övertygande kontrast. Utbudet av appar är begränsat.

  Samsung UE65RU7475

  Bästa total­upplevelsen

  Samsungs 7475-serie har läcker design, bra skötsel och framför allt testets snyggaste bild.

  Samsung-skärmen har en välgjord design, skarp och kontrastrik bildkvalitet och klassens bästa fjärrkontroll.
  Formatstödet är inte lika bra som hos vissa av konkurrenterna, till exempel lyser Dolby Vision med sin frånvaro.

  TCL 65EP685

  Prispressare från TCL

  TCL erbjuder en fullspäckad LCD-TV till ett riktigt bra pris.

  65EP685 kryper väldigt nära den magiska 10 000-kronorsgränsen, men har fina prestanda och massor av utrustning och finesser.
  TCL-skärmen har aningen ojämna rörelser och svagare skärpa i hastiga rörelser.

  Sony KD-65XG8096

  Bra på det mesta

  Sony XG8096 är en bra allround-TV med många viktiga funktioner som Android och HDR-video till ett rimligt pris.

  Sony-skärmen har mjuka rörelser och en fin färgåtergivning ur alla vinklar.
  Kontrasten saknar lite tryck. Fjärrkontrollen känns föråldrad.

  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  Komplett paket

  I den här modellen har Philips helgarderat sig och bockat av hela utrustningslistan. Resultatet har de gett det självsäkra namnet ”The One” – helt enkelt den TV man ska ha!

  ”The One” är en välutrustad TV med Android, Ambilight-belysning och stort stöd för videoformat. Bilden och ljudet ligger också klart över genomsnittet.
  Kontrast och svärta är bara medelbra.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
  Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
  Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
  Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
  IFA-nyheter från Samsung En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.
  Följ Ljud & Bild