TV-duell: LG mot Samsung

I väntan på OLED

Både LG och Samsung släpper sina banbrytande OLED-skärmar i år. Medan vi väntar på de första testexemplaren släcker vi TV-törsten med två intressanta LED-toppmodeller!

Det råder ingen som helst tvekan om att Samsung och LG har varit de två trendsättarna inom TV de senaste åren. Från att ha varit outsiders jämfört med japanska giganter som Sony och Panasonic har båda de koreanska märkena klättrat hela vägen till toppen av försäljningsstatistiken. Nu slåss de om att få ta plats överst på TV-tronen.

Båda utnyttjar fördelarna med att ha sin egen produktion av LCD-paneler, vilket underlättar om man ska ligga steget före konkurrenterna. Samsung skaffade sig ett försprång när överrumplade hela TV-marknaden med sina trådsmala LED-baserade LCD-skärmar, som nu blivit den mest utbredda TV-tekniken.

Det handlar också om två tämligen bittra rivaler. Ett av områdena där de två märkena har hamnat på kollisionskurs är valet av 3D-teknik. Medan Samsung pushar för sina aktiva slutarglasögon satsar LG stenhårt på sina passiva, polariserande 3D-glasögon. Och båda hävdar precis lika hårdnackat att deras lösning är den bästa. Detta har resulterat i flera roliga reklamkampanjer där båda parter prisar sin egen förträfflighet och gnäller på konkurrentens brister. Nästan som en fejd mellan BMW och Audi.

I år handlar fejden om OLED och vilken teknik som är bäst. Samsung har valt ”äkta” OLED-färgdioder medan LG har vita OLED-dioder med färgfilter framför. Båda har sina för- och nackdelar om vi ska tro de båda rivalerna, men något definitivt svar får vi inte förrän de två OLED-modellerna står i vårt testrum.

Under tiden anordnar vi en duell mellan 55-tumsversionerna av Samsungs och LG:s mer folkliga LED-toppmodeller, ES8005 och LM860V. De får klara sig utan OLED-teknik men har mycket att skryta med i form av kraftfull bildbehandling, smart-funktioner och online-underhållning.

Vilken är bäst – och till vad?

Smarta TV-apparater
Både Samsungs och LG:s skärmar är utrustade med Dual Core-processorer som ökar hastigheten på smarta, interaktiva tjänster. I nästa nummer gör vi en grundlig genomgång av dessa funktioner och tittar närmare på portalerna från Panasonic, Philips, Sony och andra märken. Vem har den bästa smartportalen? Häng med i nästa nummer av Ljud & Bild!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

LG 55LM860V

Läcker TV för filmfantaster

LM860V är en trådsmal TV som flirtar med både dem som gillar design och bildkvalitet.

Bländande ljusstyrka Djup svärta Behaglig 3D-bild
Något likformiga färger Tunt ljud

Samsung UE55ES8005

Stilsäker bildskönhet

Samsungs nya toppmodell tar över stafettpinnen från en av förra årets mest populära TV-apparater. Lever ES8005 upp till alla förväntningar?

Knivskarp och detaljerad bild Mjuka rörelser Mycket bra filmläge
Viss ”clouding” (ljusfläckar)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.