TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Samsung UE55ES8005

Stilsäker bildskönhet

Samsungs nya toppmodell tar över stafettpinnen från en av förra årets mest populära TV-apparater. Lever ES8005 upp till alla förväntningar?

forfatter
Publicerad 2012-08-22 - 00:00
L&B tycker
Knivskarp och detaljerad bild Mjuka rörelser Mycket bra filmläge
Viss ”clouding” (ljusfläckar)
Specifikationer
 • 55-tums LED-TV
 • 1920 x 1080-upplösning
 • 3 HDMI, 3 USB
 • SmartHUB-portal
Riktpris: 27500Pr. 2012-08-22 Produktsida

Samsung har definitivt bidragit till att bestämma skönhetsidealet för flatskärmarna de senaste åren. Design är väldigt viktigt för Samsung, som sägs låta designavdelningen diktera utseendet på TV:n innan ingenjörerna får säga sitt. I år har det koreanska märket återigen förnyat sig och det första man lägger märke till på årets modell är den nya och bredare sockeln. Den är exklusiv för 8-serien och kan inte vridas, men TV:n är ändå så pass lätt att flytta på att vi inte upplever det som något problem. Många föredrar nog ändå att hänga TV:n på väggen, och för det ändamålet har Samsung sitt eget vajerfäste som förenklar monteringen.

Anslutningar
Kontakterna sitter på högersidan och är riktade nedåt och åt sidan så att skärmen kan hänga dikt an mot väggen. Det finns två kortplatser, varav den ena för så kallad Common Interface-modul, där du till exempel kan stoppa i ett programkort från Boxer eller Comhem. Den andra kortplatsen är reserverad för Samsungs Evolution Kit, en uppgraderingsmodul för smart-tjänster. Det går nämligen att uppgradera den här TV:n om Samsung skulle lägga till fler tjänster som kräver ny maskinvara. På insidan sitter en processor av Dual Core-typ vilket höjer hastigheten på de smarta tjänsterna.

Samsung-skärmen har inbyggt trådlöst nätverk. Man behöver alltså ingen trådlös dongel för att koppla upp sig på internet. En smula intressant är att Samsung har nöjt sig med 3 HDMI-ingångar, medan många andra har 4 eller ännu fler. 3 USB-portar är däremot rikligt.

Användning och funktioner
Till Samsungs TV ingår två fjärrkontroller. Den ena är av standardsnitt medan den andra är en mer kompakt historia med tryckkänslig panel som används för att styra TV:ns mer avancerade funktioner.

På ovansidan av ramen sitter en inbyggd kamera för videosamtal. Där sitter också rörelsesensorer som låter dig styra TV:n med hjälp av handrörelser, samt mikrofonen som tar emot röstkommandon.

Med röststyrningen kan du bland annat sätta på TV:n, ändra volym och välja kanal – eller läsa in sökord i webbläsaren. Och visst är det kul att kunna sätta på TV:n genom att ropa ”Hi TV” om du har tappat bort fjärrkontrollen.

Rörelsestyrningen är också kul, men för att TV:n ska registrera dina rörelser måste du sitta rakt framför den och max fyra meter bort. Då kan du till exempel styra muspekaren i webbläsaren med handen, och ”klicka” genom att knyta handen. Styrningen är dock väldigt känslig så det krävs lite övning för att pricka vad man vill. En annan reservation är att sensorn kräver mycket ljus i rummet för att registrera dina rörelser.

ES8005 har en hel uppsjö finesser och funktioner så därför är det viktigt med ett överskådligt och intuitivt menysystem. Samsung har en bra inställningsguide som leder dig igenom de första inställningarna, och menyerna är lätta att lära sig. Röst- och rörelsestyrningen kan däremot ta lite tid att sätta sig in i.

Bildkvalitet
Förra årets modell D8005 hade en hög bildkvalitet även om vi tyckte att det fanns utrymme för förbättringar på vissa punkter. Vi var alltså nyfikna på vilka äss Samsung har plockat ut ur rockärmen i årets nykomling.

Som vanligt möts vi av en ganska så påfallande ”Barbie-aktig” bild när vi sätter på TV:n för första gången. Bilden är överdrivet färgstark och präglas av att reglagen för färg och kontrast står på max. Vid första anblicken ser allt imponerande ut, problemet är bara att TV:n lägger på mer färg än vad som är naturligt, med resultatet att allting man tittar på – actionfilm, sport eller nyheter – ser likadant ut. Lite konstigt med tanke på att man i menysystemet väljer om TV:n ska stå i hem- eller butiksläge (där det är vanligt att TV-apparaterna strålar ikapp för att dra till sig uppmärksamhet).

Lyckligtvis har Samsung också ett bildläge för oss som föredrar mer neutrala färger. Inställningen ”Film” är faktiskt överraskande bra för att vara en LCD-skärm. I det är färgerna markant mer uthärdliga och hamnar nära D65-standarden för färgtemperatur (6500 Kelvin). Uttryckt på ett annat sätt har ES8005 en väldigt precis färgåtergivning, så länge man använder filmläget.

När de första inställningarna väl är överstökade är det hög tid att gotta sig åt bilden i praktiken. Och även med dämpade färger har Samsung-skärmen en bild med enorm wow-känsla. Spektakulära filmer som ”Inception” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen är en ren njutning att titta på. Skärpan är fenomenal, både när bilden är stilla och i rörelse. Här är det uppenbart att Samsung har skärpt till bildbehandlingen ett snäpp sedan förra årets modeller.

ES8005 har otroligt jämna rörelser utan tecken på ryckningar eller hackningar, och så gott som noll eftersläpningar vilket är imponerande. Nackdelen är att skärmen inte riktigt lyckas skilja mellan kamerarörelser och föremål som rör sig, så därför återges alla rörelser lika ”smooth”. Vi föredrog att stänga av den här funktionen när vi tittade på film.

I den här toppmodellen har Samsung en så kallad Micro Dimming-panel. Lysdioderna sitter fortfarande i kanten runt skärmen, men kan ändå styra ljusstyrkan till viss del i indelade segment av skärmen. Svärtan är definitivt godkänd för att komma från en LCD-skärm, även om den inte är riktigt i samma klass som i de bästa plasma- och bak-LED-skärmarna.

Ett problem hos Samsung och andra kant-LED-skärmar har varit så kallad ”clouding”, alltså ojämnheter i bakbelysningen som gör att mörka bilder får många ljusa fläckar. Vi ser tendenser till det även i årets modell, men det är mindre påträngande än förut. Problemet med grå ränder överst och underst i spelfilmer är också klart reducerat jämfört med fjolårsmodellen. Trots detta tappar ES8005 lite mark mot plasmaskärmarna på detta område, och den ligger dessutom ett snäpp bakom vår LED-favorit, Sony 55HX88 som har en aning mörkare frontpanel.

3D
När man tittar på 3D-film har man Samsungs aktiva 3D-glasögon som är lätta och behagliga att ha på sig för att vara aktiva. Samsung har lyckats reducera dubbelbilder (crosstalk) till en acceptabel nivå och 3D-bilden är definitivt läcker att beskåda, med ordentlig intensitet och djup tack vare LED-skärmens ljusstyrka. Ändå måste man se till att släcka lampor och ljuskällor i rummet för att undvika att glasögonen flimrar.

Ljudkvalitet
Efter flera år med tunt ljud har Samsung skärpt till ljudet en smula i sina tunna TV-apparater. ES8005 har åtminstone klara och tydliga röster, fast det märks att kraftresurserna är begränsade. Blir det för mycket ljud, till exempel i reklampauser eller actionscener, låter det också lätt ansträngt och hopklämt. Ljudet är tillräckligt bra för att vanligt TV-tittande, men till film och musik bör man överväga en separat anläggning.

Slutsats
Samsungs toppmodell UE55ES8005 är en otroligt välutrustad TV, snudd på helt komplett när det gäller funktioner och smarta finesser, och dessutom med en riktigt fin bildkvalitet. Samsung har lyckats förbättra både bilden och ljudet betydligt mot förra årets modell, 55D8005. Det räcker för att bevara Samsungs position som en av de allra bästa allround-TV-köpen som finns där ute.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

LG 55LM860V

Läcker TV för filmfantaster

LM860V är en trådsmal TV som flirtar med både dem som gillar design och bildkvalitet.

Bländande ljusstyrka Djup svärta Behaglig 3D-bild
Något likformiga färger Tunt ljud
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend