Ljus handlar inte bara om att göra det möjligt för oss att se maten som står framför oss på bordet – och läsa en bok medan vi äter. För oss skandinaver handlar det om att sätta stämning. Om mys. Det har tillverkarna av smarta ljuskällor har också fått upp ögonen för.
WiZ HDMI Sync Box är stämningsbelysning för ditt TV-tittande. Den lilla boxen lånar färger och ljus från bilden på skärmen och förvandlar det till stämningsbelysning i vardagsrummet. Och är ett bra exempel på hur smart teknik kan förbättra hur vi upplever film, sport och spel. WiZ-boxen är en ”fattigmansversion” av Philips Hues mer eller mindre snarlika, men också flera gånger dyrare, HDMI Sync Box. Som i sin tur är inspirerad av Ambilight-tekniken i Philips TV-apparater, där lysdioder på baksidan av TV:n lyser upp väggen.
Eftersom WiZ är en del av Signify, som också äger Philips Hue, kan vi gissa att de inte har behövt betala en förmögenhet för utveckling och licensiering av tekniken som tolkar HDMI-signalen.

Vad kostar det?
WiZ HDMI Sync Box kan i princip användas med de flesta smarta belysningsprodukter från WiZ. Den kan också användas helt på egen hand, eftersom den nödvändiga LED-slingan till bakgrundsbelysning av TV:n följer med i lådan. WiZ rekommenderar särskilt att man kombinerar boxen med sina Gradient Light Bars eller Gradient Floor Light.
HDMI-synkbox med LED-slinga för TV-apparater från 55 till 65 tum kostar 1 039 kronor.
Samma, fast med LED-slinga för 75–85 tum kostar 1 269 kronor.
Gradient Light Bars kostar 689 kronor för ett set.
Och Gradient Floor-lampan kostar 1039 kronor styck.
Här testar vi boxen och Gradient Light Bars.
Bara det nödvändiga
WiZ-versionen av HDMI-boxen är lite mindre än Philips Hue-versionen. Den lilla svarta plastdosan har dock vad som behövs som minimum, nämligen en HDMI-ingång (Philips Hue HDMI Sync Box har fyra) och en utgång för att skicka signalen vidare. På framsidan finns en skjutknapp för att slå på och av den.
WiZ HDMI Sync Box stöder HDMI 2.0 med signaler upp till 4K vid 60 Hz med HDR10+ och Dolby Vision. Den läser videosignalen direkt från HDMI och omvandlar den till en dynamisk ljusupplevelse. Så långt allt väl. Men här kommer vi till en inbyggd begränsning i systemet. Både för WiZ och Philips Hue. Det fungerar nämligen bara med externa videokällor. Signalen måste passera genom boxen för att kunna tolkas och översättas till stämningsbelysning.
Det är okej om det handlar om att sätta stämningen med spel på PlayStation, Xbox eller för den delen från en PC där du använder TV:n som monitor. Om du fortfarande har en DVD- eller Blu-ray-spelare går det också fint. Men om du, som de flesta gör, streamar dina filmer och serier från en app som är inbyggd i själva TV:n, är boxen inte lösningen.
Gör inte så här …
Men det är – i vissa fall – möjligt att fuska och ändå få ut en videosignal från TV:n för att driva boxen. Det kan göras via ARC/eARC HDMI-utgången, som är avsedd att överföra ljud till en hemmabioreceiver eller soundbar. Nackdelen är att ljudet inte passerar genom WiZ-boxen, så det externa ljudsystemet tystas. I så fall måste du välja mellan bra ljud eller snyggt ljus. Signifys pressavdelning betonar också att boxen inte är avsedd att användas på detta sätt, den är bara tänkt att användas med externa videokällor.
Montering och installation, WiZ HDMI Sync Box
Boxen levereras med en tredelad RGBIC LED-slinga. Det finns två varianter, för TV-apparater från 55 till 65 tum och från 75 till 85 tum. Fyra förinställda ljuseffekter – Cinematic, Vibrant, Relaxation och Rhythmic – ger användaren ett varierat urval av stämningar. Från dramatiska färgskiftningar till mer dämpade övergångar, beroende på vilken stämning och upplevelse man vill ha. Med film ger Cinematic det mest imponerande resultatet.
WiZ HDMI Sync Box kan också underhålla när TV:n är avstängd. Med hjälp av den inbyggda mikrofonen kan man systemet lyssna på musik i rummet och synkronisera ljuset därefter. Om du avnjuter din musik med musikvideor får du själv välja vad som ger den mest intressanta upplevelsen.
LED-slingan sätts fast på baksidan av TV:n. Slingan är uppdelad i tre delar och självhäftande på baksidan, så det är förhållandevis lätt att fästa den längs de två sidorna och ovansidan. Det ingår också en påse med extra självhäftande hållare för att sätta fast den ännu bättre. Det är valfritt om man börjar från vänster eller från höger eftersom man kan välja riktningen på slingan i appen.
WiZ Gradient Light Bars
Om du vill att stämningen ska sprida sig ännu längre ut i vardagsrummet än vad lysdioderna bakom skärmen når, kan HDMI-boxen synkroniseras med andra WiZ-ljuskällor. Vi fick låna ett set WiZ Gradient Light Bars, som – trogna sitt namn – är avlånga ljuskällor som kan lysa i flera färger samtidigt. Precis som LED-slingan är stavarna avsedda att lysa bakåt.

Ljusstavarna är gjorda av plast och ganska lätta – bara 550 gram sammanlagt. Båda stavarna sitter fast på en enda sladd, detsamma gör den pyttelilla fjärrkontrollen. Det känns billigt, men det är det också – två ljusstavar med flerfärgat ljus kostar faktiskt mindre än en enda färgad glödlampa från systerföretaget Philips Hue.
Stavarna uppges ha en livslängd på 15 000 timmar – eller 15 år med strax under tre timmars daglig användning. WiZ säger ingenting om ljusstyrka eller konstruktion, men stavarna har fyra ljuszoner som var och en kan lysa i en egen färg.
Det ingår fötter och monteringssatser så att stavarna kan placeras på en TV-bänk eller på baksidan av TV:n.

Knepig installation
Installationen är lika enkel som med andra smarta lampor från WiZ. Man behöver bara slå på stavarna och låta appen hitta dem. Sedan dyker de upp som en ljuskälla som kan tilldelas ett rum.
Riktigt så enkelt var det dock inte riktigt att få dem att kommunicera med HDMI Sync-boxen. Till en början, när HDMI-boxen redan var installerad, kunde stavarna inte komma åt appens virtuella underhållningsrum.
Problemet visade sig vara relaterat till gränssnittet i WiZ-appen. När TV-rummet väl är skapat måste ändringar i det, inklusive att lägga till nya ljuskällor och deras placering i rummet, nämligen göras på ett helt annat ställe i appen, under ”Library” i stället för under ”Rooms”.
Under processens gång pratade vi med en expert på Signify som lovade att den krångliga åtkomsten av TV-rummet skulle lösas i en kommande uppdatering av appen …
Ljus överallt
Att installera stämningsbelysning i hemmabion är betydligt svårare än att skruva in en smart glödlampa i en lampa. Eller för den delen att använda ”vanliga” smarta LED-slingor. Men det är definitivt värt mödan!
Visst kan man spela spel eller titta på film utan en extra ljusshow, men upplevelsen förstärks när vardagsrummet deltar i underhållningen.
LED-slingan till WiZ HDMI Sync Box ger en lika övertygande känsla som den ”riktiga” Ambilight-upplevelsen från Philips TV-apparater. Och ljusstavarna förstärker känslan ytterligare.
Möjligheten att låta ljudet styra ljuset är också strålande. Men eftersom en mycket stor andel av smarta ljuskällor från alla tillverkare redan har samma funktion är det inte alls lika banbrytande.
Förutom att följa handlingen på TV-skärmen kan ljuskällorna i TV-rummet användas ihop med andra ljuskällor från WiZ. Inklusive ingå i ett stort antal scener med stämningsbelysning – animerad eller stillastående.

Slutsats
WiZ HDMI Sync Box gör ingenting som inte har setts tidigare – till och med från samma företag. Men den gör det så billigt att alla kan vara med. Det går inte att klaga på ljuskvaliteten, och när väl installationen är klar kan man i princip glömma tekniken och bara slå på underhållningen på TV-skärmen – så följer stämningsbelysningen efter.
Användargränssnittet i appen är onödigt rörigt och skulle behöva en översyn, men med lite tur har det redan gjorts när du läser detta.
Den enda riktiga nackdelen med WiZ HDMI Sync Box är den rent systemiska bristen – att den bara kan användas med externa videokällor. Men på den punkten är det ingen skillnad mellan WiZ-boxen och den betydligt dyrare boxen från Philips Hue.
