I staden där jag växte upp hette den lokala pizzerian Etna. Den drevs av italienare och i fönstren fanns en teckning av vulkanen på Sicilien som de hade döpt stället efter. Om man ville ha en äkta, autentisk pizza med vedugnsbakad smak var det dit man skulle gå.
Witts serie pizzaugnar har också fått namnet Etna, och man måste anta att den också är uppkallad efter Europas största vulkan. Och pizzorna har i princip samma garanti. Med undantag för att pizzorna, åtminstone för denna testfamilj, hade ett något mer ojämnt utseende. Men det beror nog mer på bagarnas bristande skicklighet än på pizzaugnens kvalitet.

Avancerad pizzaugn
När vi pratar om pizzaugnar brukar vi normalt sett prata om saker som brännare, pizzastens diameter och om den drivs med gas, el (eller ved). Men i det här fallet finns de mest intressanta funktionerna utanför och under själva ugnen.
Kontrollen i pizzaugnens namn syftar på den lilla geniala 4,3 tum stora LCD-pekskärmen, där du kan övervaka ugns- och stenstemperaturen och välja program som bakar pizzorna enligt specifika traditioner.
New York-programmet är det program som har lägst temperatur, vilket beror på den amerikanska traditionen att ha en tjockare botten. Om du gillar pizza som liknar panpizza är New York-programmet det rätta valet.
I vårt hushåll är det den här typen av pizza vi föredrar, och när vi testar programmet får vi läckra, välgräddade pizzor med fluffig kant. Stenens temperatur är strax under 300 grader när vi gräddar.

Vi tar ut pizzorna när det har bildats bubblor och det finns svarta fläckar på toppen, men även om degen är genomgräddad skulle vi vilja att den var lite frasigare och ljusare brun på undersidan. Vi ser detta som en nackdel med den kompakta ugnen.
När vi byter från New York-programmet till Neapel-programmet, som är avsett för pizzor med mycket tunn botten, verkar det som om ugnen har svårt att höja temperaturen ordentligt. Stenen håller sig på cirka 300 grader och stiger bara långsamt. Vår slutsats är därför att det inte är någon fördel att byta mellan programmen.
Men ugnen kan lätt bli tillräckligt varm för att baka napolitanska pizzor. Nästa kväll bakar vi pizzor vid en stentemperatur på över 400 grader, och bottnen blir perfekt krispig. Men var uppmärksam, för pizzorna gräddas väldigt snabbt. Witt säger själva att det tar en och en halv minut, och det stämmer nog ganska bra.

Smidig rotation
Har du också sett professionella (och mindre professionella) pizzabagare sticka in pizzaspaden i ugnen och vrida på pizzan så att den gräddas jämnt?
Det är uppenbart att en vedeldad eller gaseldad pizzaugn inte bakar pizzan jämnt, eftersom värmen koncentreras där lågorna är. Det är därför uppfinningen av den roterande pizzastenen är helt genial. Inte bara för att pizzan gräddas jämnt (om man lyckas placera den i mitten av stenen – det kräver lite övning), utan också för att man faktiskt kan se hela pizzan när den roterar. Detta är en mycket uppskattad funktion, eftersom ugnsutrymmet bara är cirka 15 centimeter högt på sin högsta punkt.
Stenens diameter gör att du kan grädda pizzor på 16 tum, vilket motsvarar 40 centimeter. Klassisk pizzeria-storlek. Men om du är en oerfaren bagare är det en bra idé att börja med att grädda mindre pizzor, eftersom de kommer att vara längre bort från brännarna och inte bränns så lätt runt kanterna.

Booster under stenen
Precis som roterande pizzastenar är extra boosterbrännare också en funktion som har kommit under de senaste åren.
Idén är helt fantastisk. Med värmen från gasbrännarna koncentrerad runt ugnens kant i en U-form har vi tidigare råkat ut för pizzaugnar som brände pizzornas kanter innan degen var helt gräddad i mitten. Om inte degen är papperstunn, förstås, men det gör inte direkt uppgiften att få in och ut pizzan ur ugnen lättare för amatörbagaren.
Boosterbrännaren i Witt Etna Rotante Control är omöjlig att se, så man kan undra om den ens är påslagen. Men alla pizzor vi bakade i ugnen blev genomgräddade och reste sig fint, vilket är ett tecken på att boosterbrännaren fungerar.
Tricket är att baka jämnt, och det är här boosterbrännaren är avgörande. Vi rekommenderar alltid att välja en pizzaugn med denna extrafunktion.

Slutsats
De flesta använder sin pizzaugn främst på sommaren, men på grund av omständigheterna testade vi denna ugn under svala höstkvällar, och det hade sin egen speciella charm att baka pizzor i skymningen, när man verkligen kan känna strålningsvärmen från ugnen. Att komma in från kylan med en rykande het pizza på pizzaspaden är något som gör en lite glad.
Witt Etna Rotante Control är ett utmärkt val för en pizzaugn, både på sommaren och under resten av året, eftersom den tar hand om många av de utmaningar som icke-professionella pizzabagare står inför. Den roterande stenen och boosterbrännaren gör sitt jobb, men displayen som visar temperaturen på både stenen och ugnsutrymmet är särskilt användbar och svår att vara utan när man väl har provat den.
Programmen är till stor hjälp under processen, men som med så många andra saker av detta slag är det en fråga om temperament, förmåga och självförtroende om man föredrar att använda den manuellt eller följa programmen.
Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total år!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!



