TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Smarta hem

Gör huset klokare

Det intelligenta och smarta hemmet har varit på tapeten länge nu.

forfatter
Publicerad 2017-05-02 - 12:00
Produkter i testet
 • Tado Smart Radiator Termostat Starter Kit
 • Witti Beddi
 • Sonos Play:5
 • Logitech Harmony Elite
 • Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit
 • Philips Hue Starter Kit
 • Elgato Eve Room
 • Tills för några år sedan var begreppet dock reserverat för dyra totallösningar, med kilometervis av kablar och sofistikerad utrustning som bara kunde installeras av en certifierad tekniker.

  Detta har den tekniska utvecklingen lyckligtvis lyckats ändra på, vilket innebär att smarta hem i dag även är tillgängliga för helt vanliga människor om de köper så kallade smart home devices (smarta hem-enheter). Man måste inte längre köpa hela konceptet utan kan helt enkelt investera i en eller flera produkter och själv montera och installera dem hemma.

  Men i och med den ökade tillgängligheten har det dykt upp ett par nya problem. Förr i tiden såg teknikern till att allting fungerade, men numera är man i klorna på tillverkarna och helt beroende av att de vill fungera med varandra. Ett smart hem är ju bara riktigt smart när alla prylar pratar med varandra. Och på den punkten är det tyvärr långt kvar.

  (Foto: Tillverkare)

  Vad kan jag ha det till?

  För att bättre förstå vad ett smart hem egentligen innebär kan det vara bra med ett par exempel. Vill du spara energi och därmed pengar går det att göra genom att utrusta hemmet med en rad sammankopplade sensorer. Tanken är att när de fasta installationerna – till exempel el, vatten, värme och ljus – kan kommunicera så kan deras förbrukning också justeras efter varandra och på så sätt regleras för att fungera så energieffektivt som möjligt.

  Varför ska elementen köra för fullt när du vädrar? Och hur är det med belysningen, kom du ihåg att släcka lamporna när du gick hemifrån? Med sensorer på dörrar och fönster och vid termostaten på elementet slipper du elda för kråkorna och kan sätta på och stänga av värmen precis som du vill. Och med hjälp av GPS-signalen i din mobil kan smarta LED-glödlampor ha koll på om du är hemma och alltså släcka sig själva om du inte är det. Riktigt smart!

  Vilken sorts apparater?

  Ett smart hem består dock av mer än bara ljus och värme. Rent övergripande kan produkterna delas in i fyra huvudkategorier. Den första omfattar styrning av hemmet, inklusive hålla koll på energiförbrukningen. Intelligenta wifi-termostater styr på egen hand uppvärmningen och nätverksanslutna LED-lampor tänds och släcks av sig själva. Båda styrs främst via appar i telefonen, men det är nya och ännu smartare saker på gång. I USA är röststyrning stort och även om vi här hemma kan leka lite med Apples Siri och Homekit så ligger vi långt efter. Skälet är bland annat språkförbistring och det faktum att våra marknader är alldeles för små.

  Övervaka hemmet

  En annan produktkategori som växer sakta men säkert ”over there” är säkerhet och övervakning. Med hjälp av larm, kameror och elektroniska lås kan du hela tiden hänga med i vad som händer i och runt ditt hem, var du än befinner dig. Släpp in brevbäraren så att han kan leverera paketet du har väntat på hela dagen eller håll ett öga på barnen som kom hem tidigt från skolan. Övervakningskamerorna vet om du är hemma eller inte och skickar meddelanden om de registrerar rörelser eller till och med ser ansikten som de inte känner igen. Rena rama science fiction.

  Massor av underhållning

  Även underhållningsprodukterna passar in fint i det smarta hemmet. Praktiskt taget alla produkter med självaktning kan numera kopplas till det trådlösa nätverket och därifrån kan de styra både TV, högtalare, streaming-boxar och radioapparater. Smart-TV har funnits i flera år men det är först nu som vi börjar vi se hur praktiska de kan vara. Ringer någon dörren så visas bilden från porttelefonen på skärmen. Är det någon du vill släppa in så låser du upp dörren med fjärrkontrollen.

  Köket är också med

  Till sist har vi vitvaror och andra saker som vi brukar hitta i köket. Det har länge varit en framtidsvision att kylskåpet håller koll på bäst före-datum och själv beställer nya matvaror eller påminner dig om att göra det. Så är det inte längre. Produkterna finns i verkligheten, även om det är det är en kategori som vi inte ser så mycket av på våra breddgrader.

  Pratar inte samma språk

  Tyvärr finns det ett stort problem med smarta hem, som vi nämnde i inledningen. Även om alla produkter är anslutna till samma nätverk så betyder inte det att de nödvändigtvis kan kommunicera med varandra. Ännu så länge finns det inte någon gemensam trådlös standard och varje tillverkare har utvecklat en egen app som styr de egna produkterna. Då ryker hela idén om det riktigt smarta hemmet och användaren upplever det som rörigt. Lyckligtvis är det en ändring på gång och flera tillverkare har precis börjat öppna sina egna system för andra och arbeta tillsammans. Detta går till exempel att göra med Apples Homekit, Amazon Alexa och Google Home. Även andra märken, till exempel danska Bang & Olufsen har insett att det är dags att sluta isolera sig och de har därför öppnat dörren till sitt BeoLink-system så att du nu kan integrera alla dina enheter i en enda paketlösning. Sådant är trevligt att se.

  picture1
  <
  >
  (Foto: Tillverkare)

  Vart är vi på väg?

  Tanken med det smarta hemmet, vare sig man gillar det eller ej, är att alla enheter i hushållet kan kommunicera. Klockan kan prata med ugnen och klockradion i sovrummet kan prata med kaffekokaren i köket. Har du en högtalare som Alexa eller Google Home så kan du prata med allihop – alltså med riktiga ord. De med teknikskräck kan mycket väl börja darra på manschetten. Det handlar om att släppa taget och låta tekniken styra. Mardrömsscenariot är naturligtvis roboten HAL 9000 från 2001: En rymdodyssé. Så illa lär det knappast gå, även om tanken är intressant. Hur sårbara blir vi om hela hemmet är uppkopplat på nätet?

  Hur är det med säkerheten?

  I likhet med andra internetanslutna enheter kan det finnas en säkerhetsrisk att ge smarta hem-enheter tillgång till hemnätverket. Det säger sig självt. En hackare kan vilja komma åt elektroniska dörrlås, kameror eller larm. Ja, till och med LED-lamporna kan vara intressanta eftersom minsta spricka i säkerheten kan ge till­gång till mer. Och ja, rent tekniskt är det möjligt att hacka sig in på en säkerhetskamera eller till och med tvättmaskinen. Så kom ihåg att skydda nätverket med lösenord och se till att kontinuerligt uppdatera programvara och firmware på alla nätverksanslutna enheter. Är du extra paranoid så kan du göra en webbsökning och se om någon av dina smarta enheter finns med på svarta listan över saker som kan nås utifrån nätverket.

  På webbsidan http://iotscanner.bullguard.com, finns den så kallade Shodan-listan, som är en lista över världens alla internetuppkopplade enheter.

  Produkter i testet

  Tado Smart Radiator Termostat Starter Kit

  Låt Tado styra värmen

  Slut med att höja och sänka temperaturen på elementen, Tado klarar det själv.

  Tado har en snygg och enkel design som passar in i varje skandinaviskt hem.
  Stöder ännu så länge inte Apple Homekit och väsnas en hel del.

  Witti Beddi

  Beställ en Uber direkt från sängen

  Den här smarta klockradion kan både spela musik från Spotify och boka en taxi.

  Beddi är snygg och fungerar fint som vanlig klockradio.
  Kan ingenting utan din mobiltelefon eftersom den inte kan gå ut på nätet själv.

  Sonos Play:5

  Smart ljud till ett smart hem

  Sonos är fortfarande kungen av smart ljud i flera rum.

  Sonos är enkelt att installera och använda. Dessutom låter Play:5 otroligt bra, speciellt i stereo och ihop med en subwoofer.
  Sonos inte har inbyggt Bluetooth så du är bunden till ett slutet system.

  Logitech Harmony Elite

  En fjärr till allt

  Ibland är det skönt att bara behöva trycka på en knapp.

  Harmony Elite kan både styra din hemmabio och dina smarta hem-enheter. Kan även skötas med app för Android och iOS.
  Det tar tid att ställa in olika aktiviteter. Priset ligger i den högre änden.

  Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit

  Panasonic bjuder in till privat fest

  Panasonics säkerhetslösning är stabil men tekniskt föråldrad.

  Panasonic håller vad de lovar. Systemet är enkelt att installera och ett bra startpaket för mindre tekniskt bemedlade.
  Panasonics system är helt slutet och kan därför inte användas tillsammans med andra produkter än deras egna.

  Philips Hue Starter Kit

  Utmärkt Philips

  Vill du ha ett smart hem bör Philips Hue vara det första du investerar i.

  Philips Hue stöds av alla och kan därför styras med rösten, appar och fysiska knappar.
  Philips har erfarenheten och tar bra betalt för den. Ett komplett system kan kosta upp till flera tusen kronor.

  Elgato Eve Room

  Siri, hur varmt är det i köket?

  Eve Room håller koll på luftkvaliteten, men glömmer att dela med sig av informationen.

  Med Elgatos app får du en fin överblick över temperaturen och luftfuktigheten.
  Eve Room är inte tillräckligt smart för att skicka informationen vidare till andra enheter.

  Senaste artiklar:

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Det populära dörrlåset blir äntligen smart Inget kodlås är lika populärt som Yale Doorman. Nu kan du enkelt göra det smart med apphantering.
  WiZ radarövervakar ditt vardagsrum Med en programuppdatering får smartljustillverkaren WiZ sina Wi-Fi-lampor att fungera som rörelsesensorer!
  Prisvärd och kraftfull En självtömmande dammsugare med moppfunktion till rimligt pris – verkar som om hösten är räddad.
  Låt Bob och Joe hjälpa dig i köket Franska Daan Tech kommer att sälja sin minidiskmaskin Bob på den svenska marknaden. På IFA-mässan i Berlin visade företaget också upp den helt nya smarta miniugnen Joe.
  Smartaste kylskåpet vi sett Vad sägs om ett kylskåp som varnar dig att grönsakerna snart måste kastas?
  Massor av Smart Home-nyheter på IFA 2022 Ambilight för Gaming PC, ett smart kassaskåp och en ny möjlighet att spara pengar på strömförbrukningen var bland nyheterna när Smart Home League bjöd in till en presskonferens på årets IFA-mässa.
  Följ Ljud & Bild