Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Siemens iQ700 kondenstorktumlare

Rymlig torktumlare med smarta funktioner

Siemens har designat en torktumlare med så många funktioner att du faktiskt kan få dina kläder torkade precis som du vill

Av / 2024-05-18 - 16:32
Siemens iQ700 kondenstorktumlare
Pernille Redder

Tvättbestyren blir genast enklare när man har en torktumlare, men Siemens har utvecklat några smarta funktioner som kan göra livet ännu enklare med just den här torktumlaren. Har de lyckats? Läs vidare.

Här på L&B Home älskar vi en bra app. En app som gör en smart produkt ännu smartare och ger oss mer kontroll över våra apparater. Siemens Home Connect App lever upp till det. Den gör det till och med roligt att torka kläderna.

Men låt oss börja med grunderna. Appen måste laddas ner till telefonen och vi ser till att vi är på 2,4 GHz Wi-Fi, eftersom det är det enklaste sättet att få torktumlaren och telefonen att prata med varandra. En anslutning som upprättas med Bluetooth.

Torktumlaren kan inte slås på och av via appen, men den kan programmeras och startas när den är påslagen och luckan är stängd. Siemens har lagt till en säkerhetsfunktion som innebär att luckan måste vara stängd och fjärrstart aktiverad på maskinen innan appens funktioner kan utnyttjas.

Detta, får vi veta av en tekniker, för att förhindra att fjärrkontrollen av misstag torkar en katt som lagt sig för att vila i maskinen. Vi har ingen katt, men om vi hade det skulle vi absolut inte vilja torktumla den.

Den rymliga trumman och de många programmen gör den här torktumlaren till ett bra val. (Foto: Siemens)

Glöm programmen och skapa ditt eget

Om du är en sådan person som blir förvirrad av de många olika programmen på en torktumlare, kan vi glädja dig med att Siemens har gjort det möjligt att på ett pedagogiskt sätt designa ditt eget program i appen.

För att testa det slänger vi in sängkläder, handdukar och kökshanddukar i maskinen och i en liten meny kan vi nu välja just de tre sakerna från en checklista. Vi kan också välja hur torrt vi vill att det ska bli och får kontinuerligt veta hur våra val påverkar tiden det tar att torka. Det är så här man gör tvättandet roligt!

Men de dagar då torktumlande bara ska gå snabbt kan du naturligtvis också starta maskinen utan att använda appen. Alla program finns tillgängliga i kontrollpanelen, inklusive ett nedladdat program som kan installeras via appen. Det finns för närvarande tre program att välja mellan: duntäcken, jeans och sport.

Med appen kan du både designa och fjärrstarta ditt alldeles egna torkprogram (Skärmdumpar)

Matrecept i tumlarappen

Siemens app fungerar med alla deras produkter. Det är logiskt att ha en enda app, men det innebär också att de har lagt till den numera obligatoriska receptsamlingen som alla vitvarutillverkare verkar tro att vi konsumenter vill ha i sin app.

Vi vet inte vilken typ av konsumentundersökning alla tydligen har låtit göra, men det verkar ganska överflödigt. Särskilt när appen bara används för att ansluta en torktumlare, men även om vi hade en Siemens köksmaskin skulle vi förmodligen fortfarande inte leta upp deras app för att hitta ett recept på Anka à l’orange.

Energisnål

Den stora nackdelen med torktumlare är att de förbrukar mycket ström. Det kommer alltid att vara billigare att torka kläderna på ett klädstreck, men om du har läst så här långt är du förmodligen den typ av person som inte nöjer sig med lufttorkning.

Och glädjande nog har Siemens gjort en hel del för att minska energiförbrukningen. För det första är det naturligtvis möjligt att ställa in så att torkningen stoppas när kläderna fortfarande är lite fuktiga. Eller ”stryktorra”, som tillverkarna brukar kalla det. (Om man väljer alternativet ”Skåpstorr++” blir de faktiskt helt torra).

Läs också Rymlig tvättmaskin med många funktioner Med det egna varumärket Epoq har Elgiganten lanserat en tvättmaskin på marknaden som kan konkurrera med de stora tillverkarna.

Torktumlaren är också utrustad med en värmepump, vilket sparar energi. Det finns också en självrengörande kondensor, vilket innebär att maskinen kommer att kunna fortsätta att torka med samma effektivitet under överskådlig framtid.

Detta är dock funktioner som flera tillverkare erbjuder i flera av sina torktumlare, så de är inte det främsta skälet till att välja just den här maskinen.

Konstruktion och hantering

Både på utsidan och insidan lever Siemens torktumlare upp till våra förväntningar. Den är snyggt designad med ett vitt hölje, en svart lucka och en rund programväljare som får programmen att lysa upp i blått när man vrider på den.

Trumman är rymlig och belyst, så att du inte missar en grå strumpa där inne när du tömmer den.

Och med vatten som rinner direkt ner i avloppet finns det verkligen inget mer du kan begära när det gäller konstruktionen. Det skulle dock vara trevligt om någon uppfann ett luddfilter som rengjorde sig självt. När kommer det, Siemens?

Karakter
Siemens iQ700
Premium

Home tycker

Appen som gör att du kan skapa ditt helt egna torkprogram och starta maskinen på distans Appen har många funktioner som kan vara förvirrande och vissa är rent av överflödiga.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen