Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Jet Bot AI+

Medelmåttighet har sällan varit så dyrt

Samsung Jet Bot AI+ kostar tre gånger mer än vissa konkurrenter. Men det blir inte renare bara därför.

Av / 2022-02-02 - 08:00
Samsung Jet Bot AI+
Geir Gråbein Nordby

Med en robotdammsugare i hemmet blir det mycket lättare att hålla rent. Men är ett högre pris en garanti för ett renare hus?

Jet Bot AI+ är Samsungs mest avancerade robotdammsugare och den dyraste vi har haft äran att testa hittills. Bortsett från att moppa golvet kan den göra ungefär allt man behöver. Den lär känna rummet och hittar bättre och bättre för varje gång den dammsuger. Med hjälp av inbyggda kameror och lidar kan den 3D-skanna både rummen och föremål som är i vägen. Den ska kunna känna igen skor, strumpor, bord och stolar så att den undviker att suga upp fel saker. Den vet när den åker på en matta – och sätter igång extra sugkraft – och ska vara en mästare på att inte fastna.

Samsung JetBot AI SPREAD
Samsung Jet Bot AI+ verkar kunna göra allt. Foto: Samsung

I SmartThings-appen kan du se video som visar hur huset städas ur dammsugarens perspektiv och som en bonus kan kamerorna ombord användas för att övervaka hemmet.

I appen kan du även välja om det finns en speciell zon som ska dammsugas – eller om det i stället finns en zon som du vill att den inte ska åka i. Till exempel alldeles intill en varm kamin eller någonstans där den riskerar den att riva ner saker eller bli blöt.

Samsung JetBot AI cleaning1
Undrar du var dammsugaren är just nu? Då kan du kika på video från kameran direkt i appen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tömmer sig själv

När dammsugaren har jobbat klart återvänder den till basen, där den minsann tömmer sig själv på damm! Allt sugs in i en behållare med egen dammsugarpåse och dammsugaren laddas upp så att den är beredd på nästa arbetspass. Två-tre månader ska en påse hålla i innan den behöver bytas, du kan köpa ett paket med fem dammsugarpåsar för 200 kronor.

Dammsugaren kan styras från mobil-appen eller ställas in så att den styrs med Google-assistenten eller Alexa. Du kan också styra den även om du inte är hemma själv.

Samsung JetBot AI lifestyle2
Foto: Samsung

Samsung Jet Bot AI+ i praktiken

På papperet verkar Jet Bot AI+ vara den perfekta robotdammsugaren, om du inte också behöver en som kan tvätta golvet. Det kan den nämligen inte, då får du hellre ta en titt på Roborock S7.

I praktiken har Samsung-dammsugaren ett par egenskaper jag uppskattar. Först och främst är det kul att kunna se i appen var den är, och jag inser det praktiska i att den till exempel kan registrera rörelser i huset. Frågan är väl bara om det inte är bättre att investera i en övervakningskamera för just den biten.

Läs också Dammsuger och tvättar hela huset Den moppar och dammsuger åt dig, så att du lugnt kan skjuta upp hushållsarbetet lite till.

Det förvånar mig hur tyst dammsugaren är. Själv har jag en iRobot Roomba 980 som kostade 10 000 kronor när den var ny. Tro mig, den väsnas mycket mer!

Samsungen är bättre än Roomban på att undvika att trassla in sig i skosnören, och den försöker inte svälja barnens leksaker lika ofta. Jet Bot 90 AI+ är duktig på att köra runt föremål, stora som små, och den fastnar därför inte ofta när den ska städa runt fåtöljer med utsvängda ben som ligger som hinder på golvet. Den är bättre på att veta att den inte ska försöka sig på vissa hinder, medan Roomban oftare tuffar på lite som den vill.

Samsung JetBot AI stuck
Det är inte ovanligt att Jet Bot AI+ fastnar under mattan. Foto: Geir Gråbein Nordby

Klarar inte tjocka mattor

Bruksanvisningen varnar för att Jet Bot AI+ inte kan köra över mattor som tjockare än 2 cm. Och det måste vara okej, för det är faktiskt väldigt tjockt. Men sanningen är att den inte heller är någon direkt succé på min vardagsrumsmatta som är strax över 1 cm tjock.

Dammsugaren har en kant framtill, ett slags spoiler, som ofta hamnar under mattkanten. Resultatet blir att hela dammsugaren försvinner in under mattan, och roterar frenetiskt fram och tillbaka där under. Den kommer ut och försöker igen. Med samma resultat.

Alltså måste jag markera vardagsrumsmattan som en ”no-go zone”, alltså ett ställe som det inte är tillåtet att dammsuga. Problemet är att den då ganska ofta villar bort sig under soffan bredvid mattan och har svårt att hitta ut.

https://youtu.be/-AWfAHqqlYI

Svårt att få bort hårstrån

Ett annat problem som dammsugaren har är att hårstrån som fastnar runt ”valsarna” är extremt trixiga att få loss. Det gäller även hår från den tjocka ullmattan, de gånger dammsugaren faktiskt kommer upp på den.

På Roomba-dammsugaren kan man bara ta lossa valsarna på undersidan och enkelt dra av hårbollar som har fastnat längs kanterna, men på Samsungen man plocka fram nål och sax för att få det fixat. Det finns nämligen en lite skåra på varje sida av valsarna, som fungerar som rullar som hårstråna rullas upp på. Varken jag eller hustrun kom på något bättre sätt än att försöka pilla loss hårstråna med en nål.

Samsung JetBot AI cleaning2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Bara halvrent

Men det största problemet är att dammsugaren har svårt att få det riktigt rent. Efter avslutat arbetspass har den lämnat damm och smuts efter sig på en hel del ställen som borde vara enkla att rengöra. Vi hittar brödsmulor i köket, där det inte har funnits några hinder, och i hela huset är det hyfsat rent, men inte särskilt imponerande. Den gissar sällan rätt på föremål heller, så man måste gå in i appen och döpa om vad den stött på. Utan att jag riktigt vet vad det ska vara bra för.

Som jämförelse städar Roomba 980 mycket bättre, det gäller bara att vara lite extra försiktig och plocka undan de värsta hindren som den kan fastna i.

Ovan nämnda Roborock S7 städar också betydligt mer rent än Samsungen, för nästan bara en tredjedel av priset. Då blir man inte helt klok på prislappen på Samsungs toppmodell.

Samsung JetBot AI SPREAD2
Laddstationen har en inbyggd dammsugarpåse och suger ut skräpet ur Jet Bot AI+ varje gång. Foto: Samsung

Slutsats

På papperet verkar Samsung Jet Bot AI+ vara den perfekta dammsugaren. Med kameror och lidar hela vägen runt kan den 3D-skanna huset och föremål, den kan till och med videoövervaka området kring den och upptäcka rörelser. Den tömmer sig själv så att den kan köra många omgångar utan att man manuellt behöver tömma dammsugaren mellan varje gång. Och den är väldigt tyst.

Dammsugarens största problem är att den inte gör riktigt rent. Det finns helt enkelt för mycket skräp kvar på golvet efter arbetspasset. Och när den dessutom inte lyckas forcera ens en medeltjock matta utan att försvinna in under den och trassla in sig, så måste slutsatsen bli att man får för lite för pengarna.

Karakter
Samsung Jet Bot AI+
High End

Home tycker

Fullproppad med funktioner, tömmer sig själv, tyst. Blir bara halvrent, hårstrån fastnar rejält, gräver sig in under tjocka mattor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen