Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: LG Styler S3MFC

Spara på tvätten och kemtvättsräkningar

LG Styler ger dina kläder nytt liv och kan till och med bespara dig en vända till kemtvätten.

Skrivet av / 2023-12-13 - 08:31
LG Styler S3MFC
Pernille Redder

”Kan det här skåpet ersätta ett strykjärn?” frågade jag förhoppningsfullt LG-konsulten som hade åkt tvärs över landet för att se till att jag fick en bra start när jag testade stylern, som skåpet heter. Jag är inget stort fan av mitt strykjärn.

”Nej. Det är ett komplement”, svarade han, men skyndade sig att tillägga att stylern kan göra väldigt mycket annat. Själv hade han den i hallen och i hans familj använde de den till allt från blöta skor till mysfilten som hans fru gärna värmde upp i skåpet innan hon svepte in sig i den på soffan. Det sista lät verkligen mysigt.

Och faktum är att stylern har ett speciellt filtuppvärmningsprogram.

Men låt oss först reda ut vilken sorts produkt den här recensionen egentligen handlar om. LG:s styler är lika stor som en smal garderob med en rökfärgad spegeldörr som döljer en nästan osynlig kontrollpanel. Det är en ganska elegant lösning.

På insidan av dörren finns en byxpress och på en stång inne i skåpet hänger två galgar. (En tredje kan köpas till.) Det finns också en hylla. Kapaciteten är med andra ord ganska begränsad. När skåpet sätts på fylls det med ånga och stången med galgar rör sig fram och tillbaka, vilket ska ”skaka” ur skrynklorna ur kläderna.

I botten finns två vattentankar, en för påfyllning av vatten och en som samlar upp vatten från skåpet. Det verkar lite fånigt att ha två tankar, men så är det.

Ett litet ark med diskret doft placeras i en hållare längst ner i skåpet, och det är därifrån kläderna får sin fräscha, rena doft.

Din hemstickade favorittröja fräschas upp och kommer ut ur stylern med en diskret doft. (Foto: Pernille Redder)

Många specialprogram

Stylern är utrustad med ett antal basprogram som kan fräscha upp kläderna med ånga och doft eller helt enkelt torka dem. Men dessutom finns det specialprogram som behöver laddas ner.

Till exempel finns det ett särskilt program för sterilisering av dockor, vilket får mig att tänka på de dockor jag hade som barn och som absolut aldrig steriliserades. Det var en annan tid.

Numera kan föräldrar som äger en LG Styler, enligt tillverkarens webbplats, avlägsna 99,9 procent av alla bakterier och allergener från sina barns leksaker, till exempel dockor. Stylern kan dock inte göra så mycket åt de tuschstreck som din lillasyster förnekade att hon kände till, men BAF, British Allergy Foundation, har godkänt produktens effektivitet mot bakterier och allergener.

För att ladda ner programmet som ska värma upp mysfilten behöver man först ladda ner LG:s ThinkQ-app, ansluta den till stylern och sedan hitta programmet i listan med de nästan oändliga alternativen som LG har utvecklat.

Skärmen är dold i spegeln och nästan osynlig, men den lyser upp när du rör vid den. (Foto: LG)

Installationen krånglar

LG:s app fungerar bra, men att ansluta den till stylern är lite knepigt. Appen föreslår själv att jag ska skanna en QR-kod på insidan av dörren, vilket jag försöker, men det fungerar inte.

Nästa metod är att söka efter stylern i appen. Jag slår på skåpet och provar att söka både med och utan skåpets Wi-Fi påslagen. Appen hittar ingenting.

Läs också Är det inte tvättdags snart? LG har skapat en vacker och avancerad tvättmaskin och torktumlare i ett med många smarta funktioner

Sista försöket: lägga till den manuellt. Och nu lyckas det. Men under tiden har jag tänkt tillbaka på tidigare i år när jag testade LG WashTower Compact och hade exakt samma problem. Kanske borde LG ta en titt på denna detalj i deras annars mycket fina sortiment av smarta hemprodukter.

Det går ganska snabbt att ladda ner programmet Täckvärmning och starta det. Telefonen skickar ett meddelande när maskinen är färdig. (Skärmdump: ThinkQ)

Stylern kan fjärrstyras

Mitt nya värmeprogram för täcken kan startas från appen om jag aktiverar fjärrstart på stylerns skärm. Detta inbjuder ju till att lägga in sitt eget eller sitt barns täcke i skåpet innan man åker hemifrån och starta värmeprogrammet från appen i bilen på väg hem. Samma mål, att ha ett mysigt täcke som väntar i skåpet, kan också uppnås med funktionen Fördröjd start på stylerns egna skärm.

Det tar 30 minuter för stylern att värma upp täcket. Det kan låta dyrt när det gäller ström, men LG:s representant lovar att stylern kännetecknas av minimal strömförbrukning.

Det finns ingen energimärkning, men Trustedreviews.com har beräknat att det förbrukar mellan 0,2 och 0,5 kWh att köra de olika programmen. En genomsnittlig tvättmaskin använder cirka 1 kWh per tvätt.

Efter de 30 minuterna spelar stylern en liten melodi, som man enligt konsulten kan ändra eller stänga av helt. Jag får ett meddelande på min telefon om att täcket är varmt, och mycket riktigt ligger det nu ett varmt och skönt täcke i skåpet. Det är inte på något sätt brännhett, men varmt och skönt att svepa in sig i.

Stylern rymmer upp till tre klädesplagg och ett par byxor. Mjuka leksaker, filtar, skor och liknande placeras på hyllan längst ner i skåpet (Foto: LG)

Skrynklor eller inte

Det är dags att testa stylerns främsta försäljningsargument: Kan den ta bort skrynklor från skrynkligt tyg?

Jag börjar med ett örngott och ett lakan i bomull. På hotell är sängkläderna alltid extremt släta, men hemma hos mig är de skrynkliga. Kan stylern vara lösningen?

Programmet för sängkläder tar 1 timme och 33 minuter att slutföra. Under den tiden värmer stylern upp vattnet i den lilla vattentanken, fyller skåpet med ånga, skakar ut skrynklorna ur tyget och torkar det igen, läser jag i bruksanvisningen medan maskinen börjar brumma.

Med sin avfuktningsfunktion kan den också torka blöta ytterkläder eller nytvättade kläder som inte bör torktumlas. Och om man lämnar dörren öppen kan den faktiskt fungera som en avfuktare i det rum där den står.

Men kanske är det kemtvättsfunktionen som faktiskt är den mest användbara. Jag har en kostym som jag betalar mycket pengar för att få kemtvättad när jag tycker att den känns smutsig och luktar lite för mycket som mig. Jag tar ut den och väntar medan stylern arbetar med sängkläderna.

Som utlovat går det en och en halv timme innan garderoben spelar sin melodi och skickar mig ett meddelande på min telefon.

Lakanet och örngottet känns varmt och fluffigt, och det luktar gott, men för blotta ögat är det lika skrynkligt som det var innan det hamnade i ångan. Konsulten hade rätt i att vi inte kan klara oss utan strykjärnet, så vi kommer förmodligen att fortsätta sova i skrynkliga sängkläder.

LG:s styler är perfekt för mannen som bär skjorta varje dag. (Foto: LG)

Fräsch kostym

På de flesta bilderna på LG:s hemsida är det kritvita skjortor och kostymbyxor som hänger på stylerns galgar. Konsulten berättade att han själv alltid hänger upp sina skjortor och polos där, och det är verkar rimligt att stylern faktiskt kan skaka ut skrynklor ur tunt skjorttyg.

För att vara på den säkra sidan provar jag en bomullsskjorta, men även här får stylern ge upp. Precis som med sängkläderna är skjortan i stort sett lika skrynklig när den kommer ut som när den kom in.

Med kostymen är det en annan historia. Den är inte skrynklig, men den är verkligen inte fräsch heller. I slutet av programmet doftar både kavajen och byxorna gott och tyget känns nästan som om det vore nytvättat. Resultatet är faktiskt ganska imponerande.

Byxorna har också pressats, men ett nytt veck har lagts till eftersom benen var för breda för den smala byxpressen. Det krävs några försök för att få dem att passa, och det råder ingen tvekan om att människor med slim-fit har en fördel här.

Stylern behöver inget avlopp. Tanken till höger är fylld med kranvatten. Den till vänster samlar upp vatten och kan tömmas i diskhon. (Foto: LG)

Slutsats

LG Styler tillför ett element av lyx i vardagen. Det är lätt att bli beroende av att slänga in kläderna i maskinen för en uppfräschning, och den har nästan otaliga användbara funktioner.

Men vi når inte riktigt upp till sex stjärnor eftersom den inte lyckas få bort alla rynkor och veck på våra skjortor och örngott, och eftersom byxpressen faktiskt lägger till en ny skrynkla på våra byxor. Det är också lite av ett minus att LG Styler är så dyr att den för de flesta är en större investering.

Karakter
LG Styler S3MFC
Premium

Home tycker

En elegant design som passar nästan överallt och en lyxprodukt med ett nästan oändligt antal funktioner. Byxpressen är bäst för mycket smala byxben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen