Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Daan Tech Bob

Smart och miljövänlig minidiskmaskin

Den smarta lilla diskmaskinen Bob från franska Daan Tech är bättre på att diska än du är. Och den använder mindre vatten.

Skrivet av / 2024-01-14 - 10:34
Daan Tech Bob
Peter Gotschalk

Ända sedan jag såg minidiskmaskinen Bob i aktion för första gången 2022 på IFA-mässan i Berlin har jag velat prova den själv. Är det för att den är tillverkad av 65 % återvunnen plast, eller för att den kan diska för två personer på bara 20 minuter och bara behöver använda 2,9 liter vatten för att göra jobbet?

Tja, vi skulle kunna låtsas det, men ett ärligare svar vore att den lilla diskmaskinen är sexig och unik, vilket inte är så dumt nu när de flesta vitvaror smälter in i vår sedvanliga minimalistiska och opersonliga skandinaviska köksdesign.

Bob är långt ifrån den enda bänkdiskmaskinen på marknaden, men den är en av få vi känner till som levereras med en inbyggd vattentank och därför inte kräver någon permanent vatteninkoppling. Dessutom är den med sin matchvikt på 10 kilo så lätt att den är enkel att transportera, vilket gör den perfekt för både en liten stadslägenhet och en sommarstuga. Det är bara att stoppa in den i bagageutrymmet tillsammans med resväskan, shoppingkassarna och badbollen. Och eftersom tillverkaren är fransk är designen ett kapitel för sig. Själva höljet finns i svart och vitt, men man kan välja mellan 17 olika färger på fronten. Jag bad att få mitt testexemplar i en skrikande kanariegul färg, men Bob kan även vara rosa, äppelgrön eller lila – eller för den delen mattsvart eller grå. Allt är en fråga om tycke och smak.

Daan Tech Bob
Bob är perfekt för husbilen, om man har en sådan. (Foto: Daan Tech)

Installation

Minidiskmaskinen levereras i en enda låda som paketbudet utan problem kan bära upp för trappan till lägenheten och den är förvånansvärt enkel att installera.

Daan Tech Bob
Bob väger bara 10 kilo och är så lätt att den enkelt kan transporteras. (Foto: Daan Tech)

Ställ bara Bob på köksbänken och skanna QR-koden i den medföljande snabbguiden. Då laddas en webbsida laddas på mobilen som har pedagogiska förklaringar och korta filmer med instruktioner om påfyllning av vatten, inkoppling av avloppsslang, inställning i menyer och Wi-Fi samt beskrivning av diskprogram och så vidare.

Som nämnts har Bob en inbyggd vattentank som rymmer knappt fyra liter vatten. Man måste fylla på vatten för hand, via ett litet galler ovanpå maskinen varje gång man behöver diska. Om man inte planerar att flytta runt minidiskmaskinen alltför mycket kan man också välja att montera en vattenförsörjningsslang på baksidan av maskinen. Då fylls vattentanken automatiskt efter varje disk.

Daan Tech Bob
Man måste fylla på vatten i maskinen för hand via ett litet galler ovanpå Bob varje gång man ska diska. (Foto: Peter Gotschalk)

Man kommer dock inte undan att installera minst en vattenslang, för även om Bob är mycket flexibel och transportabel så behöver det smutsiga vattnet från varje disk fortfarande ta vägen någonstans. Avloppsslangen sätts också fast på baksidan av Bob, sedan kan man antingen placera slangens utlopp i diskhon eller i en hink, eller också kan man även här välja en fast installation av avloppsslangen, precis som om man hade en större, fast diskmaskin. Hur som helst är allt enkelt att göra, eftersom de korta videorna förklarar varje litet steg så att även en nörd med tio tummar (alltså jag) hänger med.

Daan Tech Bob
Slangens utlopp kan ledas ut i diskhon. (Foto: Peter Gotschalk)

Drift och diskmedel

Även om Bob kan anslutas till Wi-Fi styrs den enbart via en LCD-display på framsidan. Wi-Fi-anslutningen kan användas för att uppgradera maskinens operativsystem, BobOS (ja, så heter det!), men inget mer. Här finns ingen smart app-styrning. Och menyerna finns inte på skandinaviska språk, men man kan välja exempelvis engelska, franska eller tyska.

Man styr diskmaskinen med tre knappar. Där kan man bland annat ställa in färgen på ljuset i själva maskinen (det finns nämligen ett litet fönster i dörren så att man kan titta på sina glas och tallrikar när de diskas, och hela härligheten är upplyst med lila, blått, gult eller grönt ljus), och naturligtvis är det på LCD-panelen man väljer vilket diskprogram man vill köra.

 

Alternativen är Daily, Intensive, Eco och Express, men det går också att manuellt förprogrammera sitt eget program där man väljer temperatur (upp till 70°) och varaktighet (mellan 20 och 120 minuter). För varje program talar Bob automatiskt om hur mycket vatten som används för just den diskcykeln.

När det gäller diskmedel är det i princip helt fritt att välja vad som helst. Daan Tech tillverkar själva den så kallade Bob-kassetten, som är ett automatiskt doseringssystem med tillräckligt med diskmedel för 30 diskcykler. Annars finns det också Daan Tech-tillverkade diskmaskinstabletter att köpa online. Naturligtvis kan vanliga disktabletter som man köper på stormarknaden också användas i den franska bänkdiskmaskinen.

Daan Tech Bob
Menyerna finns inte på skandinaviska språk. Men man kan välja engelska, franska eller tyska. (Foto: Daan Tech)

Diskningen

Och nu till vad allt handlar om i slutändan. Kan Bob diska? Och är det verkligen enklare och mindre vattenförbrukande än att diska med händerna och en diskborste?

Daan Tech Bob
Daan Tech tillverkar själva den så kallade Bob-kassetten, ett automatiskt doseringssystem med tillräckligt med diskmedel för 30 diskar (Foto: Peter Gotschalk)

Ja, absolut! Så länge vi bara pratar om tallrikar, glas, knivar, gafflar, skedar etc. För Bob är inte tillräckligt stor för att rymma soppterrinen eller stekpannan. Diskkorgen kan konfigureras hur man vill, men det hjälper att vara bra på Tetris om man vill få plats med allt. Och det spelar ingen roll hur man gör, det finns inte plats för något som är bredare än 29 cm.

Å andra sidan kan den lilla diskmaskinen hantera åtminstone några dagars disk för ett litet hushåll med en eller två personer. Och även om det är svårt för mig att vetenskapligt mäta hur mycket vatten jag använder för att diska samma mängd disk för hand, så vågar jag lova att Bob definitivt inte använder mer vatten än jag gör. Dessutom går det snabbt och sakerna är rena och redo att ställas in i köksskåpen. Man behöver inte ens torka med en kökshandduk. Till och med matrester som kan vara envisa – som torkad ketchup på en tallrik som har stått i flera dagar – får Bob bort utan problem.

Daan Tech bob
Hur man än gör så får man inte plats för något som är bredare än 29 cm (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Du ska köpa Bob om du är trött på att diska och bor själv eller tillsammans med någon i en liten lägenhet. Du kommer också att uppskatta en livlig design som kan vara en kontrast mot den typiska minimalistiska skandinaviska köksinredningen.

Bob är enkel att installera och enkel att använda, den är till och med transportabel. Den gör verkligen bestick, tallrikar och glas skinande rena, däremot måste du diska stekpannan och den stora kastrullen för hand, eftersom det inte finns plats för något som är bredare än 29 cm i minidiskmaskinen.

Daan Tech Bob
Bob gör verkligen bestick, tallrikar och glas skinande rena, men stekpannan och den stora kastrullen får man diska för hand. (Foto: Peter Gotschalk)

Det bör också påpekas att om du inte väljer en fast anslutning till vattenförsörjningen måste du hälla vatten i tanken varje gång du vill diska med Bob, vilket tar ett par minuter. Men å andra sidan är den snygg att titta på – och du kan se din disk i neonljus inuti maskinen under tiden som Bob diskar, vilket nästan är bättre än Netflix!

Karakter
Daan Tech Bob
Premium

Home tycker

Unik, färgglad design. Lätt att transportera och lätt att installera. Har en inbyggd vattentank och behöver därför ingen permanent vattenanslutning. Klarar en disk för två personer på 20 minuter med mindre än tre liter vatten. Användarvänlig. Om du väljer bort den fasta vattenanslutningen måste vattentanken fyllas före varje disk, vilket tar några minuter. Inte plats för något som är större än 29 cm på bredden, så stekpannor och kastruller måste diskas för hand. Ingen app-styrning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen