Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Rotel RT-12

Digital halvmesyr

RT-12 är Rotels första försök att bygga en nätverksspelare. Tyvärr är den inget vidare.

Publicerad 2012-10-16 - 00:00
Rotel RT-12
Lasse Svendsen

Fast det beror lite på hur man ser på saken. Om du vill ha en FM-, DAB- och internetradio som dessutom kan spela musikfiler över nätverket någon gång emellanåt, då är RT-12 inte dum alls. Om du däremot är ute efter en nätverksspelare som även kan spela radio så är RT-12 en omväg.

Format
Formatstödet är OK. Rotel-spelaren streamar WAV, MP3, AIFF, AAC, FLAC, WMA och Ogg Vorbis. Merparten av min musiksamling är däremot lagrad i Apple Lossless, vilket inte stöds. Detta hade gått att lösa med AirPlay, då hade det också gått att spela upp musiktjänster som Spotify och Wimp direkt från en iPhone eller iPad. För Mac-användare är den här nätverksspelaren hopplös. PC-användare kan däremot använda den.

Krångligt gränssnitt
Formatstödet är inte den ena bristen. Nätverksspelaren kan inte göra spellistor, och översikten över musiksamlingen påminner om den gamla telefonkatalogen. Rotel har en iPhone-app som förvandlar mobilen till en fjärrkontroll, men den är faktiskt värre än den vanliga fjärrkontrollen. Appen är nämligen trögare än en sengångare och gör att jag vill slänga telefonen i väggen mer än något annat.

RT-12 har en god ljudkvalitet, men inkopplad till förstärkaren RA-12 låter den plattare än andra apparater som kopplas in digitalt. Därför är det synd (och korttänkt) att nätverksspelaren inte har några digitala utgångar överhuvudtaget. Du är alltså helt låst till ljudkvaliteten ur de analoga utgångarna. I stället har den två digitala ingångar, så att sämre digitalprodukter kan använda den inbyggda D/A-omvandlaren. Tanken är god, men RT-12 är i stort behov av en digital utgång eller två.

Köp hellre Marantz NA7004.
Rotel Remote-appen är hopplöst seg.

Ljud & Bild tycker

FM, DAB, internetradio Godkänt ljud Hopplös som nätverksspelare Dålig fjärr-app till iPhone Inga digitalutgångar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen