TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Rotel RT-12

Digital halvmesyr

RT-12 är Rotels första försök att bygga en nätverksspelare. Tyvärr är den inget vidare.

forfatter
Publicerad 2012-10-16 - 00:00
L&B tycker
FM, DAB, internetradio Godkänt ljud
Hopplös som nätverksspelare Dålig fjärr-app till iPhone Inga digitalutgångar
Specifikationer
 • DAB+/FM/internetradio
 • Nätverksstreaming
 • OGG Vorbis, WAV, AIFF, FLAC, AAC, MP3, AU, WMA

Fast det beror lite på hur man ser på saken. Om du vill ha en FM-, DAB- och internetradio som dessutom kan spela musikfiler över nätverket någon gång emellanåt, då är RT-12 inte dum alls. Om du däremot är ute efter en nätverksspelare som även kan spela radio så är RT-12 en omväg.

Format
Formatstödet är OK. Rotel-spelaren streamar WAV, MP3, AIFF, AAC, FLAC, WMA och Ogg Vorbis. Merparten av min musiksamling är däremot lagrad i Apple Lossless, vilket inte stöds. Detta hade gått att lösa med AirPlay, då hade det också gått att spela upp musiktjänster som Spotify och Wimp direkt från en iPhone eller iPad. För Mac-användare är den här nätverksspelaren hopplös. PC-användare kan däremot använda den.

Krångligt gränssnitt
Formatstödet är inte den ena bristen. Nätverksspelaren kan inte göra spellistor, och översikten över musiksamlingen påminner om den gamla telefonkatalogen. Rotel har en iPhone-app som förvandlar mobilen till en fjärrkontroll, men den är faktiskt värre än den vanliga fjärrkontrollen. Appen är nämligen trögare än en sengångare och gör att jag vill slänga telefonen i väggen mer än något annat.

RT-12 har en god ljudkvalitet, men inkopplad till förstärkaren RA-12 låter den plattare än andra apparater som kopplas in digitalt. Därför är det synd (och korttänkt) att nätverksspelaren inte har några digitala utgångar överhuvudtaget. Du är alltså helt låst till ljudkvaliteten ur de analoga utgångarna. I stället har den två digitala ingångar, så att sämre digitalprodukter kan använda den inbyggda D/A-omvandlaren. Tanken är god, men RT-12 är i stort behov av en digital utgång eller två.

Köp hellre Marantz NA7004.
Rotel Remote-appen är hopplöst seg.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend